LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Trip Advisor's Travellers' Choice awards

Deset najboljih svjetskih destinacija prema Trip Advisoru

Pogledajte koje su svjetske destinacije proglašene najboljima na Trip Advisor's Travellerss' Choice awardsu. Od deset najboljih, pet gradova je smješteno u Europi, dva u Aziji, dva u Africi i jedan u Južnoj Americi. Zanimljivo je da nema niti jednog grada koji je lociran u Sjevernoj Americi.

Pogledajte koje su svjetske destinacije proglašene najboljima na Trip Advisor's Travellerss' Choice awardsu. Od deset najboljih, pet gradova je smješteno u Europi, dva u Aziji, dva u Africi i jedan u Južnoj Americi. Zanimljivo je da nema niti jednog grada koji je lociran u Sjevernoj Americi.

Trip Advisor, najveća svjetska internetska stranica specijalizirana za putovanja, otkrio je deset svjetskih destinacija koje su najbolje ocijenjene na sedmim Travellers' Choice nagradama. U top deset nalazi se pet europskih gradova, dva azijska, dva afrička i jedan južnoamerički.

Lista je napravljena na temelju milijuna osvrta i mišljenja korisnika Trip Advisora. Kako bi se odabrali najbolji gradovi, gledao se broj osvrta, kvaliteta osvrta te ocjene restorana, hotela i atrakcija.

Prvu poziciju zauzeo je Marakeš, jedan od četiri kraljevska grada Maroka. Nadaleko je poznat kao Crveni grad ili Al Hamra. Nalazi se na jugozapadu Maroka, podno planine Atlas. Jedan od zaštitnih znakova grada je trg Djemma el Fna, antički trg u srcu grada koji je prepun sadržaja. Osim trga, zaštitni znakovi su i džamija Koutoubia iz 1162. godine s minaretom visine 77 metara te palača El Bahia iz 19. stoljeća.

Na drugom mjestu nalazi se Siem Reap, grad koji je lociran u sjeverozapadnoj Kambodži. Glavna posebnost ovog grada je Angkor Wat koji ima više od tisuću hramova civilizacije Khmer. Sagrađen je, najvećim dijelom, izmeu 1113. i 1150. godine, u vrijeme vladavine kmerskog kralja Surjawarmana II., a smatra se najvećom vjerskom građevinom na svijetu.

Treće mjesto zauzeo je Istanbul, najveći grad Turske koji ima europske i azijske elemente. Dvije najpoznatije atrakcije toga grada su Plava džamija ili džamija sultana Ahmeta iz sedamnaestog stoljeća i Aja Sofija. Sagrađena je 537. godine u doba bizantskog cara Justinijana. Crkva je bila sve dok Mehmet Osvajač nije osvojio grad i pretvorio crkvu u džamiju.

Hanoi, glavni grad Vijetnama, sjeo je na četvrto mjesto. Nudi predivnu staru gradsku četvrt (Old Quarter), kolonijalnu arhitekturu i spomenike. U staroj četvrti nalaze se konfucijanistički hram Van Mieu, stara gradska tvrđava i budistička pagoda Chùa Mot Cot. Nudi najjeftinije hotelske cijene od svih gradova na listi.

Hanoi (izvor:Flickr)
 
Hanoi (izvor: Flickr)
 
 

Jedan od pet europskih gradova s liste, Prag, zauzeo je peto mjesto. S prosječnom cijenom noćenja po ljeti od otprilike 78€, najjeftinija je destinacija na ljestvici. Prag je poznat po Starom gradskom trgu, s Astronomskim satom na Staroj gradskoj vječnici, potom po Karlovom mostu, Pražskýem gradu, najvećem drevnom dvorcu na svijetu, crkvi sv. Vita koja je najstarija gotička katedrala u Srednjoj Europi i tako dalje.

Najskuplji grad s liste je na šestom mjestu, a to je London, britanski glavni grad s neiscrpnim izborom sadržaja. Osim po Tower bridgeu i Big Benu, grad je poznat po Trafalgar Squareu, s kipom zapovjednika Nelsona posvećen pobjedi nad Napoleonovom vojskom, zatim po Piccadily Circus s prvom električnom reklamom iz 1910. godine Osim ta dva trga, još neke poznate znamenitosti su Tower of London, katedrala sv. Pavla, Buckinghamska palača i još mnoge druge. Također, London krase neki od najboljih svjetskih muzeja.

Kako kaže stara izreka: „Omnes viae Romam ducunt”. Vječni grad je na sedmom mjestu. Najpoznatija znamenitost grada zasigurno je Colosseum. Još neke od silnih znamenitosti su Rimski forum, Circus Maximus i Fontana di Trevi. Osim brojnih znamenitosti, svakako valja posjetiti i državu Svete Stolice, Vatikan.

Glavni i najveći grad Argentine, Buenos Aires, je osmi. Grad je poznat po dobrom noćnom životu i nevjerojatnoj hrani. U njemu se nalazi najšira avenija na svijetu, a to je Avenida de 9 Julio sa sedam traka u svakom smjeru. Neke od znamenitosti grada su Casa Rosanda, sjedište izvršne vlasti, Metropolitanska katedrala, Plaza del Congreso i Obelisk. Posebno šarmantan dio grada je četvrt La Boca, poznata po šarenim zgradama i uličnim plesačima tanga.

izvor: Flickr
 
La Boca (izvor: Flickr)
 
 

Romantični Pariz je na devetom mjestu. Osim Eiffelovog tornja koji je dovršen 1889., znamenitosti grada su Notre Dame de Paris, jedan od najvećih muzeja na svijetu Louvre, druga najskuplja ulica na svijetu i prva u Europi Avenue des Champs-Élysées, Arc de Triomphe ili Slavoluk pobjede, College de Sorbonne u Latinskoj četvrti i tako dalje. 

Deseto mjesto je zauzeo Cape Town, treći najveći grad u Južnoafričkoj Republici. To je drugi najposjećeniji afrički grad, nakon Kaira. Smještena je podno planine Table, koja je zašićena kao nacionalni park. Valja također posjetiti Dvorac Dobre nade iz 17. stoljeća, najstarija građevina u državi. Kao La Boca u Buenos Airesu, tako i četvrt Bo-Kaap u Cape Townu zrači veseljem i pršti bojama zbog šarenih zgrada. Blizu centra nalazi se i poznata plaža Blouberg.

Od navedenih destinacija, London je jedini grad koji je zadržao poziciju u top deset destinacija po Trip Advisour pet godina zaredom. Zanimljivo je da na listi nema niti jednog grada iz Sjeverne Amerike. 

FOTO: FLICKR