LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vigeland park u Oslu

FOTO: Najčudniji kipovi na svijetu

Skulptura muškarca koji se bori s bebama u zraku? Možda zvuči kao čudnovat prizor, no ne i u Vigeland parku koji se nalazi u Oslu.

Skulptura muškarca koji se bori s bebama u zraku? Možda zvuči kao čudnovat prizor, no ne i u Vigeland parku koji se nalazi u Oslu.

Kada nam netko spomene riječ kip, najčešće nam prvo padaju na pamet kipovi političkih dužnosnika, književnika ili vojskovođa. Kipovi na koje smo se navikli nekako su predvidljivi, ispada da je najveće uzbuđenje kada kip predstavlja vojskovođu na konju kojem su prednje noge u zraku, pa ponosno zaključujemo kako je dotični baja poginuo za vrijeme borbe. Međutim, postoji jedan park koji izlazi iz svih okvira svojim nekonvencionalnim kipovima. Riječ je o Vigeland parku.

Vigeland park dio je Frogner parka, najvećeg parka u glavnom gradu Norveške. Park skulptura dizajnirao je nobelovac Gustav Vigeland. On je kreirao 212 brončanih i granitnih kipove te ih smjestio u Oslo između 1939. i 1949. godine One ilustriraju odnose između muškaraca i žena, mladih i odraslih, ali na jedan sasvim neuobičajen način.

Skulpture je The Daily Mail etiketirao kao najčudnije skulpture na svijetu. Zašto? Zato što ima svakakvih od žene koja grli ogromnog guštera pa do golog muškarca koji se bori s bebama u zraku. Svake godine preko milijun posjetitelja uživa u ovim zanimljivim kipovima koji pobuđuju maštu, potiču na razmišljanje ili samo šokiraju.

FOTO: IVONA LENARD