LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DRUŠTVO POD KONTROLOM

Edward Snowden - čovjek koji je uzdrmao svijet

Edward Snowden, američki zviždač, otkrio je najveću špijunsku aferu u novijoj svjetskoj povijesti.

Edward Snowden, američki zviždač, otkrio je najveću špijunsku aferu u novijoj svjetskoj povijesti.

Edward Joseph Snowden zadnjih je mjeseci gotovo stalno najaktualnija tema svih svjetskih medija. Američki informatički stručnjak i bivši zaposlenik CIA-e i Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) cijelom je svijetu otkrio razmjere špijunaže američke vlade i tako pokrenuo najveću aferu u novijoj povijesti Sjedinjenih Država. 

Snowden je do prije nekoliko mjeseci živio na Havajima sa svojom djevojkom. Radio je za NSA i primao vrlo dobru plaću za, kako je sam rekao, ne baš težak posao. Što ga je nagnalo da sve to ostavi i krene u borbu s najmoćnijom svjetskom silom? Želja za svjetskom slavom? Privlačnost moskovske zime? Ili istinsko uvjerenje da su stvari izmakle kontroli (ili su potpuno pod kontrolom) i da se nešto mora promijeniti?

Najvažnije činjenice koje je Snowden otkrio svjetskoj javnosti govore o tome da su agencije američke vlade izvlačile podatke s vodećih svjetskih internetskih stranica kao što su Google, Facebook, Yahoo, Microsoft, Skype i Apple te da su bili ovlašteni i osposobljeni za prikupljanje informacija o apsolutno svima. „Niste morali nikada u životu napraviti ništa kažnjivo i loše. Ali to ne znači da agencije ne prate svaki vaš korak", rekao je Snowden u intervjuu kojeg je dao dok je bio u Hong Kongu. „Na funkciji koju sam obnašao imao sam pristup svemu što rade američke sigurnosne agencije. Vidio sam mnogo stvari koje su u potpunom neskladu s demokracijom i ljudskim pravima. Mislim da javnost ima pravo to znati i odlučiti je li to dobro ili ne", rekao je Snowden.

Američka javnost podijeljena je oko Snowdenove uloge. Jedni ga smatraju izdajnikom koji je ugrozio američke nacionalne interese, a drugi herojem koji je stavio život na kocku zbog istine. Ostatak svijeta prema njemu uglavnom gaji simpatije. Sam Snowden za sebe je rekao: „Ne mislim ni da sam izdajnik ni da sam heroj. Ja sam Amerikanac. Ali ne želim živjeti u društvu u kojem su ovakve stvari normalne."

Nakon tjedana lutanja po svijetu i traženja azila Snowden se na jednu godinu skrasio u Rusiji. Rusija možda nije svjetska prijestolnica demokracije i ljudskih prava, ali je iskoristila priliku da Americi „pokaže mišiće". Izvjesno je da SAD-om više neće kročiti kao slobodan čovjek, ali na pitanje koji je njegov najveći strah Snowden je odgovorio: „Najviše se bojim da se ništa neće promijeniti."

FOTO: FLICKR