LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Proslava Uskrsa

Lude europske uskrsne tradicije

Polijevanje hladnom vodom, bičevanje i „pretvaranje“ u Sherlocka Holmesa su samo neki od otkačenih načina proslave Uskrsa diljem Europe.

Polijevanje hladnom vodom, bičevanje i „pretvaranje“ u Sherlocka Holmesa su samo neki od otkačenih načina proslave Uskrsa diljem Europe.

Svaka zemlja ima svoje uskrsne običaje. No, neki od njih su ipak pomalo otkačeni i na prvi pogled nemaju neke veze sa Uskrsom. Izdvojili smo neke od njih.

U njemačkom gradu Saalfeldu obitelj Kraft je 1965. godine započela uskrsnu tradiciju koja je popularna još i danas. Naime, oni su drvo ispred svoje kuće ukrasili šarenim plastičnim jajima. Budući da ukrašavamo borove za Božić, zašto ne bismo ukrašavali drveće za Uskrs? Švicarci su otišli korak dalje te za Uskrs ukrašavaju bunare pisanicama i cvijećem i time zahvaljuju za dar vode, život.

U Belgiji kao i u brojnim drugim zemljama crkvena zvona ne zvone na Veliku subotu sve do vazmenog bdijenja. Međutim, prema predaji, Belgijanci, a uz njih i Francuzi i Nizozemci vjeruju kako su ona otišla u Rim te se tek vraćaju natrag na uskrsno jutro te ujedno donose djeci pisanice i čokoladne zečeve.

Norvežani se u uskrsno vrijeme pretvaraju u Sherlocka Holmesa. Tada se na televiziji prikazuju kriminalističke serije, krimići se vrlo dobro prodaju u knjižarama, a čak se i na kartonima mlijeka mogu pronaći misteriji i zločini koje treba razriješiti. Zašto su Norvežani baš na Uskrs zaokupljeni detektivskim pričama, nije utvrđeno. 

U Češkoj postoji poseban uskrsni običaj. Mladići na Uskrsni ponedjeljak posebnim bičevima (pomlázka) udaraju djevojke koje im se sviđaju. Bič je načinjen od vrbine grane i ima šarene vrpce na vrhu. Djevojke mladićima zauzvrat daju pisanice ili neke druge darove te su polaskane što su im oni na taj način iskazali pažnju. Ova tradicija ima podrijetlo u blagoslovu kuća kada se svaki član obitelji lagano grančicom udario po glavi te tako blagoslovio.

Pomlázka, Uskrs u Češkoj

Pomlázka, FOTO: Wikipedia

Šveđani za Uskrs imaju običaj sličan našim maškarama i američkoj Noći vještica. Naime, na Uskrs djeca obučena u kostime vještica i čarobnjaka idu po kućama u potragu za slatkišima. Onome tko im pokloni slatkiše, djeca u zamjenu daju grančice vrbe. Budući da je Uskrs često neposredno prije blagdana svete Walpurge tijekom kojeg se velikim vatrama tjeraju zli duhovi i vještice, Šveđani su odlučili dio te tradicije prakticirati i na Uskrs.

Scoppio del Carro uskrsna je tradicija u Firenci. Sastoji se od velike procesija koja prolazi kroz grad, a na njezinom čelu nalaze se ogromna kola od dva do tri kata koja su napunjena pirotehničkim sredstvima, a vuku ih bijeli volovi. Procesija se zaustavi ispred crkve Santa Maria del Fiore te tada svećenik s oltara zapali raketu u obliku golubice (Colombina) koja simbolizira Duha Svetoga. Golubica je žicom povezana s kolima u koja se zaleti i izazove pravu eksploziju i vatromet. Običaj je star više od 350 godina, a što je eksplozija kola veća, to se vjeruje da će biti obilnija žetva te godine  

Baranek Wielkanocny je janje napravljeno od maslaca koje u Poljskoj čini središnji dio uskrsne trpeze. Ideja je da se čitavo janje napravi od maslaca, ali ima i verzija od šećera i drugih sastojaka. U slučaju da vam nedostaje još nešto slatko za Uskrs možete ga i sami napraviti, a recept možete pronaći poveznici

U mađarskom gradu Hollókő postoji poseban običaj za Uskrs i Uskrsni ponedjeljak (locsolkodás). Naime, na Uskrsni ponedjeljak žene i djevojke odijevaju se u tradicionalne nošnje te ih potom muškarci obilno polijevaju hladnom vodom. Ova tradicija postojala je još u 18. stoljeću, a njome se željelo osigurati da žene budu dobre supruge. Imalo to smisla ili ne, ali u svakom slučaju Mađari su poznavali ice bucket challenge stoljećima prije nego je postao svjetski fenomen.

Uskrsni običaj u Mađarskoj

Uskrsni običaj u Mađarskoj, FOTO: Wikipedia

FOTO: WIKIPEDIA