Međunarodna konferencija

Mladim vođama u cilju stvaranje mirne Jugoistočne Europe

Europske vrijednosti za budućnost regije Jugoistočne Europe

– Počnite od sebe. Ako svi mi to uradimo, možemo doći do točke gdje smo mi, kao društvo, u stanju skupa promijeniti stvari. –

15. izdanje jednog od najpriznatijih internacionalnih događaja za mlade vođe Jugoistočne Europe pod nazivom Europske vrijednosti za budućnost regije Jugoistočne Europe održalo se od 15. do 19. rujna u Kruševu, Makedonija. Na jubilarno izdanje konferencije prijavio se rekordan broj zainteresiranih (preko 400), a njih 60 iz 16 zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovenija i Turska) bili su sudionici konferencije.

Mnogi počasni stručnjaci poput gosp. Stefana Tafrova – bugarskog diplomata, gosp. Tvrtka Jakovine – profesora na Sveučilištu u Zagrebu, gosp. Vukašina Grozdanovića – koordinatora Novi Sad European youth capitala 2019., gđe. Mile Carovske – ministrice rada i socijalne politike Makedonije, gosp. Darka Kaevskog – direktora Agencije za mlade i sport u Makedoniji i gosp. Fatosa Mustafe – zamjenika tajnika RYCO-a, ostavili su svoj dojam kao govornici tijekom panela.

Ključne riječi ovogodišnje konferencije bile su: tolerancija, pluralizam, sloboda govora, demokracija, osnovne vrijednosti. Osim toga, snažno su prepoznate teze poput nacionalizam se vratio, nacionalizam je rat i opsesija prošlošću korak je natrag u razvoju i stvara nepotrebne konflikte. Mladi sudionici konferencije istaknuli su da žele vidjeti inovativnu, mirnu, sretnu, jedinstvenu Jugoistočnu Europu punu poštovanja. Diskusije su otkrile ovim mladim vođama da se trebaju fokusirati na akcije mladih i početi djelovati u lokalnim zajednicama.

– Počnite od sebe. Ako svi mi to uradimo, možemo doći do točke gdje smo mi, kao društvo, u stanju skupa promijeniti stvari. –

Foto: konferencija "Europske vrijednosti za budućnost regije Jugoistočne Europe"

Sudionici su neodređeno postavili cilj da izgrade spremno, inkluzivno društvo za sve. U tu ruku, problem nejednakosti rodova također se spomenuo, sa zaključkom da feminizam nije samo borba za emancipaciju žena, već borba svih potlačenih grupa. Stručnjaci su izazvali ozbiljnu debatu o obrazovnom sistemu s izjavama autonomija sveučilišta znači sloboda istraživanja i moramo nastaviti intelektualni rad i ulagati u istraživanja. Važno rješenje za mlade vođe je također bilo to da se ne trebamo samo fokusirati na zadržavanje talenata u regiji, već zadržati mlade u Jugoistočnoj Europi.

Rezultati jednog od glavnih objektiva konferencije pokazali su se uspješnima, a to je da se sudionici međusobno povežu te da stvaraju internacionalnu mrežu posvećenih mladih vođa sa sličnim ciljevima, što im daje mogućnost da stvore mreže i partnerstva koji su pokretačka snaga za pozitivne društvene promjene u regiji.

Petnaesti se put ispostavilo da je ova konferencija jedinstveno mjesto, gdje se različite kulture susreću i diskusije o snazi zakona, demokratiji, ljudskim pravima, slobodi govora, slobodnom tržištu, političkoj inkluzivnosti i pravima slobodne seksualne orijentacije služe kao platforma za sklapanje mozaika za budućnost Europe. Konačno, nalazeći da su događaji koji okupljaju mlade važni i esencijalni za budućnost regija, organizatori pozivaju sve relevantne donositelje odluka da nastave sa svojom podrškom i pomoći.

Komentari na članak

Vezani članci

Anglophilia naslovna slika

Filozofski fakultet u Zagrebu

Raznolik program na međunarodnoj konferenciji „Anglophilia“

Studenti anglistike Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i ove su godine pripremili bogat program na konferenciji „Anglophilia“. Osim izlaganja studenata, posjetitelje očekuju i mnoge zanimljive radionice.

Sudionici WordCampa Zagreb

WordCamp Zagreb

VIDEO: Održano najveće okupljanje hrvatske WordPress zajednice

– Izrazito smo zadovoljni WordCampom Zagreb što govore i komentari naših posjetitelja. Ova konferencija nastaje isključivo na dobrovoljnom zalaganju naših volontera, organizatora i partnera koji su se pobrinuli da sve prođe u najboljem redu, a više od 300 zadovoljnih posjetitelja glavnog dana WordCampa dokaz je toga. – istaknuo je Lucijan Blagonić.

Pavao Pahljina

Učenje stvaranjem

Hrvatski „start-up” STEMI inovativnim paukom robotom postigao uspjeh svjetskih razmjera

STEMI je uspješni hrvatski „start-up” čiji je prvi proizvod prepoznat diljem svijeta. Nudeći nesvakidašnje iskustvo učenja, on potiče inovatora u svakome, a o njegovoj viziji slušat ćemo na konferenciji „Should I Stay or Shoud I Go”.

Ekonomski fakultet III

Ekonomski fakultet u Zagrebu i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Sarajavu

CEO konferencija za mlade u Zagrebu

Zanima li Vas kako biti uspješan konzultant, kako pretvoriti ideju u biznis? Ili pak želite čuti životnu priču nekadašnje manekenke, a danas uspješne novinarke u inozemstvu? Sve to i puno više možete saznati na CEO konferenciji!

Studenti

Europski Forum Alpbach

700 stipendija za multidisciplinarnu konferenciju EFA u Austriji

Zanimljiv multidisciplinarni susret studenata i mladih s brojnim stručnjacima održat će se od 15. do 31. kolovoza ove godine. Prijave za stipendije zaprimaju se do 30. ožujka.