LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prototip inspiriran kultnom serijom

Google je predstavio uređaj koji funkcionira kao komunikator iz „Star Treka“

Google je predstavio prototip komunikatora combadge iz „Star Treka“ s ciljem korištenja za pretraživanje, a ne za komunikaciju.

Google je predstavio prototip komunikatora combadge iz „Star Treka“ s ciljem korištenja za pretraživanje, a ne za komunikaciju.

„Enterprise, beam me up.“

Ovakvi razgovori kao i mnogi drugi odvijali su se u kultnim serijama Star Trek preko komunikatora koji se naziva combadge. Riječ je o malom uređaju koji se nosi na prsima i pokreće dodirom. Kao veliki obožavatelj navedene serije, Google je odlučio isprobati kako bi bilo takav uređaj i konstruirati.

Google je razvio prototip komunikatora koji se u Star Treku koristio za razgovor između članova posade i između posade i umjetne inteligencije. Google je stvorio mali kružni uređaj koji ima ugrađen mikrofon i Bluetooth koji omogućuje povezivanje s pametnim telefonom. Uređaj je predstavljen časopisu Timeu u intervjuu Amita Singhala, višeg zamjenika predsjednika Google-a.

Cilj ovog projekta bio je istražiti nove načine glasovnog pretraživanja. Google je dizajnirao uređaj tako da se nosi na prsima i pokreće laganim dodirom. Prototip može producirati zvuk pomoću ugrađenog mikrofona ili povezivanjem sa slušalicama. Ideja je olakšati pretraživanje Google-a bez korištenja mobitela, a ne da se koristi kao uređaj za komunikaciju. 

– Oduvijek sam htio takav uređaj. Pitate ga bilo što i on radi. Zato smo rekli: „Hajdemo napraviti prototip da vidimo kako bi to izgledalo“. – rekao je Singhal.

Uređaj nije prošao testnu fazu zbog nepraktičnosti. Naime, takva vrsta pretraživanja ne bi bila diskretna ni vrlo korisna. Mnogo informacija koje se pretražuju najbolje se prikazuju na ekranu (brojevi mobitela, karte, grafovi i sl.) te nitko ne želi da svi koji su u blizini čuju što se pretražuje. Što se funkcionalnosti i hands-free tehnologije tiče, korisnici jednostavno mogu kupiti Bluetooth slušalice.

Ovo nije prvi put da je Star Trek inspirirao Google da izumi nešto novo. Naime, Google voli uspoređivati svoju Knowledge Graph službu s ranom verzijom pametnog računala iz Star Treka. Štoviše, kodno ime Google Voice Search-a je „Project Majel“, što stoji za Mayel Barrett-Roddenberry. Mayel je supruga tvorca serije Genea Roddenberryja i ujedno i žena koja je dala glas računalu iz Star Treka.

To nisu jedini uređaji inspirirani Star Trekom. U odjelu Life Sciences, grupa ljudi radi na uređaju koji može očitati nanočestice u krvotoku kako bi se dobili podaci o zdravstvenom stanju osobe, a kojeg nazivaju „real life tricorder“. Također, Google Glass podsjećaju na uređaje Borga.

Iako komunikator nije dospio na tržišta, lijepo je znati da se Google trudi približiti nam budućnost kakvu smo navikli gledati na malim ekranima. Do sljedećeg izuma, živite dugo i uspješno. 

FOTO: DEVIANT ART