Europljani žive dulje od svjetskoga prosjeka

Dugovječni Europljani nisu nužno i zdraviji

FOTO: imgur

Najnoviji podatci Europske komisije i OECD-a tvrde kako Europljani žive dulje od svjetskoga prosjeka. No, to nužno ne znači da su stanovnici zdravi jer velik postotak starijih osoba boluje od kroničnih bolesti.

Europska komisija i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavili su u Bruxellesu izvješće o očekivanoj životnoj dobi europskoga stanovništva. Predstavljeni podatci obuhvaćaju Europsku uniju, a tvde kako je udio stanovništva starijega od 65 godina prošle godine dosegao 20 posto. Usporedno, taj je postotak 1969. bio 10 posto, a prema ovakvome rastućem trendu stručnjaci predviđaju da će do 2060. biti 30 posto. 

Očekivani životni vijek iznad 80 godina već je dosegnut u čak 18 europskih zemalja, pri čemu se uglavnom radi o razvijenim zapadnoeuropskim državama. Od našega bliskog susjedstva na popisu se našla Slovenija, dok se u Hrvatskoj  još uvijek ne govori o ovim brojkama, već o dobi od prosječno 76.92 godine  

S obzirom na to da su brojke ovako napredne, moglo bi se očekivati da su Europljani uglavnom zdravi. Nažalost, pokazuje se da sve veći broj stanovništva boluje od kroničnih bolesti. Najveći broj istih uzrokovan je pušenjem i debljinom. Stoga, po tom pitanju može se učiniti još mnogo toga. Potrebno je još više naglašavati važnost zdravijega načina života i tjelovježbe. Na taj način može se izbjeći sve veća koincidencija kardivaskularnih bolesti već među mladim ljudima.

Ovo izvješće naglasak je stavilo na ekonomske izdatke pa iznosi kako socijalna pomoć vezana uz navedene bolesti nije mala i da na EU razini godišnje iznosi 1.7 posto, što se odnosi na izdvajanja za nesposobnost za rad ili bolovanja. Proračunska izdvajanja za zdravstvo u EU prošle godine dosegnula su 9,9 posto.

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Europa

Sveučilište u Splitu

Inicijativa „EU Back to University” donosi dva zanimljiva predavanja

Predavanja će se održati u petak, 10. svibnja, s početkom u 13 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu.

Henri Matisse

Na današnji dan

Godišnjica smrti „divlje zvijeri“ francuske umjetnosti

Na današnji dan preminuo je veliki francuski umjetnik koji je, spajajući revolucionarnost i tradiciju više od šezdeset godina, stekao titulu jednoga od najinovativnijih i najutjecajnijih umjetnika 20. stoljeća.

Slania; izvor: https://unsplash.com/photos/B7DCLzrmUjY

Tajne skrivene u hrani

Postoje li dobre i loše masti?

Ponekada u šumi informacija koje su nam dostupne na internetu nije moguće razaznati što je istinito, a što nije, osobito kada je riječ o prehrani. Što se masti tiče, izdvojili smo za vas ono najvažnije.

https://pixabay.com/en/young-woman-girl-concerns-rest-2239269/

Jesenski dani

6 načina prirodne prevencije prehlade

Iako je mnogima jesen najdraže godišnje doba uz ispijanje čaja i kišne dane, ona ima jednu negativnu nuspojavu – prehladu. Kako biste spriječili posjete ljekarni, postoje prirodni načini prevencije – poput određene vrste hrane ili održavanja higijene.

Sveučilište J.J. Strossmayera Osijek

Besplatne ulaznce za sportske aktivnosti

Sveučilište u Osijeku osiguralo studentima aktivnu veljaču

Ured za sport Sveučilišta Josipa J. Strossmayera u Osijeku u veljači je osigurao studentima besplatne ulaznice za različite sportske aktivnosti, uključujući klizanje, plivanje i ples.