Međunarodno priznanje

Golem uspjeh Bojana Vršnaka s Geodetskog fakulteta u području svemirske meteorologije

Svemir

Na 14. europskom tjednu svemirske meteorologije, koji se održava od 27. studenoga do 1. prosinca u Belgiji, dr. sc. Bojanu Vršnaku, znanstvenom savjetniku zagrebačkoga Geodetskog fakulteta, dodijeljena je prestižna nagrada u području svemirske prognostike.

Dr. sc. Bojan Vršnak s Geodetskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobitnik je prestižnoga međunarodnoga priznanja. Priznat mu je izuzetan znanstveni doprinos u području svemirske meteorologije nagradom Kristian Birkeland Medal for Space Weather and Space Climate.

Riječ je o nagradi koju od 2013. godine dodjeljuju Europska svemirska agencija (European Space Agency), Belgian Solar-Terrestrial Centre of Excellence i Space Weather Working Team, u suradnji sa znanstvenim časopisom Journal of Space Weather and Space Climate. Dodjeljuje se u spomen na norveškoga znanstvenika Kristiana Olafa Bernharda Birkelanda, kojeg se najviše pamti po teorijama atmosferskih električnih struja koje su omogućile fizikalno objašnjenje polarne svjetlosti te predviđanjima postojanja Sunčeva vjetra. Izumio je tzv. elektromagnetski top i tzv. Birkeland-Eyde proces za izlučivanje dušika iz zraka, a nominiran je za Nobelovu nagradu sedam puta.

Dr. sc. Bojanu Vršnaku nagrada Kristian Birkeland Medal for Space Weather and Space Climate dodijeljena je na 14. europskom tjednu svemirske meteorologije (14th European Space Weather Week) koji se od 27. studenoga do 1. prosinca 2017. održava u Ostendu u Belgiji. Svečanosti dodjele nagrade, koja je održana 27. studenoga 2017., nazočio je državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dr. sc. Tome Antičić i druga tajnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Lada Muraj.

Nagrada Kristian Birkeland Medal for Space Weather and Space Climate dodjeljuje se od 2013. godine Dosadašnja četiri dobitnika ove nagrade dva su znanstvenika iz NASA-e, jedan sa Sveučilišta Massachusetts Lowell (Center for Atmospheric Research) i jedan iz Physikalisch-Meteorologisches Observatorium Davos Weltstrahlungszentrum. Ovogodišnja dodjela u znaku je obilježavanja 100. obljetnice smrti Kristiana Birkelanda.

Dr. sc. Bojan Vršnak zaposlen je od 1981. u Opservatoriju Hvar Geodetskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a 2000. izabran je u trajno zvanje znanstvenoga savjetnika. Većina njegovih istraživanja odnosi se na eruptivne procese u Sunčevoj atmosferi s naglaskom na uzrocima pojave koroninih  izbačaja (coronal mass ejections; CMEs) i njihove dinamike te utjecaja na heliosferu i bliski svemirski okoliš.

Za područje svemirske prognostike posebno je važan uvid u fizikalne zakonitosti međuplanetarnoga gibanja CME-a i predviđanje naleta na Zemlju te posljedica po magnetosferu Zemlje. U suradnji sa svojim timom, dr. sc. Bojan Vršnak razvio je analitički magnetohidrodinamički model heliosferskoga gibanja CME-a (tzv. Drag Base Model; DBM), koji je našao široku primjenu u području svemirske meteorologije. DBM je znatno brži od numeričkih magnetohidrodinamičkih modela, uz istovjetnu, pa čak i bolju točnost, te je vrlo pogodan za izdavanje real-time upozorenja o mogućnostima pojave geomagnetskih i ionosferskih oluja koje predstavljaju značajnu ugrozu za razne visokotehnološke sustave na Zemlji i u svemiru (npr. elektroenergetske mreže, komunikacijski i navigacijski sustavi, avijacija, GPS, umjetni sateliti svih namjena, ljudske posade u svemiru, itd.).

Komentari na članak

Vezani članci

What the hack

What the Hack?

Prijavi se na regionalni Hackathon

Odabrani sudionici iz Hrvatske imat će pokrivene sve troškove puta, smještaja, hrane i mentoriranja, a najbolji timovi osvojit će i novčane nagrade od 5000, 3000 i 2000 eura. Registracija se može obaviti do 30. svibnja u ponoć putem online obrasca na stranici Hackatona, gdje se ujedno nalaze i sve detaljnije informacije.

ljubljenje

Znanost potvrdila

Ljubljenjem do boljeg zdravlja

Ljubljenje je jedan od najranijih načina za povezivanje u zajednici, a znanost je potvrdila da može znatno pridonijeti zdravlju.

Bakterija

Simpatičan znanstveni eksperiment

Poslušajte kako bakterije pjevaju

„Interspecifics Collective“ je ekipa iz Meksika koja je pomoću uređaja „Energy Bending Lab“ uspjela otkriti kako zvuče bakterije. Njihov instrument izrađen je od nekoliko sintesajzera i prijenosnih alata koji stvaraju zvučnu sliku koju proizvode bakterije.

Beyonce mtv vma

Održana još jedna dodjela

MTV VMA 2014: Ne, ni mi ne znamo koji su to kriteriji odabira pobjednika!

MTV Video Music Awards održane su 24. kolovoza, a dodjeljene nagrade nisu vjerojatno iznenadile nikoga.

Završnica CSC

Studentsko natjecanje

Najinovativniji studenti nagrađeni s 10 000 kuna u završnici Case Study Competition-a

Ovo studentsko natjecanje već dvanaestu godinu zaredom studentima omogućuje stjecanje vrijednog poslovnog iskustva koje će im sigurno biti korisno u budućoj poslovnoj karijeri, a poduzećima široki spektar novih ideja te potencijalne buduće zaposlenike.