LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zemlje koje su dale najviše u godini za nama

Mijanmar i SAD najdarežljivije zemlje u 2014.

Po rezultatima istraživanja „2014 World Giving Index”, koje je provedeno u čak 135 zemalja svijeta, dvije su države zauzele najviše mjesto.

Po rezultatima istraživanja „2014 World Giving Index”, koje je provedeno u čak 135 zemalja svijeta, dvije su države zauzele najviše mjesto.

Po rezultatima istraživanja „2014 World Giving Index”koje je provedeno u čak 135 zemalja svijeta, dvije su države zauzele prvo mjesto kao najdarežljivije.

To su Sjedinjene Američke Države te Mijanmar (Myanmar), češće spominjan pod imenom Burma. Radi se o budističkoj državi u jugoistočnoj Aziji oko čijeg imena traju prijepori još od 1989., kada je vojna vlada svojevoljno promijenila njen naziv.

Kako bi dobili što sveobuhvatnije rezultate, istraživački tim odlučio je ispitanicima postaviti pitanja koja zadiru u tri sfere njihove darežljivosti. Postavljena pitanja odnosila su se na aktivnosti poput pomaganja strancu u nevoji, volontiranja u sklopu neke organizacije ili udruge te doniranja novca u proteklih mjesec dana.

SAD su se pokazale kao zemlja koja je rankirana u top 10 po sva tri navedena kriterija. Razina volontiranja i pomaganja u nevolji jako je visoka, dok je vidljiv mali pad u doniranju novca koji se može povezati s padom BDP-a u protekloj godini.

Najvelikodušnije zemlje svijeta
 
FOTO: SAD, dormroomfund.com
 
 

S druge strane, Mijanmar, tj. Myanmar, na prvom mjestu može zahvaliti dugoj tradiciji darivanja novca u humanitarne svrhe, koja se u njihovom narodu zadržala sve do danas s obzirom na to da su tradicionalna budistička sredina. Prema istraživanju, čak 91 posto stanovnika te zemlje daruje novac.

Sljedeće su po poretku zemlje poput Kanade i Irske, a visoko mjesto zauzela je i Malezija. Ta zemlja poznata je kao zemlja s manjim primanjima i slabijim ekonomskim stanjem, što samo pokazuje da razina velikodušnosti naroda nije određena samo materijalnim stanjem u zemlji, već i s empatijom te kulturom u kojoj žive.

Tablica, koju donosi marketwatch.com, pokazuje ukupan poredak u top 20 te pojedinosti o bodovima koje je pojedina zemlja postigla u navedenim kategorijama:

Najvelikodušnije zemlje svijeta
 
FOTO: marketwatch.com
FOTO: POTEPUH.SI