LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Apple

Najiščekivanija konferencija: iPhone predstavio nove mobitele i sat; U2 nudi besplatno skidanje novoga albuma

Apple je u utorak u Cupertinu u Kaliforniji predstavio dva nova iPhonea - iPhone 6 i iPhone 6 Plus. Uz to, predstavljen je i Apple Watch, njihov najosobniji uređaj ikada.

Apple je u utorak u Cupertinu u Kaliforniji predstavio dva nova iPhonea - iPhone 6 i iPhone 6 Plus. Uz to, predstavljen je i Apple Watch, njihov najosobniji uređaj ikada.

Apple je u utorak u Cupertinu u Kaliforniji predstavio dva nova iPhonea - iPhone 6 i iPhone 6 Plus. 

Phil Schiller iz Applea predstavio je dva nova iPhonea na pozornici Flint Centra.

 "Od početka je Apple planirao dvije različite veličine zaslona. Sada su to Retina zasloni, nova generacija zaslona", rekao je Schiller. 

Veličine zaslona na novim iPhoneima su 4.7 i 5.5 inča, a rezolucije 1334 x 750 i 1920 x 1080 piksela.  iPhone 6 Plus ima 185% više piksela od modela 5S.

Riječ je o vrlo tankim modelima. Naime, iPhone 6 tanak je samo 6.8 mm, a model 6 Plus 7.1 mm (podsjetimo, model 5S bio je tanak 7.6 mm). Apple tako i dalje nastavlja smanjivati debljinu telefona. 

Za iPhone 6 Plus Schiller je rekao da je "kao i iPad Mini Mini kada ga koristite u landscapemodu. Developeri naravno mogu prilagoditi svoje aplikacije većim zaslonima, premda i postojeće aplikacije na novim iPhoneima rade savršeno dobro, kako je demonstrirao Schiller. 

Apple je predstavio i novi procesor - A8. To je 64-bitni čip. A8 ima 2 milijarde tranzistora i 13% je manji od A7. Čak 20% brži je CPU, a grafika 50%. Vijek trajanja baterije je ostao isti ili je produljen. Model iPhone 6 Plus može izdržati 24 sata razgovora putem 3G mreže, a iPhone 6 čak 14 sati. Tu je također i M8 "motion coprocessor", a dizajniran je za tzv. fitness aplikacije. Novi M8 može otkriti razliku između bicikliranja i trčanja, a također može izračunati udaljenost i visinu. Tu je također i barometar. Nike će primjerice ažurirati svoju aplikaciju kako bi mogla koristiti barometar za određivanje nadmorske visine. 

LTE je sada također bolji te ima mogućnost za "carrier aggregation" kako bi još više povećao brzine prijenosa podataka. Također podržava i VoLTE, što je kratica za "Voice over LTE". Wi-Fi je 802.11ac, što je vrlo solidan i brz Wi-Fi. 

Što se tiče kamere, i ona je poboljšana. Kamera od 8MP, true-tone flash, 1.5 micron piksela i otvor blende f/2.2. Ali najbolja stvar kod kamere je "sljedeća generacija iSight senzora" s nečim što Appleovci zovu "focus pixels". Riječ je o autofokusu koji je dvaput brži od prethodne generacije. Panorame sada mogu biti veličine i do 43 megapiksela. 

iPhone 6 ima "digitalnu" stabilizaciju slike, dočim iPhone 6 Plus ima optičku stabilizaciju (optical image stabilization). 

Kamera može snimati video u rezoluciji 1080p pri 30 ili 60fps, a Slo-Mo na 240fps (to je doista puno frejmova po sekundi). Kontinuirano autofokus radi automatski u videu. Prednja kamera je također poboljšanja i usavršena za slikanje "selfiesa". 

Naravno, oba nova iPhonea dolaze s novim operativnim sustavom iOS 8. Cijena uz dvogodišnji ugovor za iPhone 6 od 16GB je 199 dolara, za 128GB 399 dolara, a za 64GB 299 dolara.  iPhone 6 Plus počinje s 299 dolara za 16GB, 399 dolara za 64GB i 499 dolara za 128GB. 

"Ovo nisu samo najbolji telefoni na svijetu, oni su doista velika vrijednost u svijetu", rekao je Schiller na kraju predstavljanja koje je bilo nagrađeno velikim pljeskom publike. 

Isporuke u SAD-u počinju 19. rujna, a do kraja godine iPhonei će biti dostupni u 115 zemalja svijeta. 

Apple Watch

“Naš potpuno novi proizvod. Vjerujemo da će ovaj proizvod redefinirati što ljudi očekuju od ove kategorije prizvoda”, rekao je Cook na početku predstavljanja. 

Riječ je naravno o Apple Watchu. Ovaj “pametni sat” ima kvadratni zaslon za zakrivljenim rubovima. Dolazi u tri kategorije: Apple Watch, Apple Watch Sport i Apple Watch Edition. 

"Apple Watch je najosobniji uređaj koji smo ikada kreirali”, rekao je Cook i pobrao salve pljeska u dvorani Flint centra. 

No, nije riječ samo o satu, to je također "sveobuhvatni zdravstveni i fitness uređaj". Apple Watch ima okrugle ikone razmještene po zaslonu, a tu je ugrađen i "osobni digitalni pomoćnik" Siri. Uređaj ima safirno staklo sa senzorima za pritisak pa tako može razlikovati "tapkanje" prstima po zaslonu od pritiska na zaslon. Čitanje poruke, pregledavanje fotografija, navigacija zemljopisnom kartom... sve je tu. 

Apple Watch omogućava pristup i aplikacijama tzv. trećih strana, poput Facebooka i Twittera. Ovaj uređaj podsjeća korisnika kad treba izaći iz metroa, a može kontrolirati i brojne uređaje u vašem domu. Njegova osobina je da upoznaje svog vlasnika tijekom vremena i podsjeća što ste od zadanih ciljeva propustili ostvariti. 

Apple Watch komunicira s iPhoneima sve do iPhonea 5. Puni se induktivnim punjačem koji se prilijepi na stražnji dio uređaja. Watch će raditi s Appleovim sustavom plaćanja Apple Pay. Koštat će 349 dolara, a na tržištu se očekuje 2015. godine  

Novi album U2 - besplatno

Tim Cook i Bono Vox su najavili da će već danas besplatno učiniti dostupnim novi album U2-a "Songs of Innocence" svim korisnicima iTunes Storea u 119 zemalja (u toj grupi nema Hrvatske), što će ga učiniti dostupnim za više od pola milijarde ljudi. Riječ je o, navodno, najvećem izdanju nekog albuma u povijesti, a bit će dostupan i preko streaming servisa iTunes Radio i Beats Music.

FOTO: SCREENSHOT/APPLE