LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Od kokica do bubica

FOTO: Čudnovata jela koja ljubitelji kina jedu širom svijeta

Tko ne voli jesti kokice? Pa one ne debljaju! Unatoč tome, mnoge kulture preferiraju prigristi štogod njima bliže, poput pečenih mrava ili suhih šljiva. Donosimo vam samo nekoliko primjera što drugi preferiraju više od nama omiljene slane poslastice.

Tko ne voli jesti kokice? Pa one ne debljaju! Unatoč tome, mnoge kulture preferiraju prigristi štogod njima bliže, poput pečenih mrava ili suhih šljiva. Donosimo vam samo nekoliko primjera što drugi preferiraju više od nama omiljene slane poslastice.

Na putu do kina sigurno razmišljate što biste mogli uzeti za prigristi dok gledate kakav novi film (odnosno, što ćete već pojesti dok gledate reklame i trailere jer, budimo iskreni, hrana ne dočeka film). Vjerojatno ste pomislili na kokice ili čips i već vam slina kreće na usta, ali vjerojatno je svima tako. No, jeste li se ikad zapitali jede li se u svakoj kulturi isto?

FOTO: Giphy

Grčka

Ljubitelji kina u Grčkoj će se često zaželjeti souvlakija, tradicionalnog jela od mesa i povrća. Najčešće se koristi svinjetina, ali u obzir mogu doći piletina i janjetina. Ovo se jelo prodaje i u ljetnim kinima gdje se podrazumijeva da možete jesti u miru bez brige o šuškanju i glasnom žvakanju (da, govorimo o tebi, liku u zadnjem redu koji misli da te nitko ne čuje kako preživaš štogod da si prošvercao).

FOTO: Tumblr

Izrael

Kinoljupci u Izraelu očito jako vole svoju zemlju kad čak i u kinu jedu svoje nacionalno jelo, falafel, kuglice od slanutka. Iako zvuči jako, kako bismo rekli, zdravo, uvjeravaju nas da je i jako ukusno. Najbolje je kad se posluži s povrćem u tijestu koje onda drži sve na mjestu. Dragi vegetarijanci, ako imate iste muke kao naša kolumnistica, pokušajte štogod novo, možda se zaljubite u izraelski falafel.

FOTO: Pixabay

Mexico

Zemlja šarenila svoje je veselje morala prenijeti i u svoja kina. Tostilocos ili dorilocos je hrana koja se često može pronaći na štandovima, a sastoji se od komadića tortilje, cueritosa ili svinjske kožice, krastavaca, jicame ili meksičke repe, soka od limete, ljutog umaka, chamoya od kiseljenog voća, čili praha i japanskog kikirikija. Japanski kikiriki je zapravo obični kikiriki uvaljan u tijesto i kasnije ispohan. Meksička hrana nije za svakoga (osim ako baš volite plakati od ljutine jela), ali uvijek valja probati nove stvari, zar ne?

FOTO: Tumblr

Finska

Vjerovali ili ne, Finska vam u kinu nudi slatkiše poput gumenih medvjedića, crvića i sličnih životinjica koje možemo naći i u Hrvatskoj na svakoj većoj gradskoj zabavi. Vjerujemo da niste znali da je Hans Rigel dobio ideju za slatkiš dok je promatrao mevjede koji su paradirali ulicama Europe. Po njima je svoj izum nazvao Tanzbär (medvjed koji pleše), danas poznatiji kao Haribo medvjedić.

FOTO: Pixabay

Kina

U svojoj ponudi kineska kina nude sušene posoljene šljive (zašto ovo zvuči kao nešto na što bake tjeraju djecu da jedu jer je zdravo?) koje nazivaju li hing mui. Potječe iz Guangdonga i prevodimo ju kao putujuću šljivu jer se li hing prah nalazi na Havajima, a šljive dolaze iz Kine. Crveni li hing prah često se koristi samo za određene vrste voća i šljiva, dok se bijeli može koristiti za sve suhe šljive.

FOTO: Tumblr

Nizozemska

Nizozemci u kinu jedu slane slatkiše, da, dobro ste pročitali, slane slatkiše. Liquorice, odnosno slatki korijen, zanimljiva je poslastica koja se strancima često ne sviđa ili im treba vremena da se na nju prilagode. Karakteristična je za nordijske zemlje te je crne boje.

FOTO: Pixabay

Južna Koreja

U zemlji Gangnam Stylea i Samsunga kinoljupci preferiraju pečene kestene ili sušene lignje. Pečeno kestenje vas možda i neće toliko iznenaditi, toga ima i kod nas, ali sušene lignje? Naime, u korejskoj se kulturi često jede uz alkoholno piće ili kao prilog glavnom jelu, zbog čega su naviknuli na taj morski zalogaj. Ovo bi sigurno mogla biti poslastica za sve one koji uživaju u morskim plodovima.

FOTO: Tumblr

Kolumbija

Za ovu se hranu trebate pripremiti. Kolumbijci vole zamijeniti kokice hormiga culonom, odnosno pečenim mravima. Možda vam se ne čini najprivlačnijom alternativom kokicama, međutim, oni koji su ih zapravo probali smatraju da ima okus slanine (iako, ništa ne može zamijeniti hranu preko koje bi se i mali zeleni povezali s nama).

FOTO: Pinterest

Indija

U indijskim kinima možete, uz poznate bolivudske filmove, probati tradicionalnu uličnu hranu. Samosa je prženo tijesto koje može biti punjeno različitim sastojcima, od luka do piletine, i uglavnom su u obliku trokuta. Vada pav prilagođen je ljubiteljima životinja, sličan je hamburgeru, ali umjesto mesa stavlja se smjesa krumpira s korijandrom i ostalim začinima.

FOTO: Pixabay

Tajvan

Kinoljupci na Tajvanu vole uz svoje filmove jesti pileće kokice. Yansu ji radi se sa sastojcima koji se mogu pronaći samo u trgovinama azijske kuhinje, poput škroba slatkog krumpira ili rižinog vina. Jelo nije za one koji ne vole začinjenu hranu jer zbog začina poprima svoj karakteristično jak okus.

FOTO: We Heart It

Japan

Zemlju Izlazećeg Sunca nemoguće je zamisliti bez morskih plodova, Kako bi ostali vjerni tradiciji države, posjetiteljima kina nude iriko ili niboshi. To su zapravo sušene male sardine te se često koriste u juhama (miso juha) ili nekim drugim jelima. Također je to i hrana koja se tradicionalno jede na japansku Novu godinu.

FOTO: Tumblr

Barbados

Riblje okruglice ili bajan fish cakes su poslastica za kojom često posežu na Barbadosu. Često se kupuju u ljetnim kinima te su glavni sastojci zasoljena riba i razni začini. Ovo se jelo može pronaći i na Karibima te obližnjim otocima.

 
FOTO: Pinterest
FOTO: PINTEREST