LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Korisnici Gmaila oprez!

Mijenjajte Gmail lozinke: procurilo oko 5 milijuna korisničkih imena i lozinki

Korisnicima Gmaila preporuča se da preventivno promijene svoju lozinku.

Korisnicima Gmaila preporuča se da preventivno promijene svoju lozinku.

Korisnicima Gmaila preporuča se da preventivno promijene svoju lozinku.

U utorak je na ruskom Bitcoin forumu objavljeno 4.93 milijuna korisničkih imena i lozinki Googleovog Gmail servisa, prenosi Zimo.

Google poručuje kako nema dokaza da su njihovi sustavi ugroženi, a stručnjaci za sigurnost slažu se da su lozinke dobivene krađom identiteta te pozivaju korisnike na dodatan oprez, prenosi Mashable.

Prema posljednjim podacima, lozinke koje se nalaze na popisu su stare i zapravo ne pripadaju Gmail računima korisnika. Čini se da su mnoge lozinke preuzete sa web-mjesta na kojima korisnici koriste svoje Gmail adrese kako bi se registrirali.

Ne može se potvrditi autentičnost svih e-mail adresa na popisu, ali Evan Engel, Mashableov zaposlenik vidio je svoju staru Gmail lozinku na popisu. Još su neki korisnici Reddita naveli kako su na popisu pronašli svoju staru lozinku.

Međutim, korisnik foruma tvskit navodi kako je 60 posto lozinki ispravno, najviše engleskih, španjolskih i ruskih računa, prenosi Zimo.

Unatoč objavljenom popisu, Google navodi:

“Nemamo nikakvih dokaza da su naši sustavi ugroženi, no svaki puta kada ovo postane problem, radimo sve na tome da pomognemo našim korisnicima kako bi zaštitili svoje račune”.

Računalni stručnjaci savjetuju korisnicima da koriste različite lozinke za različite račune, da koriste jake lozinke sa kombinacijom slova, brojeva i znakova te da nikako ne koriste istu lozinku za sve račune.

Ovdje možete pratiti Googleove savjete za 2-stupanjsku zaštitu.

FOTO: GOOGLE/SCREENSHOT