Međunarodna konferencija

Mladim vođama u cilju stvaranje mirne Jugoistočne Europe

Europske vrijednosti za budućnost regije Jugoistočne Europe

– Počnite od sebe. Ako svi mi to uradimo, možemo doći do točke gdje smo mi, kao društvo, u stanju skupa promijeniti stvari. –

15. izdanje jednog od najpriznatijih internacionalnih događaja za mlade vođe Jugoistočne Europe pod nazivom Europske vrijednosti za budućnost regije Jugoistočne Europe održalo se od 15. do 19. rujna u Kruševu, Makedonija. Na jubilarno izdanje konferencije prijavio se rekordan broj zainteresiranih (preko 400), a njih 60 iz 16 zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovenija i Turska) bili su sudionici konferencije.

Mnogi počasni stručnjaci poput gosp. Stefana Tafrova – bugarskog diplomata, gosp. Tvrtka Jakovine – profesora na Sveučilištu u Zagrebu, gosp. Vukašina Grozdanovića – koordinatora Novi Sad European youth capitala 2019., gđe. Mile Carovske – ministrice rada i socijalne politike Makedonije, gosp. Darka Kaevskog – direktora Agencije za mlade i sport u Makedoniji i gosp. Fatosa Mustafe – zamjenika tajnika RYCO-a, ostavili su svoj dojam kao govornici tijekom panela.

Ključne riječi ovogodišnje konferencije bile su: tolerancija, pluralizam, sloboda govora, demokracija, osnovne vrijednosti. Osim toga, snažno su prepoznate teze poput nacionalizam se vratio, nacionalizam je rat i opsesija prošlošću korak je natrag u razvoju i stvara nepotrebne konflikte. Mladi sudionici konferencije istaknuli su da žele vidjeti inovativnu, mirnu, sretnu, jedinstvenu Jugoistočnu Europu punu poštovanja. Diskusije su otkrile ovim mladim vođama da se trebaju fokusirati na akcije mladih i početi djelovati u lokalnim zajednicama.

– Počnite od sebe. Ako svi mi to uradimo, možemo doći do točke gdje smo mi, kao društvo, u stanju skupa promijeniti stvari. –

Foto: konferencija "Europske vrijednosti za budućnost regije Jugoistočne Europe"

Sudionici su neodređeno postavili cilj da izgrade spremno, inkluzivno društvo za sve. U tu ruku, problem nejednakosti rodova također se spomenuo, sa zaključkom da feminizam nije samo borba za emancipaciju žena, već borba svih potlačenih grupa. Stručnjaci su izazvali ozbiljnu debatu o obrazovnom sistemu s izjavama autonomija sveučilišta znači sloboda istraživanja i moramo nastaviti intelektualni rad i ulagati u istraživanja. Važno rješenje za mlade vođe je također bilo to da se ne trebamo samo fokusirati na zadržavanje talenata u regiji, već zadržati mlade u Jugoistočnoj Europi.

Rezultati jednog od glavnih objektiva konferencije pokazali su se uspješnima, a to je da se sudionici međusobno povežu te da stvaraju internacionalnu mrežu posvećenih mladih vođa sa sličnim ciljevima, što im daje mogućnost da stvore mreže i partnerstva koji su pokretačka snaga za pozitivne društvene promjene u regiji.

Petnaesti se put ispostavilo da je ova konferencija jedinstveno mjesto, gdje se različite kulture susreću i diskusije o snazi zakona, demokratiji, ljudskim pravima, slobodi govora, slobodnom tržištu, političkoj inkluzivnosti i pravima slobodne seksualne orijentacije služe kao platforma za sklapanje mozaika za budućnost Europe. Konačno, nalazeći da su događaji koji okupljaju mlade važni i esencijalni za budućnost regija, organizatori pozivaju sve relevantne donositelje odluka da nastave sa svojom podrškom i pomoći.

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište u Rijeci

Međunarodna suradnja

Makedonci dodijelili „Blagodarnicu" Sveučilištu u Rijeci

„Kruna suradnje" riječkog i skopskog sveučilišta jest Lektorat za makedonski jezik kojem je stoga posebno upućena Zahvalnica, odnosno „Blagodarnica."

Ohrid

Filozofijada u Makedoniji

Studenti filozofskih i filoloških fakulteta okupit će se u Ohridu

Filozofijada 2018. okupit će mlade iz jugoistočne Europe, ali ovaj put u Ohridu. Događaj će se odvijati od 28. travnja do 3. svibnja natjecanjima u sportu, debati i kvizovima. Prijave traju do 20. veljače 2018.

novac 1

Konferencija Financijskog kluba

Na EFZG-u pruža se uvid u kriminal sfere digitalnog novca

Kako bi ukazao na trenutne trendove u svijetu financija, Financijski klub pripremio je konferenciju posvećenu kriptovalutama. Gosti ove studentske udruge dat će uvid u kriminal koji se odvija u sferi digitalnog novca.

Konferencija "Primjenjeni nutricionizam..."

Konferencija u Hotelu Dubrovnik

Udruga Zdravi Obrok približava nutricionizam zainteresiranoj javnosti

Konferencija „Primjenjeni nutricionizam u industriji i turizmu“ održat će se 17. studenoga. Cilj je organizatora postizanje interdisciplinarnog pristupa temi.

Domagoj i Ivan_COMBIS

Studentsko doba

Posao uz faks dobitna je kombinacija za mlade u IT sektoru

Mladi FER-ovci Ivan Nikolić i Domagoj Ursa posljednje fakultetske mjesece proveli su radeći u COMBISu, a svoja iskustva dijele s čitateljima portala Studentski.hr.