LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Čelni čovjek MI5-a upozorava

Guardian nastavlja objavljivanje tajnih dokumenata

Andrew Parker, čelni čovjek britanske obavještajne agencije MI5, u jednom od svojih prvih intervjua nakon dolaska na poziciju, izjavio je kako "razotkrivanjem tehnika praćenja medijima, olakšava se posao teroristima".

Andrew Parker, čelni čovjek britanske obavještajne agencije MI5, u jednom od svojih prvih intervjua nakon dolaska na poziciju, izjavio je kako "razotkrivanjem tehnika praćenja medijima, olakšava se posao teroristima".

Novine Guardian najavile su kako će izići s novim informacijama dobivenim od bivšeg američkog obavještajca Edwarda Snowdena. 
Čelni čovjek britanske obavještajne agencije MI5 Andrew Parker u jednom od svojih prvih intervjua nakon dolaska na poziciju, izjavio je kako „razotkrivanjem tehnika praćenja medija olakšava se posao teroristima“. 

U središtu ove debate je ravnoteža između transparentnosti (pravo da se zna što „tajna strana države“ radi) i osiguravanje nacionalne sigurnosti (koliko „curenje informacija“ može naštetiti samim nastojanjima države da zaštiti svoje građane). 
Također, postavlja se pitanje, tko je uopće mjerodavan da odluči koliko daleko se može ići u objavljivanju, a koliko mora ostati tajno.

Govoreći za emisiju BBC-a World at One (Svijet u jedan), urednik Guardiana Alan Rusbridger izjavio je kako su državne tehnike praćenja „impresivne“, te kako bi „pobudile i maštu Georgea Orwella“.

„Radimo sistematično. Slušamo što javnost hoće i ne žurimo se s objavljivanjem“, izjavio je g. Rusbridge.

No, s njegovim pogledima se ne slaže g. Parker, novi čelni čovjek MI5-a koji upozorava kako su informacije koje su procurile, ne samo štetne za njihov posao, nego i opasne po sigurnost građana. Nastavlja g. Parker da je u interesu svih obavještajnih agencija svjetska sigurnost na prvom mjestu.

Koliko, onda, „tajne“ moraju ostati „tajne obavještajne službe“, pitaju se stručnjaci. Mora li javnost znati baš sve što se događa oko njih i koliko bi ljudi pristalo i prihvatilo metode kojima se danas služe organi država zaduženi za njihovu sigurnost?

I dok se debate oko tih pitanja nastavljaju, sigurno je da Julian Assange, Bradley Manning ili Edward Snowden neće ostati jedini „suvremeni špijuni“ koji su se odlučili podijeliti svoje znanje s javnosti.

FOTO: SECURITY SERVICE MI5