LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ministarstvo kulture i turizma

Italija uvela novosti za turiste: besplatna nedjelja, dvije Noći muzeja i dugi petak

Novim pravilnikom uvedene su promjene oko naplate ulazaka.

Novim pravilnikom uvedene su promjene oko naplate ulazaka.

1. srpnja 2014. godine na snagu su stupile promjene koje je talijansko Ministarstvo kulture i turizma uvelo za posjetitelje svih znamenitosti u zemlji.

Talijani već nekoliko godina muku muče sa sredstvima za održavanje kulturne baštine koja je prebogata i ne može se financirati samo iz utrženja ulaznica.

Novim pravilnikom uvedene su promjene oko naplate ulazaka. 

Od početka ovoga mjeseca pravo na besplatne ulaznice imaju osobe do 18 godina starosti. Mladi od 18 do 25 godina starosti i dalje imaju pravo na dosadašnje popuste.

Osobe starije od 65 godina od sada moraju plaćati ulazak u sve znamenitosti, dok im je prije barem dio bio besplatan. Također su im ukinuti i popusti.

Novost je i besplatna prva nedjelja u mjesecu po uzoru na neke gradove poput Barcelone, koji već godinama njeguju ovakvu politiku. Besplatna nedjelja vrijedit će za sve znamenitosti koje su pod brigom državne vlasti.

Dvije Noći muzeja neće biti u potpunosti besplatne, nego će ulaz biti moguć za jedan euro po karti. Uz to, talijanske vlasti osigurat će petkom radno vrijeme znamenitosti do 22 sata.

Ove promjene odnose se na sve znamenitosti pod upravom državne vlasti, a među ostalima to su: rimski Koloseum, Pompeji, Castel Sant'Angelo, dvorac Miramare u Trstu, Tivolska vila itd.

FOTO: LSH/STUDENTSKI.HR