LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova domovina slavnog šahista?

Gari Kasparov traži hrvatsko državljanstvo!

Najbolji šahist svih vremena želi se kao hrvatski državljanin kandidirati za predsjednika Svjetske šahovske organizacije.

Najbolji šahist svih vremena želi se kao hrvatski državljanin kandidirati za predsjednika Svjetske šahovske organizacije.

Proslavljeni ruski šahist i kritičar režima Vladimira Putina Gari Kasparov zatražio je državljanstvo Republike Hrvatske, a vrlo je izgledno da će mu zahtjev biti odobren. Trenutno je u tijeku standardni postupak koji prolaze svi kandidati za dobivanje hrvatskog državljanstva.

Gari Kasparov u mladosti
 
Gari Kasparov u mladosti, FOTO: Wikipedia
 
 

Garija Kasparova mnogi smatraju najboljim svjetskim šahistom svih vremena. Ovaj ruski velemajstor je čak 15 godina (1985. - 2000.) nosio titulu svjetskog šahovskog prvaka. Poznato je njegovo veliko rivalstvo s još jednim ruskim velemajstorom - Anatolijem Karpovom. Njihov prvi meč ostao je upamćen kao najduži meč za titulu šahovskog prvaka i jedini koji je prekinut bez proglašenja pobjednika. 2000. godine Kasparov je izgubio titulu i umirovio se, ali je ostao aktivan u šahovskom svijetu igrajući mnoge revijalne mečeve i trenirajući nove mlade šahovske talente. Odigrao je mnoge mečeve protiv računala, pri čemu su najpoznatiji oni s računalom Deep Blue. Većinu mečeva protiv računala je dobio, ali onaj najpoznatiji iz 1997. godine otišao je na stranu Deep Bluea.

Gari Kasparov vs. Deep Blue
 
Gari Kasparov vs. Deep Blue, FOTO: Flickr
 
 

Kasparov je poznat i po političkom aktivizmu - veliki je zagovornik demokracije i poštivanja ljudskih prava pa zbog toga često ulazi u sukobe s režimom Vladimira Putina. Aktivan je u oporbenim aktivnostima i demonstracijama, a više puta je privođen i pretučen. U jednom trenutku prijetila mu je i dugogodišnja zatvorska kazna, ali do toga ipak nije došlo.

Sukob s režimom svakako je jedan od razloga zbog kojih traži hrvatsko državljanstvo. Kasparov je ljubitelj Hrvatske, svake godine ljetuje u Makarskoj i dobro se služi hrvatskim jezikom. Planira se kandidirati za predsjednika Svjetske šahovske organizacije (FIDE), a izgledno je da će tu kandidaturu predati kao hrvatski državljanin.

FOTO: WIKIPEDIA