LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zelena nova godina

Građani Colorada u novoj godini pohitali pred dućan marihuane

Savezna država Colorado prvi dan nove godine obilježila je početkom legalne prodaje marihuane. Kupci su se počeli redati ispred dućana još u dva ujutro na Novu godinu.

Savezna država Colorado prvi dan nove godine obilježila je početkom legalne prodaje marihuane. Kupci su se počeli redati ispred dućana još u dva ujutro na Novu godinu.

U studenom 2012. legalizirana je marihuana u Coloradu i Washingtonu za osobne potrebe, ali je i dalje bila ilegalna na razini države. Predsjednik Obama čvrsto je bio protiv toga rekavši kako bi mogućnosti i dominacija velikih trgovaca drogom mogle biti povećane u određenim zemljama i situacija gora od statusa quo ako im bude dozvoljeno da djeluju legalno bez ikakvih ograničenja. S obzirom na to da je savezna vlada kanabis još uvijek svrstavala u ilegalne narkotike, zakonodavci su donedavno pokušavali uskladiti zakon s federalnim.

I uspjeli su –  savezna država Colorado prvi dan nove godine obilježila je početkom legalne prodaje marihuane. Kupci su se počeli redati ispred dućana još u dva ujutro na Novu godinu.

 Prvi kupac bio je 32-godišnji ratni veteran Sean Azzariti koji je služio od 2000. do 2006. u Iraku. „Ne mogu vam opisati koliko sam sretan. Ovo je velika stvar. Mijenjamo svijet,“ komentirao je kao prvi kupac, a zatim nadodao: „Velika mi je čast, ne mogu biti sretniji. Ovo je veliki korak naprijed i za ostale države.“ Azzariti pati od PTSP-a i objasnio je zašto mu je draži kanabis od propisanih lijekova.

„Pomaže mi ublažiti simptome PTSP-a. Radije bih koristio kanabis nego otrove poput Klonopina ili Xanaxa. Mislim da je to puno sigurnije.“

Svaki građanin će mjesečno moći kupiti najviše 28,5 grama marihuane, a prodajom će se moći baviti samo stariji od 21 godine Oporezivat će se slično kao i alkohol, a sredstva koja će pristizati ulagat će se prvenstveno u obrazovne infrastrukture.

S druge strane, legalizacija je otvorila marketinške mogućnosti mnogim brandovima. Tako su Ben & Jerry’s, poznati brand sladoleda, napisali tweet koji je u tri dana primio preko 2 800 odgovora i 1 700 favorita.  Pametno su se našalili kao zasad jedini od većih brandova na tu temu:

legalizacija marihuane tweet
FOTO: INDIATODAY.INTODAY.IN