LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROBLEMI U GRČKOJ

Kriza i nezaposlenost kao motori fašizma: grčka „Zlatna zora”

Ekonomska kriza u Grčkoj dovela je i do velikih društvenih posljedica. Najradikalnija je pojava fašizma u obliku ekstremne desne stranke, Zlatne zore!

Ekonomska kriza u Grčkoj dovela je i do velikih društvenih posljedica. Najradikalnija je pojava fašizma u obliku ekstremne desne stranke, Zlatne zore!

Grčka je već godinama u velikim ekonomskim i društvenim problemima. Visoka nezaposlenost i ekonomska kriza dovele su do velikog sloma nekad moćne države, države koja je jedna od vodećih svjetskih turističkih destinacija. Prema podacima grčkog zavoda za statistiku nezaposlenost je sa 7,3 % iz 2007. godine porasla na 27,9 % u rujnu ove godine Nezaposlenost mladih još je izraženija i iznosi ogromnih 58,8 %. Nažalost, u ovoj kategoriji je „jaka” i naša zemlja koja u EU zauzima neslavno treće mjesto, odmah iza Grčke i Španjolske.

Sasvim je razumljivo da je ekonomska kriza takvih razmjera dovela i do narušavanja općeg društvenog stanja u Grčkoj. Snimke uličnih demonstracija, velikih sukoba i zapaljenih dijelova Atene postale su tužna svakodnevica bez kojih je teško zamisliti izvještaj o Grčkoj.  U međuvremenu, na vrata Grčke pokucao je i fašizam.

„Zlatna zora” ime je ekstremno desne grčke političke opcije. Donedavno potpuno marginalna stranka postala je treća politička snaga u zemlji i na izborima u lipnju 2012. osvojila 18 zastupničkih mandata u grčkom parlamentu. Program stranke temelji se na „čišćenju” Grčke od imigranata koji „uživaju nezaslužene povlastice i treba ih odstraniti iz grčkog društva”. Aktivisti stranke u više su navrata djelili hranu siromašnima, ali isključivo „pravim” Grcima. Članovima Zlatne zore nisu strani napadi i ubosjtva imigranata i političkih neistomišljenika. Posljednje u nizu izazvalo je najveću buru u javnosti. Aktivist Zlatne zore ubio je Pavlosa Fyssasa, mladog rap glazbenika poznatog po protufašističkim stavovima i stihovima. Rappera je na ulici okružilo 30-ak članova stranke, a jedan od njih izašao je iz automobila i zabio mu nož u srce. Nakon ovog događaja Grčku je zahvatio novi val protufašističkih demonstracija. Uhićeni su čelnici i mnogi članovi Zlatne zore zbog udruživanja u kriminalnu organizaciju. Dijelu parlamentarnih zastupnika stranke ukinut je imunitet, a parlament je donio i odluku o obustavi financiranja organizacije.

Aktivisti
 
Aktivisti "Zlatne zore", Foto: Flickr
 
 

No nasilju i velikim društvenim problemima Grčke ne nazire se kraj. Na ubojstvo Fyssasa reagirali su protivnici Zlatne zore i ubili dva mlada simpatizera stranke. Ovim činom dano je pogonsko gorivo za daljnji rast mržnje i podjela u grčkom društvu. U svemu najviše ispašta cijela Grčka, a njena velika nestabilnost negativno utječe i na cijelu Europsku uniju.