Putovanje uz DiscoverEU

Europska unija dodjeljuje 12 000 besplatnih putovanja vlakom po Europi

https://pixabay.com/en/passenger-train-sbb-train-3389699/

Sve 18-godišnje osobe, koje uživaju u putovanjima, imaju priliku besplatno obići države Europske unije s destinacijama po izboru. Prijave su otvorene do 11. prosinca 2018. godine. Zauzvrat, EU očekuje da na društvenim mrežama podijelite svoja iskustva s putovanja te tako postanete njezin ambasador.

Imate 18 godina i avanturistički ste tip osobe kojoj fali uzbuđenja u životu? Ako je vaš odgovor da, DiscoverEU mogla bi biti idealna inicijativa Europske unije za vas. Ovaj projekt omogućava mladima da besplatno putuju Europom, a u lipnju ove godine priliku za to je dobilo oko 15 000 njih od preko 100 000 prijavljenih. Druga tura prijava traje do 11. prosinca u 12:00 sati, što znači da imate još šest dana da postanete jedan od 12 000 ljudi koji će dobiti priliku putovati drugim najmanjim svjetskim kontinentom.

Što je uopće DiscoverEU?

DiscoverEU projekt je koji je pokrenula Europska unija s ciljem upoznavanja različitih kultura i običaja te stjecanja novih prijateljstava, a namijenjen je svim 18-godišnjim osobama na njenom području. Prvi put je organiziran u lipnju 2018. godine  U Hrvatskoj se tada prijavilo 1408 osoba, dok ih je 122 dobilo priliku za besplatno putovanje. Putuje se uglavnom vlakom, dok se odobrenje može dobiti i za autobuse i trajekte, a u iznimnim se slučajevima leti avionom. Europske države se same po sebi dosta razlikuju, a ta se različitost može spoznati odlaskom na festivale, u muzeje i obilaske gradova te brojne druge aktivnosti koje sami odabirete.

Što je potrebno za prijavu?

Na natječaj za DiscoverEU se možete prijaviti jedino ako:

  • Imate 18 godina, odnosno rođeni ste između 1. siječnja 2000. i 31. prosinca 2000. (uključujući i te datume)
  • Posjedujete državljanstvo jedne od članica Europske unije (zaključno s danom donošenja odluke o dodjeli besplatnih putovanja u siječnju 2019. godine)
  • Ispravno popunite online upitnik sa svojim osobnim podacima

Ukoliko vam je dodijeljeno besplatno putovanje, možete ga iskoristiti ako:

  • Vaše putovanje započinje u jednoj od država Europske unije
  • Planirate putovati između jednog dana i jednog mjeseca
  • Planirate putovati između 15. travnja 2019. (prvi mogući dan za polazak na putovanje) i 31. listopada 2019. (posljednji mogući dan za povratak)
  • Planirate putovati u barem jednu državu u inozemstvu koja je članica Europske unije
  • Želite postati ambasador DiscoverEU-a

Prijaviti se mogu i osobe s posebnim potrebama koje će dobiti savjete u vezi svog putovanja, te će im biti rečeno hoće li im biti pokriveni troškovi asistencije (npr. osoba za pomoć ljudima s oštećenim vidom).

Također, važno je napomenuti da ne možete putovati u ovoj turi ako ste osvojili putovanje prijavom u lipnju ove godine.

Kada i kako se prijaviti?

Prijave su otvorene do 11. prosinca 2018. godine, a u njima morate dati svoje osobne podatke i navesti način pripreme za svoje putovanje. Nakon toga ćete morati odgovoriti na pet pitanja višestrukog izbora koja su vezana europsku kulturu te inicijativu EU kojoj je cilj povezivanje mladih. U konačnici, dobit ćete nekoliko dodatnih pitanja koja su u funkciji pomoćnih pitanja. Ona služe za lakše rangiranje prijava ako se na natječaj aplicira previše osoba. S prijavom započinjete na sljedećem linku.

Putovati možete i u skupini sa svojim prijateljima (maksimalno pet osoba po grupi), a jedini je uvjet da svi zadovoljavaju gore navedene uvjete. U tom slučaju, jedna osoba treba ispuniti prijavu. Na kraju prijave pojavit će se kod koji trebate proslijediti osobama s kojima želite biti u grupi. Oni se uz pomoć ovog koda trebaju registrirati na European Youth Portal te popuniti tablicu s osobnim podacima. Ako se ovaj dio ne odradi pravilno, osoba koja je prijavila putovanje može biti nagrađena, a da ostatak skupine ne bude. Zato pažljivo ispunjavajte formulare!

U toku svog putovanja možete organizirati susret s nekim drugim osobama ili skupinama koje sudjeluju u inicijativi DiscoverEU, a najbolje mjesto za to je na njihovoj Facebook grupi.

Koje su vaše obveze kao ambasadora projekta DiscoverEU?

Kao ambasador projekta DiscoverEU, European Youth Portal poziva vas da napišete svoja iskustva vezana za putovanje i podijelite ih na društvenim mrežama uz hashtag #DiscoverEU. Osim toga, unutar svoje škole možete prezentirati projekt te sudjelovati u natjecanju fotografija i videa s DiscoverEU-a i pritom osvojiti vrijedne nagrade.

Ako vas je zainteresirao projekt DiscoverEU, o njemu možete više pročitati ovdje.

Komentari na članak

Vezani članci

Fontana di Trevi, Rim

Putopisno predavaje u Klubu mladih Split

Prošetajte drevnim Rimom izvan dobro utabanih turističkih staza

Putopisno predavanje "Roma – città eterna" održat će se 9. svibnja u Klubu mladih Split. Renata Busatto odvest će posjetitelje na putovanje kroz arhitektonsku baštinu Vječnog Grada.

Avio kompanija Ryanair

Odletite u neku od europskih metropola po nevjerojatnim cijenama

Krenula Ryanairova rasprodaja proljetnih karata – iz Hrvatske već za 17,99 €!

Uz ranije planiranje i organiziranje vašeg putovanja te svakako što brže hvatanje povoljnih karata, provod iz snova bit će jeftiniji nego što ste ikada mogli i pomisliti.

Putovanje

S ruksakom po Europi

Vodič za nezaboravno putovanje po Europi

Malo je stvari toliko uzbudljivo kao ljetno putovanje Europom. Ovaj će vam vodič pomoći u planiranju nezaboravnog putovanja po Europi.

Melita Manojlović

Open Days by Melita

Besplatna predavanja za bolji život

Predavanje ima karakter osnovnog znanja te je stoga besplatno. Pozvane su sve zainteresirane tvrtke, udruge i pojedinci da svojim utjecajem potpomognu razvoj projekta od koristi široj javnosti.

Predstava „Bolonjska tragedija”

Kazališne izvedbe

„Bolonjska tragedija” sustiže zagrebačke studente

Prisjela vam je Bolonja? Ne propustite tragediju na studentski način, sa suvremenim tragičnim junakom, korom i tragičnim činom!