LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Praktični vodič

FOTO: Naučite pravilno izgovarati imena poznatih mjesta

 Naučite kako pravilno izgovarati imena poznatih mjesta u čijim izgovorima često griješimo.

 Naučite kako pravilno izgovarati imena poznatih mjesta u čijim izgovorima često griješimo.

Kako cijeli planet polako postaje globalno selo, a utjecaji globalizacije vidljivi su i u najzabačenijim krajevima svijeta, susrećemo se s mnogim različitim kulturama i jezicima.

Dostupni su nam podaci o mnogim egzotičnim i udaljenim mjestima, no ponekad je teško naučiti kako točno izgovoriti ime neke geografske lokacije, osobito ako vam je jezik iz kojeg to ime dolazi potpuno nepoznat. Ponekad se pogrešan izgovor toliko ukorijeni u našoj svijesti, i to zahvaljujući stalnom ponavljanju u medijima, čak i kad su u pitanju neka veoma poznata mjesta.

Zato pogledajte praktični vodič koju je napravio portal thrillophilia.com i naučite pravilno izgovarati imena poznatih mjesta.

1. Melbourne, Australia

Melbourne je glavni grad australske pokrajine Victorije i drugi najveći grad u državi (iza Sidneyja). Dom je Australian Opena, jednog od četiri teniska grand slam turnira, a 1956. godine bio je domaćin ljetnih Olimpijskih igara.

Melbourne
 
FOTO: Thrillophila
 
 

2. Dubai

Dubai je glavni grad emirata Dubaija. Broji 2.106.177 stanovnika i poznata je turistička destinacija. Nekad je grad živio od ribolova i lova na školjkaše, no danas je Dubai grad koji privlači velik broj turista iz vrhova svjetske elite. Iako je grad nastao na proizvodnji nafte, ona sada sudjeluje sa samo 4 % u ukupnom nacionalnom dohotku koji iznosi više od 45 milijardi dolara.

Dubai
 
FOTO: Thrillophila
 
 

3. Phuket, Tajland

Phuket je jedna od južnih provincija u Tajlandu, a sastoji se od istoimenog otoka – koji je ujedno i najveći tajlandski otok – te 32 manja otočića uz obalu. Leži na zapadnoj tajlandskoj obali u Andamanskom moru.

Phuket
 
FOTO: Thrillophila
 
 

4. Montréal, Kanada

Montréal je drugi najveći grad u Kanadi i najveći grad u pokrajini Québec, pokrajini s većinskim frankofonskim stanovništvom. Grad se nalazi na istoimenom otoku koji je smješten na ušću rijeka Saint Lawrence i Outaouais. Smatra se jednim od najboljih gradova za život u Sjevernoj Americi, a prema mnogima ovaj grad je i kulturna prijestolnica Kanade. Također, ovo je jedan od deset najčišćih gradova na svijetu.

Montreal
 
FOTO: Thrillophila
 
 

5. Colombia (Kolumbija)

Ova država smještena je na sjeverozapadu Južne Amerike. Na sjeveru izlazi na Karipsko more, a na zapadu u Tihi ocean. Glavni izvozni proizvodi su nafta, kava, smaragdi i zlato, no i dalje ostaje sinonim za trgovinu drogom, posebno kokainom.

Colombia
 
FOTO: Thrillophila
 
 

6. Beijing (Peking), Kina

Peking je glavni grad Narodne Republike Kine i jedna od četiri gradske oblasti pod direktnom kontrolom Vlade. Drugi je po veličini kineski grad (poslije Šangaja) s oko 17,4 milijuna stanovnika.

Beijing
 
FOTO: Thrillophila
 
 

7. Bangkok, Tajland

Bangkok je glavni je grad i najvažnija luka Tajlanda. Trideset kilometara udaljen je od Sijamskog zaljeva Južnog kineskog mora. 

Bangkok
 
FOTO: Thrillophila
 
 

8. Reykjavik, Island

Reykjavik je glavni i najveći grad Republike Island. Osnovao ga je 870. godine norveški Viking Ingólfur Arnarson, a ime Reykjavík, odnosno dimni zaljev, dobio je po bijeloj pari, to jest dimu koji se dizao iz toplih izvora. Smješten je na jugozapadnoj obali otoka, a njegova geografska širina (64°08') čini ga najsjevernijim svjetskim glavnim gradom jedne suverene države.

Reykjavik
 
FOTO: Thrillophila
FOTO: HTTP://IMG3.GOODFON.SU/