LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Oaze za ljubitelje knjiga

FOTO: Najbolje svjetske knjižare prema National Geographicu

Provjerite koja su mjesta očarala knjigoljupce diljem svijeta i što se u njima krije osim veličanstvenih prostorija ispunjenih nepreglednim policama knjiga.

Provjerite koja su mjesta očarala knjigoljupce diljem svijeta i što se u njima krije osim veličanstvenih prostorija ispunjenih nepreglednim policama knjiga.

Sigurni smo da se među našim čitateljima nalazi pokoji knjiški moljac koji ne čita samo nekakve sive nijanse i vampire/vukodlake/hibride, stoga vam donosimo deset knjižara u svijetu koje je National Geographic proglasio najboljima.

Atlantis Books

Prije 15 godina osnivači knjižnice Oliver i Craig našli su se na otoku Santoriniju u Grčkoj. Kada su shvatili da otok nema nijednu knjižaru, odlučili su to promijeniti. Uz pomoć malo tekuće hrabrosti odlučili su otvoriti knjižaru koja pruža mogućnost čitanja na terasi, festivala hrane i filma. Također naglašavaju da vole pse i mačke koji su dobrodošli u njihove prostore.

FOTO: Twitter

Cafebrería el Péndulo

Ova knjižara u Mexico Cityju poznata je po svojoj veličini, prozračnosti i osvijetljenosti. Police su ispunjene engleskim i španjolskim naslovima. Nekima će možda najzanimljivija biti kugla koja visi sa stropa.

FOTO: Tumblr

Munro's Books

Alice Munro, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, i njezin muž Jim zajedno su otvorili knjižaru u gradu Victoriji u Kanadi. Lokacija u gradu bila je pogodna za mlađu publiku i ljubitelje kina. Kasnije su se preselili u neoklasičnu zgradu banke koju je projektirao Thomas Hooper.

FOTO: Pinterest

El Ateneo Grand Splendid

Smještena u Buenos Airesu El Ateneo knjižara prije je bila dom kazališnim predstavama, no danas je ipak dom samo knjigama. Pojedini detalji kao crveni zastori i freske na stropu ipak su se zadržali.

FOTO: Pixabay

Powell's City of Books

Jedna od najvećih neovisnih knjižara na svijetu prostire se duž cijele ulice u Portlandu u SAD-u. Sobe su označene bojama te sadržavaju i stare korištene i novije knjige. Jedna od soba je i Soba rijetkih knjiga koja nudi prva izdanja od kojih su neka i potpisana.

FOTO: Tumblr

Prairie Lights

U Iowa Cityju, domu ove knjižare, održava se već odavno poznata radionica Iowa Writers' Workshop. Ona postoji od 1936. godine i pohađalo ju je čak sedamnaest dobitnika Pulitzerove nagrade. Život književnosti u ovom se gradu zahuktava upravo u Prairie Lightsu.

FOTO: Tumblr

Shakespeare and Company

Možda ste pomislili da se radi o nekoj lijepoj knjižari u Velikoj Britaniji, ali prevarili ste se – ova se knjižara nalazi u Parizu u Francuskoj. Uređena je u stilu 17. stoljeća što joj daje tradicionalnu notu. Zgrada odiše poviješću, a udomila je pisce poput Allena Ginsberga, Richarda Wrighta, Williama Styrona i Langstona Hughesa.

FOTO: Pinterest

Gertrude and Alice

Otvorena 1998 ova knjižara posvećena je Gertrudi Stein i Alici Toklas, spisateljicama, suradnicama i životnim partnericama. Knjižara je prilagođena susjedstvu u kojem se nalazi, mala je, ali ugodna za građane Sydneyja u Australiji.

FOTO: Pinterest

Librairie Avant-Garde

Ova kineska knjižara postavljena je na jednom od najneobičnijih mjesta: podzemnom parkiralištu. To je mjesto odabrano zbog blizine Nanjing sveučilištu. Smatraju da je najvažnija vjera zapravo čitanje i da je je njihova knjižara raj za ljubitelje knjige.

FOTO: Pinterest

Cook and Book

U Bruxellesu u Belgiji možemo pronaći zanimljivu kombinaciju restorana i knjižare. Prostor je podijeljen u devet zasebnih cjelina koje imaju svoje posebnosti, od kojih su neke dječja soba ili soba s knjigama koje vise sa stropa.

FOTO: Tumblr

FOTO: PIXABAY