LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jeftiniji pozivi u inozemstvo

Europski parlament izglasao prijedlog za ukidanje roaminga

Od 1. srpnja 2014. građani Europske unije međusobno će razgovarati bez naplaćivanja dodatne naknade za pozive u inozemstvu.

Od 1. srpnja 2014. građani Europske unije međusobno će razgovarati bez naplaćivanja dodatne naknade za pozive u inozemstvu.

Početkom ovog mjeseca Europski paralment izglasao je zakonodavni prijedlog za ukidanje roaminga.

Većina telekomunikacijskih operatera u Europskoj uniji dosad je naplaćivala pozive u inozemstvu. Od 1. srpnja 2014. građani Europske unije međusobno će razgovarati bez plaćanja dodatne naknade za pozive u inozemstvu.

Ipak, odredba se zasad odnosi samo na dolazne pozive, dok će se naplaćivanje odlaznih poziva i prijenosa mobilnih podataka postupno riješiti do kraja 2016. godine Prije potvrde ovog zakona potrebno je da ga izglasa vijeće ministara Europske unije.

Proteklih se mjeseci mnogo nagađalo o tome kako će konačna verzija prijedloga zakona o roamingu zapravo izgledati. Zbog pritiska koji su na Europski parlament vršili vlasnici telekomunikacijskih kompanija, prijedlog je trebao biti izglasan 2016. godine, no Europska komisija odlučila je ubrzati proces jer već sedam godina rade na smanjenju cijena poziva u inozemstvu. Operateri ovim zakonom gube 2 % ukupnih prihoda.

Teleoperateri imaju dvije opcije: ponuditi korisnicima tarife koje su jednake u cijeloj Europskoj uniji ili omogućiti odabir drugog operatera koji ima niže cijene. Još jedna od novosti je ta da će se izjednačiti cijene poziva s fiksnih telefonskih linija na fiksne telefonske linije, a cijena će se obračunavati po cjeniku operatera kojeg osoba koristi. Tako će poziv iz Zagreba u Belgiju koštati jednako kao pozivi unutar fiksnih telefonskih linija u Hrvatskoj.

Također, pružatelji internetskih usluga upozoravaju na pad kvalitete internetskih veza koji bi njima onemogućio ostvarenje inovativnih usluga kao što je e-učenje. Neelie Kroes, potpredsjednica Europske komisije za digitalna pitanja, izjavila je da je ovo velik korak prema otvaranju novih radnih mjesta, insvesticijama i razvoju mobilne telefonije te dokaz kako Europska unija radi u korist svojih građana.

FOTO: FLICKR.COM