LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Program „Dođi kući, mlada osobo”

Mađarska poziva mlade na povratak u domovinu

Hrvatska nije jedina zemlja koja muku muči s odlaskom velikog broja mladih ljudi, no Mađarska je odlučila svoje mlade privući natrag.

Hrvatska nije jedina zemlja koja muku muči s odlaskom velikog broja mladih ljudi, no Mađarska je odlučila svoje mlade privući natrag.

Mađarska je vlada zbog odlaska velikog broja mladih ljudi iz domovine odlučila napraviti sve kako bi to zaustavila. Naime, odlučili su pokrenuti program pod nazivom „Dođi doma, mlada osobo”, koji im nudi mogućnost da se vrate u Mađarsku, a troškove povratka pokrit će vlada. Program su predstavili u Londonu 28. lipnja, a Szabolcs Pakozdi, direktor mađarskog ureda za posao, istaknuo je kako mladi koji se odluče vratiti u Mađarsku u sklopu ovog programa neće morati ostati raditi u određenom vremenu. 

Osim toga, u idućih godinu dana osigurat će im se i naknada od 100 000 forinti, odnosno oko 2400 kuna mjesečno te posao u blizini njihove obitelji.

Potez je to koji je Mađarska odlučila poduzeti nakon što je, prema statistikama tijekom 2014. godine, državu napustilo 31 500 mladih, obrazovanih ljudi, što je oko 43 posto više nego 2013.godine.

Mnogi vjeruju da je razlog odlaska mladih politika koju provodi aktualni mađarski premijer, a na to je odlučio upozoriti i jedan ulični umjetnik, Georgo Kovacs, pokrenuvši kampanju čiji je dio i poster na kojem piše: „Ako se vratite u Mađarsku, možete li dovesti i normalnog premijera?” 

FOTO: STUDENTSKI.HR