Putovanje kroz djetinjstvo

Muzej iluzija postaje Muzej realnosti

Muzej realnosti

Najranije godine djetinjstva obilježavaju naše živote zauvijek, no, nažalost, neka djeca nemaju priliku za dobar početak životne priče. Stoga novi Muzej realnosti u Muzeju iluzija vodi posjetitelje kroz priču o tome kako su zdravlje, hrana, obrazovanje, obitelj i sigurnost najvrjedniji darovi koje moramo osigurati svakom djetetu.

UNICEF predstavlja treće izdanje Muzeja realnosti koje nas vodi u svakodnevicu najugroženije djece diljem svijeta. Kao i proteklih godina, održat će se u Muzeju iluzija u Zagrebu, gdje će na tri dana iluzije poslužiti potpuno suprotnoj svrsi – otkrivanju stvarnosti. 

Dosad neviđeni eksponati, izloženi u obliku instalacija, iskustvenih soba, holograma, optičkih iluzija i virtualne stvarnosti, povest će posjetitelje na osobno interaktivno putovanje kroz najranije djetinjstvo, otkrivajući im kako izgleda potresna stvarnost milijuna djece. Također, pružit će iskustvene odgovore na pitanja kako stvari koje ne biramo, poput mjesta rođenja, mogu odrediti životne šanse svakog djeteta, što uzrokuje razlike i postoje li načini da ih smanjimo. Na taj će način otvoriti vrata drugačijem doživljaju stvarnosti i novom pogledu na današnji svijet u kojemu zbog nejednakosti, siromaštva, prirodnih katastrofa i ratnih zbivanja teško žive milijuni djece.

Posjetitelji će moći zaigrati lutriju života i otkriti kako bi im se život odvio u drugim okolnostima, naći se oči u oči s nasiljem, pokušati uhvatiti kap pitke vode ili preživjeti invaziju na djetinjstvo. Iskusiti prirodne katastrofe, snaći se kada im uragan iznenada izmakne tlo pod nogama, čekati da s neba padne pošiljka hrane o kojoj ovisi njihov život – neka su od dječjih iskustava s kojima nas ove godine Muzej suočava.

Najranije godine djetinjstva obilježavaju naše živote zauvijek, no, nažalost, neka djeca nemaju priliku za dobar početak životne priče. Novo izdanje ovog projekta, pod nazivom Darovi za cijeli život, vodi posjetitelje kroz priču o tome kako su zdravlje, hrana, obrazovanje, obitelj i sigurnost najvredniji darovi koje moramo osigurati svakom djetetu, bez obzira na mjesto i okolnosti u kojima se ono igrom sudbine našlo.

Posjetitelji Muzeja realnosti moći će saznati i što UNICEF, uz podršku građana, čini za najranjiviju djecu te se uključiti u program Čuvari djetinjstva i podržati stvaranje boljeg, sigurnijeg i pravednijeg svijeta za svako dijete.

Ova jedinstvena priča započeta 2015. godine od početka je naišla na izniman interes javnosti. Prošle je godine, uz Zagreb, Muzej imao svoja izdanja i u Zadru i Ljubljani, a sljedeće godine očekuje se otvaranje Muzeja realnosti i u Beču.

Postav Muzeja realnosti bit će moguće razgledati u Muzeju Iluzija (Ilica 72) u Zagrebu od 11. do 13. prosinca. Na dan otvorenja, u ponedjeljak, radno vrijeme Muzeja bit će od 12 do 22 sata, dok će preostalih dana vrata Muzeja biti otvorena od 9 do 22 sata. Ulaz će biti slobodan za sve posjetitelje.

Komentari na članak

Vezani članci

Muzej realnosti

Zavirite u njihovu stvarnost

Pet najzanimljivijih iskustava koja vas očekuju u Muzeju realnosti

U Muzeju realnosti možete doživjeti brojna zanimljiva interaktivna iskustva te upoznati stvarnost najugroženije djece u svijetu.

Božićna svjetla

Humanitarna akcija

Studenti s Cvjetnog za školarce u Africi

U studentskom se domu trenutno ukrašavaju božićne kuglice i anđeli, a sredstva od prodaje istih namijenjena su za izgradnju i obnovu obrazovnih ustanova u Africi.

Festival o pravima djece

Intervju: Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica festivala

Filmski festival o pravima djece

U Koprivnci je održan 5. Filmski festival o pravima djece pod sloganom: „Dobre stranice ne poznaju granice“. Tijekom četiri dana prikazana su 33 filma za djecu i odrasle. Razgovarali smo i s umjetničkom direktoricom festivala Tatjanom Aćimović.

https://pixabay.com/en/unicef-charity-children-s-rights-303925/

Na današnji dan

UNICEF već 70 godina pomaže djeci

Već 70 godina UNICEF se brine o djeci i osnovnim dječjim pravima i potrebama. Saznajte što je dosad učinio za djecu u Hrvatskoj.

Dobrodošli u realnost

Tajana Šeremet

Prava realnost u Muzeju realnosti

Mislila sam da ću ostati zgrožena realnošću koju sam došla vidjeti, a na kraju ostanem najviše zgađena ovom realnošću oko mene.