LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Protivljenje zapadu

Kinesko sveučilište zabranilo studentima proslavu Božića

Sveučilište u zapadnosjevernoj Kini zabranilo je studentima slavlje Božića, prozivajući ga stranom paradom „kiča“ koje je nedostojno Kinine dugotrajne tradicije.

Sveučilište u zapadnosjevernoj Kini zabranilo je studentima slavlje Božića, prozivajući ga stranom paradom „kiča“ koje je nedostojno Kinine dugotrajne tradicije.

Sveučilište u zapadnosjevernoj Kini zabranilo je studentima slavlje Božića, prozivajući ga stranom paradom „kiča“ koje je nedostojno Kinine dugotrajne tradicije. Umjesto toga, natjerali su studente da gledaju propagandne filmove u kojima se prikazuje Konfucije.

Beijing News izvijestio je kako je moderni fakultet Sjevernozapadnog sveučilišta u Xianu po cijelom sveučilišnom kampusu izvjesio transparente na kojima piše: „Težite da budete izvanredni sinovi i kćeri Kine, pružite otpor kiču zapadnjačkih blagdana“, kao i transparente poput: „Oduprite se širenju zapadnjačke kulture“.

Jedan student izjavio je za Beijing News kako će studenti koji ne budu prisutni na obaveznom trosatnom prikazivanju propagandnih filmova biti kažnjeni. Tema jednog od filmova je Konfucije, a na prikazivanju filmova stajat će profesori čija je dužnost paziti da nitko ne otiđe iz predavaonica.

Na blogu jednog od studenata stoji i objašnjenje za nastalu situaciju:

– Tijekom posljednjih godina sve je više Kineza počelo obraćati pažnju na zapadnjačke blagdane i proslave. U njihovim očima, zapad je mnogo razvijeniji nego Kina i oni smatraju kako su zapadnjački blagdani elegantniji nego naši koji su zastarjeli. 

Božiću raste popularnost u ateistički orijentiranoj Kini, pogotovo u metropolitanskim dijelovima u kojima prevladava mlađi sastav stanovništva. Zapadnjačka kultura sve se češće uvlači u domove mladih kineskih obitelji, što izaziva nelagodu kod tradicionalnijih i konzervativnijih stanovnika Kine. Tome svjedoči i potez grada Wenzhoua u provinciji Zhejiang, koji je zabranio sve božićne oznake u vrtićima i školama.

FOTO: TUMBLR