LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mjesta koja će vas učiniti knjigoholičarima

FOTO: Sedam oaza za knjigoljupce od kojih zastaje dah

Mjesta gdje se skladište knjige uvijek imaju mističnu i pomalo čarobnu atmosferu. Ako vas put ikad nanese u neki od navedenih gradova, ovo su knjižare koje morate posjetiti.

Mjesta gdje se skladište knjige uvijek imaju mističnu i pomalo čarobnu atmosferu. Ako vas put ikad nanese u neki od navedenih gradova, ovo su knjižare koje morate posjetiti.

Ako ste jedna od onih osoba koje moraju pomirisati svaku knjigu koju uzmu u ruke ili imate neke druge neobične knjiške navike, a možda jednostavno uživate u velebnim prostorima i ugodnom ambijentu, možda u ovoj galeriji predivnih svjetskih knjižara pronađete svoj melem za oči, a možda i sljedeće odredište za popis mjesta koja želite posjetiti, udobno se smjestiti i uživati u knjizi. Ili dvije.

El Ateneo Grand Splendid – Buenos Aires, Argentina

Volite knjige, ali volite i onaj osjećaj kada se nalazite u raskošnoj kazališnoj dvorani? Onda je ovo pravo mjesto za vas jer ćete u kazalištu (bivšem, doduše) moći kupiti i knjigu. Ovo velebno zdanje ugostilo je i mnoge pjevače tanga dvadesetih godina prošlog stoljeća te je doživjelo projekcije prvih zvučnih filmova u Argentini. Čaroban doživljaj upotpunit će glasovir u pozadini i miris kave koju možete popiti na kazališnim daskama.

Livraria Lello & Irmão – Porto, Portugal

Jedna od najstarijih portugalskih knjižara definitivno će vas inspirirati. Možda na kupnju gomile knjiga, a možda i na pisanje neke nove. Ako ne vjerujete, pitajte J. K. Rowling! Navodno je ovo mjesto bilo inspiracija za atmosferičnost Hogwartsovih prostora.

Selexyz Dominicanen – Maastricht, Nizozemska

Ako se ikad zateknete u Nizozemskoj, ovo je mjesto na kojemu se možete zauvijek izgubiti među knjigama i nikada ne požaliti. Knjige su smještene u prekrasnoj građevini staroj više od 700 godina, s novoobnovljenim freskama i zadivljujućom arhitekturom.

Livraria Cultura – São Paulo, Brazil

Prethodne vas knjižare nisu pretjerano impresionirale jer ste veći ljubitelj urbanih i pomalo neobičnih prostora? U tom će slučaju ovo biti najljepša knjižara koju ste ikad vidjeli.

Carturesti Carusel – Bukurešt, Rumunjska

Vrtuljak svjetla, kako bi u prijevodu glasio naziv ove knjižare, devetnaestostoljetna je građevina na šest etaža koja sadrži oko 10 tisuća knjiga. Zašto takav naziv? Shvatit ćete čim pogledate fotografiju.

Atlantis Books – Santorini, Grčka

Od zatvorenih vam je prostora već muka i najslađe bi vam bilo kada biste knjige mogli prelistavati na svježem zraku i egzotičnoj lokaciji? Sličnomu se dosjetio i američki dvojac koji je otvorio knjižaru u građevini koja je izgrađena na starinski način – tako što je za nju doslovno prokopana stijena od meke vulkanske tvari. Nakon što uđete u knjižničarsku pećinu i odaberete si knjigu, možete u njoj uživati pod grčkim suncem.

Poplar Kids Republic – Beijing, Kina

I za kraj, tko još kao dijete nije volio utočište pronalaziti u sićušnim prostorima? Ova knjižara ostvaruje sve dječje snove.

FOTO: FLICKR