SVJETSKI DAN HRANE

NAJNOVIJI PODACI: 870 MILIJUNA POTHRANJENIH LJUDI!

Svjetski dan hrane

Najviše pothranjenih dolazi iz zemalja u razvoju, čak 852 milijuna. Žalosno je što čak 26% djece pokazuje zaostalost u razvoju i zbog loših uvjeta nikad neće moći doseći svoj puni fizički potencijal.

Danas se u cijelom svijetu obilježava Svjetski dan hrane. Taj dan utemeljile su zemlje članice Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) u studenome 1979. godine

Kako bi upozorili na posljedice gladovanja, razne bolesti te kako bi se naglasila povezanost zdravlja i hrane koju unosimo, u Osijeku je održan međunarodni skup "Održivi prehrambeni sustavi u svrhu dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane". Skup je održan na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i predsjednika Republike.

Razni govornici isticali su važnost izgradnje dugoročno održivog sustava proizvodnje hrane, međudjelovanja proizvođača, prerađivača, zdravstva i obrazovnog sustava jer svi oni sudjeluju u izgradnji prehrambenih navika.

Najviše pothranjenih dolazi iz zemalja u razvoju, čak 852 milijuna. Žalosno je što čak 26% djece pokazuje zaostalost u razvoju i zbog loših uvjeta nikad neće moći doseći svoj puni fizički potencijal. Razvijene zemlje bilježe 15 milijuna pothranjenih.

Obilježavanje ovog dana iz godine u godinu postaje sve važnije kako bi se što više govorilo o problemu pothranjenosti i siromaštva te kako bi se pomoglo u borbi protiv gladi. Ove godine zabilježena je poražavajuća brojka od 870 milijuna pothranjenih ljudi. Glavni razlog je nerazmjerna potrošnja hrane. Jedni imaju u izobilju i to ne znaju cijeniti, a drugi pak nemaju ni osnovne uvjete za preživljavanje.

Koliko neodgovorno postupamo s hranom, pokazuju podaci britanskog Instituta industrijskih inženjera prema kojemu se svake godine baci 2 milijarde tona hrane, što čini polovicu ukupne proizvodnje. Dodatno uznemiruje činjenica da se baci najviše kruha, voća i povrća koji trebaju činiti osnovu svake „prehrambene piramide“.

Iako se broj pothranjenih postupno smanjuje, razloga za brigu i dalje ima. Različiti programi i kamapanje UN-ovih organizacija svakodnevno bombardiraju s potrebom ulaganja novca za pomoć djeci u svijetu. Nakon provedene kampanje cilj je višestruko postignut. Gdje je onda hrana za svu djecu? Zašto i danas jedno od četvero djece mora gladovati? Zašto djeca umiru od gladi, iako se još nisu uspjela razviti? Zašto se broj gladne afričke djece konstantno povećava ako im je prema podacima nekih organizacija za održivi razvoj potrebno tek 1000 kcal u obliku energetskih čokoladica?

Ljudi su jedini i najveći krivci za razočaravajuće podatke koji prikazuju stalno stanje u svijetu. Prije nego sljedeći put bacite jučerašnji kruh ili jabuku, sjetite se da je to negdje daleko hrana za višečlanu obitelj. Kako je Gandhi jednom prilikom rekao: „Budite promjena koju želite vidjeti u svijetu!“

Komentari na članak

Vezani članci

hrana

Od kokica do bubica

FOTO: Čudnovata jela koja ljubitelji kina jedu širom svijeta

Tko ne voli jesti kokice? Pa one ne debljaju! Unatoč tome, mnoge kulture preferiraju prigristi štogod njima bliže, poput pečenih mrava ili suhih šljiva. Donosimo vam samo nekoliko primjera što drugi preferiraju više od nama omiljene slane poslastice.

Zdravlje i ljepota

Personalizirani mjerač unosa kalorija za sigurno mršavljenje

Otkrijte koliko kalorija trebate unositi kako biste smanjili svoju tjelesnu masu!

Ljetna sezona u punom je jeku, a Vi se još uvijek mučite s kalorijama i vježbanjem kako bi Vaše tijelo zablistalo na plaži?

Hrana i učenje

Važnost pravilne prehrane

Zdravim namirnicama protiv stresa u vrijeme ispitnih rokova

Zbog mnogo obaveza studenti uglavnom biraju nezdravu hranu koja negativno utječe na njihovo zdravlje. Iako se čini nemogućim, vrlo je jednostavno uspostaviti pravilnu prehranu. Zato pronađite malo vremena za pripremu zdravog obroka jer vaše će vam tijelo biti zahvalno i kvalitetnije ćete ispuniti svoje obaveze.

Menza na Cvjetnom

Studenti ekonomije ocjenjuju zagrebačke menze

„U menzi na Agronomskom fakultetu najgora atmosfera, a na FER-u najduži redovi“

Koja menza je najbolja? Koja ima hranu skoro poput mamine? U kojoj se najduže čeka u redu? Ako su vas ova pitanja ikada mučila, sada postoji rješenje. Studenti Ekonomije su se uhvatili posla i za vas recenziraju zagrebačke menze.

Pržena hrana

Nepravilna prehrana

Hrana koja oduzima energiju

Ministarstvo zdravlja savjetuje da se dnevni unos hrane podijeli na 5-6 manjih obroka, a ako jedemo 5 obroka dnevno održavamo šećer u krvi i energiju stabilnima tijekom cijeloga dana.