Europljani žive dulje od svjetskoga prosjeka

Dugovječni Europljani nisu nužno i zdraviji

FOTO: imgur

Najnoviji podatci Europske komisije i OECD-a tvrde kako Europljani žive dulje od svjetskoga prosjeka. No, to nužno ne znači da su stanovnici zdravi jer velik postotak starijih osoba boluje od kroničnih bolesti.

Europska komisija i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavili su u Bruxellesu izvješće o očekivanoj životnoj dobi europskoga stanovništva. Predstavljeni podatci obuhvaćaju Europsku uniju, a tvde kako je udio stanovništva starijega od 65 godina prošle godine dosegao 20 posto. Usporedno, taj je postotak 1969. bio 10 posto, a prema ovakvome rastućem trendu stručnjaci predviđaju da će do 2060. biti 30 posto. 

Očekivani životni vijek iznad 80 godina već je dosegnut u čak 18 europskih zemalja, pri čemu se uglavnom radi o razvijenim zapadnoeuropskim državama. Od našega bliskog susjedstva na popisu se našla Slovenija, dok se u Hrvatskoj  još uvijek ne govori o ovim brojkama, već o dobi od prosječno 76.92 godine  

S obzirom na to da su brojke ovako napredne, moglo bi se očekivati da su Europljani uglavnom zdravi. Nažalost, pokazuje se da sve veći broj stanovništva boluje od kroničnih bolesti. Najveći broj istih uzrokovan je pušenjem i debljinom. Stoga, po tom pitanju može se učiniti još mnogo toga. Potrebno je još više naglašavati važnost zdravijega načina života i tjelovježbe. Na taj način može se izbjeći sve veća koincidencija kardivaskularnih bolesti već među mladim ljudima.

Ovo izvješće naglasak je stavilo na ekonomske izdatke pa iznosi kako socijalna pomoć vezana uz navedene bolesti nije mala i da na EU razini godišnje iznosi 1.7 posto, što se odnosi na izdvajanja za nesposobnost za rad ili bolovanja. Proračunska izdvajanja za zdravstvo u EU prošle godine dosegnula su 9,9 posto.

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

gym_1

Vježbanje je IN

Je li izgled glavni razlog odlaska u teretanu?

Odlazak u teretanu već je neko vrijeme IN, a tome svjedoči otvaranje brojnih teretana. Mnogima je cilj ovakvog vježbanja dobar izgled, a što ih još motivira otkrivaju nam studenti i treneri.

Googleove pametne kontaktne leće

Pomažu dijabetičarima

Google planira napraviti kontaktne leće

Google planira napraviti pametne kontaktne leće koje će upozoriti dijabetičare na pad šećera u krvi.

Studentica i alkohol

Studenti i alkohol

Tamna strana studentskog života

Razuzdani tulumi dio su studentskog života, ali i veliki problem s kojim se studenti suočavaju. Konzumiranje alkohola u velikim količinama pretvara život studenata u noćnu moru.

Diploma

Novo izvješće o socijalnom profilu studenata i uvjetima studiranja u Hrvatskoj

Analiza visokog obrazovanja u brojkama

Zanimljivo je istaknuti kako je Hrvatska ispod prosjeka što se tiče studenata s djecom upisanih na sveučilišnim studijima, ali daleko iznad prosjeka ako se gledaju studenti na stručnim studijima. Samo 9% studenata je starije od 24 godine, a 8,1% studenata nije upisalo fakultet neposredno nakon završene srednje škole.

fsdfs

„Discover EU”

Europska unija 18-godišnjacima dijeli besplatne karte za putovanje po Europi

Čak 15 000 osamnaestogodišnjaka dobit će besplatne karte za putovanje po državama članicama Europske unije u sklopu programa „Discover EU”.