LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Grad ljubavi i studenata

Najbolji grad na svijetu za studente je - Pariz!

Pariz je četvrtu godinu zaredom najbolji grad za život studenata. Ako planirate studirati u inozemstvu, možda je baš Pariz najbolje rješenje za vas!

Pariz je četvrtu godinu zaredom najbolji grad za život studenata. Ako planirate studirati u inozemstvu, možda je baš Pariz najbolje rješenje za vas!

Želite otići studirati u inozemstvo? E pa mogli biste otići u Pariz koji je proglašen najboljim gradom za studente na svijetu! Već četvrtu godinu zaredom Pariz je uspio sačuvati tu titulu. Visokoobrazovani stručnjaci s QS-a rang-listu najboljih studentskih gradova složili su na temelju različitosti studentskog tijela, kvalitete života, prilike za zapošljavanje nakon diplomskog studija te dostupnosti i kvalitete njihovih sveučilišta. 

Pariz je prvo mjesto zaslužio zbog niskih studentskih naknada, dobrog ranga na Mercerovoj listi troškova života, prepoznavanja poslodavaca te kvalitete sveučilišta - čak 18 institucija u Parizu je u top 75 na svijetu. Ispred njega je samo London, s 19 institucija. 

Ova lista sastavljena je prije terorističkog napada u Parizu. Dekan sveučilšta Paris Sciences et Lettres osvrnuo se na to i rekao:

 – Drago mi je vidjeti da je Pariz prepoznat kao najbolji studentski grad već četvrtu godinu zaredom. Nakon strašnih napada koje je doživio ovaj grad, Pariz je odlučniji nego ikad braniti vrijednosti solidarnosti, slobode i kreativnosti. –

Anne Hidalgo, gradonačelnica Pariza, ponosna je što je njen grad ovakvu titulu dobio četvrti put:

 – Pariz je ponosan što je rangiran kao najbolji svjetski studentski grad. Naša mladost predstavlja našu najveću snagu i utjelovljuje našu najveću nadu. Nosimo ambicioznu politiku kako bi mladi mogli cvasti, biti uspješni, moći izabrati i graditi svoju budućnost. Mi ćemo i dalje podupirati studente nudeći im mogućnosti u otvorenom, dinamičnom i kreativnom gradu. –

Uvjet da bi neki grad dospio na ovu listu jest da ima najmanje 250 tisuća stanovnika te dva ili više fakulteta na QS svjetskoj listi sveučilišta, stoga je u obzir uzeto 112 takvih gradova. Nakon Pariza, drugi grad najbolji za studente je Melbourne, a slijede ga Tokyo, Sydney, London, Singapore, Montreal, Hong Kong, Berlin te na desetom mjestu Seoul, što možete i vidjeti u ovom videu.

 

FOTO: FLICKR/MOYAN BRENN