LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Internet neutralnost

Danas traje bitka za neutralnost interneta; jer internet je svačiji

Ovo nije borba samo za internet danas, već i za njegovu budućnost, kao i za mogućnosti korisnika.

Ovo nije borba samo za internet danas, već i za njegovu budućnost, kao i za mogućnosti korisnika.

Aktivisti za neutralnost interneta danas se bore protiv dozvoljavanja kabelskim tvrtkama da uspore, kao i da prekinu rad određenih stranica. Kabelske kompanije time bi ne samo profitirale, već i uništile neutralnost samog interneta, odnosno njegovu jedinstvenu karakteristiku – da pripada svima.

Zbog toga, stranica Battle for the Net potiče sve korisnike da postave ikone učitavanja, podijele njihovu stranicu te kako bi želje korisnika dospijele do uređivača politike. 

The Internet Slowdown je počeo danas u ponoć te traje sve do 11:59, a najvažnije je da pri tom korisnici što više moguće stvari obavljaju putem interneta. Kableske komapnije koje bi, pri prihvaćanju politike protiv koje se ova akcija bori, dobile veću moć su Comcast, Verizon, Time Warner Cable i at&t. U Americi te su kabelske tvrtke poznate po svojim visokim cijenama te lošoj usluzi, a njihov budući plan je naplaćivati usluge na internetu te usporiti internet onima koji odbiju plaćati tu cijenu, kao i brisati sadržaj koji se ne slaže s njihovim načelima.

Odluku donosi FCC, odnosno Federalna komisija za komunikacije, koji je i ovakvu politiku predložio još 15. svibnja.

Battle for the Net reklama
 
 

Neutralnost interneta znači da sve telekomunikacijske i kabelske tvrtke koje pružaju uslugu interneta, bi ju trebale pružati na taj način da sve mrežu budu otvorene, odnosno da korisnik može slobodno komunicirati s drugima te pristupati sadržaju. Također, otvoreni pristup označava i da svatko može pokrenuti svoj posao putem interneta, bez da bude ugašen od strane bogatijih i jačih kompanija.

Jedino kako je FCC predložio da se ostane pri neutralnosti interneta je prijedlog pod nazivom Title II koji oznčava da se internet u Zakonu za komunikacije navede kao javni ili zajednički nosioc (common carrier).

Borcima za neutralnost interneta, FCC je dao rok do 15. rujna da prihvate ili odbace njihov prijedlog, a nakon toga će sami odlučiti što će se dogoditi.

FOTO: BATTLE FOR THE NET