LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otac i ujak u jednoj osobi

Kako pasti na testu očinstva zbog nerođenog blizanca?

Znamo da zvuči kao nekakva zagonetka, ali radi se o stvarnom slučaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Znamo da zvuči kao nekakva zagonetka, ali radi se o stvarnom slučaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo je priča o čovjeku koji je pao na testu očinstva nakon umjetne oplodnje zbog svojeg nikad rođenog blizanca.

Znamo, zvuči potpuno nemoguće, no gledajući s biološke strane, slučaj je objašnjiv i vjerojatno ne toliko rijedak.

Naime, jedan par iz Washingtona, koji je za javnost želio ostati anoniman, imao je problema sa začećem svog drugog djeteta te su potražili pomoć u klinici za umjetnu oplodnju, gdje je provedena intrauterina oplodnja. Proces uključuje pročišćavanje i koncentriranje sperme te njeno umetanje direktno u maternicu žene u razdoblju ovulacije kako bi se povećale šanse oplodnje.

Proces je bio uspješno proveden, a dijete rođeno bez komplikacija. No, pri testiranju krvne grupe djeteta utvrđeno je da se ona ne podudara s krvnom grupom roditelja. Naime, dijete ima krvnu grupu AB dok oba roditelja imaju A. S obzirom da se krvne grupe nasljeđuju po jednostavnom Mendelovom pravilu, dijete bi trebalo imati ili krvnu grupu A ili 0, ovisno o tome jesu li roditelji homozigoti ili heterozigoti, a ne AB. 

Barry Starr s Odjela za genetiku na Sveučilištu Stanford je izjavio:

- Postoje rijetki slučajevi kad je ovako nešto moguće, no prva pomisao je da su u klinici pomiješali uzorke sperme.  

Par je zatim odlučio napraviti test očinstva čime je utvrđeno da čovjek nije djetetov otac pa su zaključili da je doista i došlo do greške pri oplodnji, no u klinici su rekli da je to nemoguće. Razlog tome je što je taj dan u klinici provedena još samo jedna umjetna oplodnja, ali u proces su bili uključeni Afroamerikanci, a ne bijelci, te s obzirom na djetetovu boju kože takva vrsta greške nije dolazila u obzir.

U tom trenutnu odvjetnik bračnog para je kontaktirao Starra koji je predložio da se napravi test krvnog srodstva čime se utvrđuju obiteljski odnosi pojedinih članova. Rezultati su bili više nego iznenađujući, čovjek koji je dao spermu je zapravo djetetov ujak, a otac je njegov brat kojeg nema.

Tada je Starrov tim liječnika došao do zaključka da je u pitanju „ljudska kimera“ tj. da jedna individua ima različite genome. Višestruka oplodnja je česta u maternici te se događa čak i kad se rodi samo jedno dijete. Ponekad se dva samostalna rana embrija, koji su u tom trenutku samo nakupina nekoliko stanica, fuzioniraju te se razvije potpuno normalna i funkcionalna jedinka.

Kako bi se potvrdila ova teorija, uzet je DNA uzorak iz stanica unutarnjeg obraza te iz sperme. Uzorak iz obraza nije odgovarao djetetovom, no onaj iz sperme jest. Naime, u spermi su postojala dva genoma, jedan „glavni“ koji je činio otprilike 90% stanica sperme i onaj „manji“ koji je činio otprilike 10% stanica sperme. Ovaj većinski odgovara stanicama obraza dok ovaj manjinski odgovara djetetovom.

Starr je izjavio:

- Otac djeteta ima genom dvije različite osobe, djetetovog oca i ujaka. To je vrlo zanimljivo. 

Ovakvi slučajevi su zabilježeni i kod žena te se smatra da su češći nego što se danas misli. 

FOTO: LIMITLESS CREATION