Europljani žive dulje od svjetskoga prosjeka

Dugovječni Europljani nisu nužno i zdraviji

FOTO: imgur

Najnoviji podatci Europske komisije i OECD-a tvrde kako Europljani žive dulje od svjetskoga prosjeka. No, to nužno ne znači da su stanovnici zdravi jer velik postotak starijih osoba boluje od kroničnih bolesti.

Europska komisija i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavili su u Bruxellesu izvješće o očekivanoj životnoj dobi europskoga stanovništva. Predstavljeni podatci obuhvaćaju Europsku uniju, a tvde kako je udio stanovništva starijega od 65 godina prošle godine dosegao 20 posto. Usporedno, taj je postotak 1969. bio 10 posto, a prema ovakvome rastućem trendu stručnjaci predviđaju da će do 2060. biti 30 posto. 

Očekivani životni vijek iznad 80 godina već je dosegnut u čak 18 europskih zemalja, pri čemu se uglavnom radi o razvijenim zapadnoeuropskim državama. Od našega bliskog susjedstva na popisu se našla Slovenija, dok se u Hrvatskoj  još uvijek ne govori o ovim brojkama, već o dobi od prosječno 76.92 godine  

S obzirom na to da su brojke ovako napredne, moglo bi se očekivati da su Europljani uglavnom zdravi. Nažalost, pokazuje se da sve veći broj stanovništva boluje od kroničnih bolesti. Najveći broj istih uzrokovan je pušenjem i debljinom. Stoga, po tom pitanju može se učiniti još mnogo toga. Potrebno je još više naglašavati važnost zdravijega načina života i tjelovježbe. Na taj način može se izbjeći sve veća koincidencija kardivaskularnih bolesti već među mladim ljudima.

Ovo izvješće naglasak je stavilo na ekonomske izdatke pa iznosi kako socijalna pomoć vezana uz navedene bolesti nije mala i da na EU razini godišnje iznosi 1.7 posto, što se odnosi na izdvajanja za nesposobnost za rad ili bolovanja. Proračunska izdvajanja za zdravstvo u EU prošle godine dosegnula su 9,9 posto.

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Istezanje

Motivacija za vježbanje

Vježbajte radi zdravlja, a ne radi mršavljenja

Mlade se žene danas motiviraju na različite načine kako bi svojim vježbanjem poboljšale svoj izgled, svoj um i svoje zdravlje. No nisu sve vrste motivacije ispravne – neke vas jako lako mogu udaljiti od cilja koji ste si postavile i dovesti vas do još većeg nezadovoljstva.

EU PROJEKTI – od ideje do realizacije

EU PROJEKTI – od ideje do realizacije

Okrugli stolovi za potencijalne korisnike EU sredstava

Sudjelovanje je besplatno jer je cilj približiti ovu specifičnu tematiku važnu za gospodarski razvoj RH što većem broju zainteresiranih.

FOTO: media.web.britannica.com

Jeste li znali?

12 mitova, uzroka i iznenađujućih činjenica o kihanju

Jeste li se ikad zapitali zašto se to uopće događa ili zašto nakon što kihnemo čujemo „Nazdravlje!“, dok se na kašalj nitko i ne obazire?!

Jasna Ožanić

Veća prava potrošača

Uvode se nova pravila za sve vrste kupovine

Po novim pravilima, kupci robu koju kupe putem interneta, telefonski ili pošte moći vratiti u roku od 14 dana. Isti je rok za povrat novca kupcu od strane prodavača, ukoliko se radi o otkazivanju narudžbe.

Izbjeglice

Izbjeglička kriza u Europi

VIDEO: Prosvjedi za i protiv izbjeglica širom Europe

Tisuće prosvjednika okupilo se prošle subote u europskim prijestolnicama kako bi iskazali potporu i solidarnost s izbjeglicama. Istovremeni su u Varšavi, Bratislavi i Pragu održani protuimigracijski prosvjedi.