Prestižna nagrada

Dobitnici Nobelove nagrade 2014.

Alfred Nobel

„Jedini cilj mojeg života bio je širiti znanje, uvjeren da to znači prije svega širiti blagostanje“, rekao je Alfred Nobel. Njemu u čast, znanje i blagostanje šire se i danas. Predstavljamo vam ovogodišnje dobitnike Nobelove nagrade.

Godišnja nagrada Nobelpriset, nazvana po švedskom znanstveniku Alfredu Nobelu, jedna je od najprestižnijih nagrada koja se dodjeljuje u šest kategorija. Ovogodišnja novčana nagrada iznosi 8 milijuna švedskih kruna (6,7 milijuna kuna). Kao i svake godine, nagrade se uručuju 10. prosinca.

Alfred Nobel umro je 1896. i cijelu svoju imovinu od 150 milijuna dolara ostavio je čovječanstvu. Htio je da se svaka novčana nagrada iskoristi za daljnja istraživanja i razvoj. Rekao je kako mu je jedini cilj u životu bio širiti znanje jer je bio uvjeren kako se time širi i blagostanje. 

Oporučno se izjasnio kako želi da se stvori fond iz kojeg će se kamatni prinosi jednom godišnje dodijeliti ljudima koji su dali najveći doprinos u fizici, kemiji, fiziologiji ili medicini, književnosti i zagovaranju mira.

Iako se dodjeljuje i Nobelova nagrada za ekonomiju, on je u svojoj oporuci nije predvidio. Prvotnih pet kategorija nagrađuje se od 1901. godine, a 1969. godine nagrađuju se i stručnjaci na području ekonomije. Ta se nagrada ne dodjeljuje iz njegova fonda, već je dodjeljuje Švedska banka. 

1. Nobelova nagrada za mir

Ovogodišnju nagradu za mir primili su Pakistanka Malala Yousafzai i Indijac Kailash Satyarthi. Borili su se protiv iskorištavanja djece i mladih te za pravo djece na edukaciju.

Talibani su pokušali ubiti Malalu 2012. godine kada su joj u školskom autobusu pucali u glavu i vrat. Hitna pomoć pružena joj je u Pakistanu, a liječenje je nastavljeno u Engleskoj. Ugrađena joj je titanska pločica koja pokriva rupu u lubanji i utječe na povrat sluha.

Oko 300 000 ljudi potpisalo je peticiju u želji da se Malala Yousafzai nominira za Nobelovu nagradu za mir. Rođena je 1997. godine što znači da je sa 17 godina postala najmlađa dobitnica u povijesti. Zbog hrabrosti pri posvećivanju svog života za obranu ljudskih prava i sloboda, 2013. godine dobila je nagradu Saharov.

Kailash Satyarthi već se nekoliko desetaka godina zalaže za prestanak korištenja djece za rad. Organizacija kojom upravlja, Bachpan Bachao Andolan, do sada je oslobodila 80 000 djece. Organizacija pomaže i u rehabilitaciji te edukaciji. Od 1993. godine nagrađen je već 12 puta, što dokazuje njegov stalni rad. Ovo mu je 13. nagrada.

2. Nobelova nagrada za kemiju

Amerikanci Eric Betzig i William Moerner te Nijemac Stefan Hell omogućili su uvid u pojedinačne molekule u živoj stanici.

Upotrebom fluorescencije poboljšali su mikroskopski pregled zbog čega se sićušne molekule sada mogu vidjeti, iako je to bila dugogodišnja prepreka daljnjem razvoju u području molekula. Znanstvenici sada mogu u stvarnom vremenu proučavati stvaranje sinapsi među moždanim stanicama.

Moderni mikroskopi mogu pratiti pojedinačnu bjelančevinu radi boljeg razumijevanja nekih bolesti kao što su Alzheimerova ili Parkinsonova bolest. Osim toga, mogu pratiti i dijeljenje oplođenog jajašca i nastanak embrija.

3. Nobelova nagrada za fiziku

Ekološki prihvatljivije rješenje; diode koje emitiraju plavo svjetlo i štede energiju bijelih izvora svjetlosti, ovogodišnji je razlog za dobivanje Nobela. Tako je nagrada otišla u ruke Isamu Akasakiju i Hiroshiu Amanou iz Japana te Shuji Nakamuri sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Njihov je izum star već 20 godina, no Nobelov odbor ističe da je potpuno promijenio kreiranje bijelog svjetla na način koji nam svima može koristiti.

– Njihov izum bio je revolucionaran. Klasične žarulje osvjetljavale su 20. stoljeće, a 21. bit će osvijetljeno LED svjetiljkama. – rekao je Olle Inganas, član odbora za dodjelu sa Sveučilišta u Linkopingu.

4. Nobelova nagrada za medicinu

GPS sustav u mozgu? Zvuči nevjerojatno, ali upravo je to razlog zbog kojeg su američko-britanski znanstvenik John O'Keefe te norveški bračni par May-Britt Moser i Edvard Moser dobili ovogodišnjeg Nobela u području medicine. Odbor za dodjelu nagrada rekao je kako njihovo otkriće ljudskog sustava za navigaciju može pomoći pri boljem razumijevanju bolesti poput Alzheimera.

Njihov sustav omogućuje bolje snalaženje i pohranu informaciju koje se kasnije mogu aktivirati. Ovime je riješena misterija o načinu na koji naš mozak stvara mapu prostora.

– Saznanja o pozicionirajućem sustavu mozga mogu nam pomoći da bolje shvatimo teške poremećaje gubitka prostornosti koji pogađaju osobe oboljele od Alzheimerove bolesti. – priopćio je peteročlani odbor koji dodjeljuje ovu nagradu.

5. Nobelova nagrada za književnost

Francuski književnik Patrick Modiano dobitnik je ovogodišnjeg Nobela za književnost. Nagradu dodjeljuje Švedska akademija koja se sastoji od 18 članova; književnika, lingvista, profesora… Ove godine primili su 210 valjanih nominacija.

Pisac je knjiga za djecu, filmskih scenarija te romana. Njegovo najpoznatije djelo je „Nestala osoba“.

– To je priča o detektivu koji je izgubio pamćenje. – rekao je stalni tajnik Švedske akademije Peter Englund obrazlažući nagradu. Na hrvatski jezik preveden je njegov roman „Mali dragulj“.

Inače, on je 11. Francuz koji je dobio Nobela u ovom području. Dobitniku Nobelove nagrade za književnost pripada novčana nagrada, diploma i medalja. Na medalji su ugravirane riječi iz Vergilijeve Eneide: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (odnosno, oni koji su svojim znanjem učinili život na zemlji boljim).

6. Nobelova nagrada za ekonomiju

Dobitnik Nobelove nagrade na području ekonomije još nije poznat. Rezultati koje će donijeti komisija bit će objavljeni u ponedjeljak.

Sve detalje o dobitnicima, nagradama, prijavama i izumima možete pronaći na službenoj stranici Nobelovog fonda za nagrađivanje.

Komentari na članak

Vezani članci

BD

"Žurke bez harmonike"

Glazbenom geniju Dylanu opraštamo što arogantno ignorira Nobelovu nagradu

Dylan još nije reagirao na Nobelovu nagradu. Mnogi mediji etiketirali su ga kao arogantnog i bahatog, bombardiraju ga napadima, no mi mu to ne možemo zamjeriti.

Članska iskaznica HDZ-a

Lijepa naša

Članska iskaznica u Hrvatskoj vrijedi više od diplome

"Iznimne okolnosti", koje su spomenuli u Ministarstvu, dodaje Vican, su te da zakon predviđa odabir osobe bez diplome samo ukoliko se na natječaj ne prijavi niti jedna osoba s VSS-om. A u ovom slučaju ih je bilo petero!

Vladimir Putin

Teatar apsurda

Putin među kandidatima za Nobelovu nagradu za mir!

Ruski predsjednik kandidat je za prestižnu mirotvorsku nagradu u trenucima kad svojim akcijama prijeti europskom i svjetskom miru.

HULT 2018, VERN

Natjecanje HULT Prize 2018.

Tim s VERN'a bori se za studentsku Nobelovu nagradu s USB-om koji potiče energetsku štednju

Tim SENTO Solutions osvojio je put u San Francisco na regionalno finale globalnog studentskog natjecanja HULT Prize 2018. Sa svojim USB-om borit će se za milijun američkiih dolara namijenjenih realizaciji natjecateljske ideje.

Alfred Nobel

Nobelova nagrada za mir 2013.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja dobitnica Nobelove nagrade za mir

Organizacija, koja je uglavnom bila izvan "svjetla pozornosti", prepoznata je zbog svojih trenutnih akcija u Siriji u kojoj je zadužena za uništavanje kemijskog oružja režima Bashara al-Asada, a Nobelov odbor za dodjelu nagrada pohvalio je rad organizacije u 86 zemalja tijekom 16 godina.