LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zemlja u kojoj vas plaćaju da se školujete

Deset činjenica o Švedskoj ili „europskoj Kanadi”

Da je Kraljevina Švedska posebna i inovativna, to je činjenica. U ostatku teksta vam donosimo 10 fascinantnih činjenica o Švedskoj koje sigurno niste znali, a koje potvrđuju posebnost i inovativnost ove zemlje.

Da je Kraljevina Švedska posebna i inovativna, to je činjenica. U ostatku teksta vam donosimo 10 fascinantnih činjenica o Švedskoj koje sigurno niste znali, a koje potvrđuju posebnost i inovativnost ove zemlje.

Amerikanci Švedsku nazivaju europskom Kanadom.

To je zemlja u kojoj sve ide kao po špagi, plaće su velike i redovne, kriminal je skoro pa nepoznanica, ljudi sretni, a život je lijep.

Koliko od toga je istina, ne možemo tvrditi sa sigurnošću, ali da je Kraljevina Švedska posebna i inovativna, to je činjenica.

U ostatku teksta vam donosimo 10 fascinantnih činjenica o Švedskoj koje sigurno niste znali, a koje potvrđuju posebnost i inovativnost ove zemlje.

U Švedskoj srednjoškolci dobivaju džeparac od države kako bi pohađali nastavu.

Zatvori se zatvaraju zbog manjka zatvorenika. Švedska radije ulaže u mjere za prevenciju kriminala, nego u zatvaranje kriminalaca.

Službeni Twitter profil Švedske se svaki tjedan daje na korištenje nasumično izabranim građanima koji na taj način predlažu svoje ideje o bilo čemu i to funkcionira!

U Stockholmu se životi spašavaju SMS-om. U skolpu projekta pružanja što brže pomoći, volonetri dobiju SMS ako netko u krugu od 500 metara od njih ima srčani udar. Projekt je uspješan i volonteri najčešće djeluju prije hitne pomoći.

Sustav recikliranja u Švedskoj je toliko uspješan da su Šveđani ostali bez vlastitog smeća pa ga kupuju od Norveške i potom pretvaraju u struju.

U nekim gradovima se koristi svjetlosna terapija na autobusnim stanicama u svrhu borbe protiv zimske depresije kada noć traje i do 19 sati.

Ove godine je Švedska proslavila 200 godina mira. Zadnji rat u kojem je Švedska sudjelovala bio je onaj protiv Norveške u borbi za  samostalnost.

Švedska mornarica je 80-ih zabilježila zvukove u moru za koje se sumnjalo da su neprijatljske ruske podmornice. Sumnja je eskalirala u diplomatski sukob kada je švedski premijer poslao ljutito pismo Borisu Jeljcinu. Par godina kasnije otkrilo se da zvukove proizvode jata haringa kada puštaju vjetrove. Otkriće je vodilo dobitku Nobelove nagrade za znanost.

Nakon svrgnuća s trona, švedski kralj, Eric od Pomeranije,  u potpunosti je promijenio životni put. Postao je gusar i pljačkao trgovačke brodove na Blatičkom moru.

Na sjeveru Švedske postoji hotel u potpunosti napravljen od leda.