LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zabavne emisije o zdravlju samo su zabavne

Kvazisavjeti doktora Oza

Istraživanje jednog britanskog časopisa pokazalo je da savjeti u emisijama o zdravlju nisu točni.

Istraživanje jednog britanskog časopisa pokazalo je da savjeti u emisijama o zdravlju nisu točni.

 Već se neko vrijeme špekuliralo, a sada je i potvrđeno - doktor Oz nam ne daje dobre savjete.

Istraživači British Medical Journala proučili su 479 savjeta doktora Oza izrečenih u istoimenoj emisiji te su otkrili da pola savjeta nema znanstveno pokriće ili je kontradiktorno onom što najbolji liječnici savjetuju. Dakle, neki savjeti su beskorisni ili čak potencijalno štetni.

Nadalje, prema Voxu, istraživači su naglasili da svi oni koji koriste savjete doktora Oza čine to isključivo jer vjeruju voditelju ili gostu emisije, umjesto da to čine na temelju objašnjenja dobrih i loših strana određenog proizvoda.

Dakle, prvotna svrha emisije Doktor Oz je zabava te gledatelji tamo izrečene savjete trebaju uzimati sa stanovitom rezervom.

Uz navode istraživača treba napomenuti da je doktor Oz već bio pod povećalom javnosti kad je saslušan pred američkim kongresom. Pozvan je od strane demokratkinje Claire McCaskill jer u emisiji govorio ljudima da mogu izbaciti mast iz tijela koristeći samo određenu pilulu, za što je i sam znao da nije istina, a gledateljima je davao lažnu nadu.

Upozoren je da bude oprezniji u dijeljenju savjeta za mršavljenje, posebno kada je riječi o proizvodima za mršavljenje.

Iako veliki broj gledatelja s oprezom prihvaća informacije dobivene putem medija, dobro je znati da i činjenice idu tome u prilog.

FOTO: WIKIPEDIA