Medijsko obrazovanje

Hrvatski volonterski projekt „Djeca medija“ osvojio prestižnu europsku nagradu

Projekt "Djeca medija"

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu „Djeca medija“ dobitnik je posebne nagrade međunarodnog žirija koji je vrednovao rad europskih projekata medijskog obrazovanja u organizaciji Evens Foundationa.

Projekt Djeca medija osvojio je prestižnu europsku nagradu koju dodjeljuje Evens Foundation, vodeći promotor medijskog obrazovanja u Europskoj uniji. On okuplja više od 100 volontera koji su održali 600 radionica o medijskoj pismenosti za 12 000 polaznika.

Posebna nagrada žirija u ovogodišnjem natječaju za projekt medijskog obrazovanja dodijeljena je Društvu za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) koje provodi projekt. U odluci je istaknuto da je to zbog pristupa koji povezuje rad sveučilišnih nastavnika i volontera, načina kako pristupa medijima, važnosti projekta u kontekstu Hrvatske, utjecaja koji ima na polaznike i volontere te posvećenog volonterskog pristupa kao pozadine rada organizacije.

Predsjednik i utemeljitelj DKMK-a, izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš, izjavio je kako je ova nagrada došla u pravo vrijeme kao potvrda svim članovima koji više godina predano rade na promociji medijskog obrazovanja te je dodao:

– Svojim smo radom na primjeru Djece medija dokazali da volonterski projekti mogu biti održivi i međunarodno prepoznati. Posebno nas raduje kako su međunarodne institucije potvrdile vrijednost našeg jedinstvenog pristupa medijskom obrazovanju djece, roditelja, stručnih suradnika, nastavnika i profesora. –

Zahvalio je svim korisnicima i volonterima te posebno institucijama s kojima Djeca medija surađuju već nekoliko godina i koji su od početka podržavali projekt: Grad Velika Gorica, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, udruga Pragma, ali i hosting kompanija Avalon i župa sv. Blaža iz Zagreba. Udruga je dobila i financijsku potporu od 5000 eura, koja će se namjenski koristiti i u kampanji na razini EU, kojoj je cilj informirati sve države članice o modelu rada projekta.

U natjecanju je sudjelovao veći broj projekta iz cijele Europe, a odluci žirija prethodio je posjet predstavnika organizatora, provjera i analiza rada DKMK-a te vrednovanje koje je proveo međunarodni tim stručnjaka. Svečana nagrada DKMK-u dodijelit će se u Sarajevu 21. rujna na središnjoj europskoj konferenciji o medijskoj pismenosti Media Meets Literacy, koju organizira Evens Foundation u suradnji s partnerima. Glavnu ovogodišnju nagradu osvojio je projekt Zalab, koji u Italiji provodi projekt Otherness koji na jedinstven način o medijskoj pismenosti obrazuje migrante.

Komentari na članak

Vezani članci

Youth Generation

Volontiranje - bogatstvo za cijeli život

"Nitko ne može platiti osjećaj zadovoljstva nakon rezultata koji ste postigli sa svojom internacionalnom ekipom"

Svim kolegicama i kolegama predlažem da pronađu volonterski posao koji će im donijeti novo znanje i poučiti vrijednostima koje ranije nisu mogli sagledati.

Volonteri Info zone

Natječaj za volontere

Info zona traži suradnike na medijskim projektima

Svi zainteresirani mogu se prijaviti za volontiranje na medijskim projektima Info zone. Ona je razvila portal, kontinuirano realizira radijske emisije, ima tiskani magazin, a snimala je i brojne video priloge te televizijsku emisiju za mlade.

Studentski prosvjedi 1968

Sorbus Aucuparia

1968. vs 2014.: pronađi razlike!

Idemo se sada igrati jedne igre. Ja ću vam ispričati jednu priču. Priči je zajedničko mjesto održavanja, ali godina nije. Tko prvi pogodi - dobit će diplomu bez posla.

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta

Godišnja nagrada „Luka Ritz”

Učenicima dodijeljene nagrade za promicanje tolerancije i nenasilnog ponašanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je i ove godine Godišnje nagrade „Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

VIDEO: Don't stay in school - Boyinabend

Video koji podiže svijest o školovanju

VIDEO: Nemojte ostati u školi!

Boyinabend, YouTuber, pjevač i vloger, napisao je pjesmu o obrazovanju koje se stječe upravo u osnovnim i srednjim školama, a koje se ne sastoji od lekcija koje će nas pripremiti za realne životne situacije.