Konferencija „Moj glas u EU”

Ekonomska klinika reagira na zabrinjavajuće stanje informiranosti o Europskoj uniji

EU zastava

– Na temelju prethodnih iskustava i projekata i različitih izvora informacija koji upućuju na uistinu zabrinjavajuće stanje javne svijesti i znanja o načinima donošenja odluka i prilika za potpore unutar EU-a te o EU-u općenito, odlučili smo adresirati probleme i nastojati pridonijeti njihovom rješavanju. – ističe Ema Skupnjak, voditeljica projekta „Moj glas u EU”.

Ekonomska klinika, neprofitna udruga studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, organizira konferenciju Moj glas u EU s ciljem uključivanja šire javnosti u raspravu o Europskoj uniji te ulozi Hrvatske u njoj, a podržava je i financira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Održat će se 24. i 25. travnja u prostoru Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2.   

Konferencija će obuhvatiti panele i javne debate u kojima će govornici preko web-platforme moći postavljati pitanja govornicima, što je čini dinamičnom i drukčijom. Prvi dan fokusiran je na aktualne gospodarske i ekonomske teme, dok je drugi dan orijentiran na teme društvenog karaktera.

– Kroz svoj rad i studiranje zaključili smo da javnost, a pogotovo mladi, koji čine temelj promjena i boljitka društva, ne posjeduju dovoljno informacija niti imaju dostatnu količinu prilika informirati se i postati svjesniji važnosti i prilika povezanosti Hrvatske s EU-om, kao i mogućnosti koje im se nude. Smatramo da se različitim inicijativama može poboljšati stanje i da se treba zalagati za povećanje informiranosti i veću građansku participaciju. Na temelju prethodnih iskustava i projekata i različitih izvora informacija koji upućuju na uistinu zabrinjavajuće stanje javne svijesti i znanja o načinima donošenja odluka i prilika za potpore unutar EU-a te o EU-u općenito, odlučili smo ovim projektom adresirati probleme i nastojati pridonijeti njihovom rješavanju. Želimo potaknuti građane da se informiraju i pitaju pitanja koja ih zanimaju. – ističe Ema Skupnjak, voditeljica projekta.

Poduzetničke prilike, poljoprivredni trendovi te demografski izazovi – samo su neke od tema rasprave stručnjaka, profesora i akademika.   

Konferencija je namijenjena svim zainteresiranim građanima, studentima i mladim poduzetnicima koji žele iskazati svoje interese i potrebe, naučiti više o svojim mogućnostima i pravima te, najvažnije, sudjelovati u budućem procesu rasprave i planiranja aktivnosti u područjima unutar okvira Europske unije koja dotiču i svakodnevni život građana. Kao mladi ljudi i mlada organizacija Ekonomska klinika ovim projektom želi studente i građane potaknuti na aktivno razmišljanje i participiranje u kreiranju i donošenju odluka te ojačati svijest o važnosti doprinosa građana i njihovih stavova o temama koje se tiču Hrvatske i Europske unije.

Na Facebook događaju Moj glas u EU nalaze se najave govornika i popis aktivnosti. 

Komentari na članak

Vezani članci

WYA Tjedan: „Sloboda i odgovornost: Rješenja mladih za probleme današnjice“

WYA tjedan: „Sloboda i odgovornost: Rješenja mladih za probleme današnjice“

U Zagrebu se održava konferencija o pitanjima i problemima mladih

Cilj je konferencije omogućiti susret mladih s donositeljima odluka, predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva kako bi raspravljali o pitanjima koje mladi smatraju važnima te predložili smjernice za njihovo rješavanje.

Sveučilišni kampus

Međunarodna konferencija

Inovativni pristup rješavanju ekonomskih problema na Sveučilištu u Dubrovniku

Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju priprema konferenciju kojoj će nazočiti nastavnici, znanstvenici, predstavnici lokalne i regionalne samouprave, gospodarstva, civilnog društva kako bi prikazali postignuća svojih empirijskih ekonomskih i društvenih istraživanja o aktualnoj ekonomskoj problematici.

WEF

Svjetski ekonomski forum

Unatoč Brexitu, britanska vlada ostavlja vrata otvorena obrazovanim doseljenicima

Sličan je stav dan prije na istom okupljanju pokazala i Theresa May, britanska premijerka, koja je uvjeravala poslovne čelnike i novinare da je Britanija i nakon referendumske odluke o izlasku iz Unije otvorena za poslovanje.

Eurosender konferencija

Eurosender

U Hrvatskoj predstavljena tvrtka za povoljno slanje pošiljaka

Eurosender, jedan od vodećih europskih rezervacijskih sustava za usluge dostave, stigao je na hrvatsko tržište, a nudit će 70 % niže dostavne tarife u europske zemlje od drugih velikih dostavnih kompanija.

Traženje posla

Visoko četvrto mjesto po NEET kategoriji

Hrvatska po nezaposlenosti mladih i dalje u vrhu Europe

Prema podatcima Eurostata, u Hrvatskoj je 21,8 posto nezaposlenih od 15 do 29 godina. Dobra je vijest da većina mladih zapravo želi raditi.