LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OECD-ovo istraživanje

Danska nudi najbolju kvalitetu života

OECD-ovo istraživanje životnog zadovoljstva, pokazalo je da su najzadovoljniji životom državljani Danske, Islanda i Švicarske.

OECD-ovo istraživanje životnog zadovoljstva, pokazalo je da su najzadovoljniji životom državljani Danske, Islanda i Švicarske.

OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) je u sklopu svog indeksa Better Life istražila životno zadovoljstvo u pojedinim zemljama. 

Iako je istraživanje osjećaja poprilično subjektivno, ponekad se takvi podaci mogu smatrati relevantnijim od onih objektivnih, osobito kada se proučava kvaliteta života u pojedinim državama. Subjektivni podaci omogućuju valorizaciju osobnog zdravlja, edukacije, osobnog zadovoljstva i socijalnih uvjeta.

Spomenuto istraživanje pokazalo je da Estonija, Mađarska, Portugal, Turska i Grčka imaju malu razinu životnog zadovoljstva, s prosječnom ocjenom oko 5,6. S druge strane ljestvice su Danska, Island i Švicarska s ocjenom 7,5.

Također, istraživanje je pokazalo da nema istaknutijih razlika između generalnog zadovoljstva životom između muškaraca i žena, ali je zato pokazalo da obrazovanje utječe na životnu sreću. 

OECD je osim životnog zadovoljstva provjerio kakvo je stanje sa zajednicom, obrazovanjem, okolišem, stambenim pitanjem, doprinosima, poslovima, građanskim angažmanom, zdravljem, sigurnosti i ravnotežom između posla te slobodnog vremena u državama koje su obuhvaćene istraživanjem.

Na temelju tih tema, na stranici OECD-a možete i sami kreirati svoj Better Life Index i vidjeti koja je zemlja idealna po vašim životnim kriterijima.

U nastavku su ocjene životnog zadovoljstva u zemljama iz koje dolaze ispitanici:

Danska, Island, Švicarska - 7,5

Finska, Izrael, Norveška - 7,4

Australija, Kanada, Nizozemska - 7,3

Švedska, SAD - 7,2

Brazil, Njemačka, Irska - 7

Austrija, Belgija, Luksemburg - 6,9

UK, Čile, Meksiko - 6,7

Češka, Francuska, Španjolska - 6,5

Slovačka - 6,1

Italija, Rusija -6

Japan - 5,9

Poljska, Južna Koreja - 5,8

Slovenija - 5,7

Estonija, Turska - 5,6

Portugal - 5,1

Mađarska - 4,9

Grčka - 4,8

FOTO: FACEBOOK