LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bioničke Olimpijske igre u Švicarskoj

Cybathlon: prve bioničke Olimpijske igre

U Švicarskoj će se u listopadu 2016. godine održati prve bioničke Olimpijske igre za sportaše s invaliditetom, poznate pod nazivom Cybathlon.

U Švicarskoj će se u listopadu 2016. godine održati prve bioničke Olimpijske igre za sportaše s invaliditetom, poznate pod nazivom Cybathlon.

U Švicarskoj će se u listopadu 2016. godine održati prve bioničke Olimpijske igre za sportaše s invaliditetom, poznate pod nazivom Cybathlon.

Bioničke Olimpijske igre organizira Švicarski nacionalni centar za istraživanje (NCCR) s ciljem da natjecanje potakne interes javnosti za biotehnologiju te široki spektar njenih mogućnosti.

Natjecanje će se održavati u nekoliko kategorija. Prva utrka organizirat će se za natjecatelje koji su paralizirani od vrata nadolje. Za njih je dizajnirano posebno računalo povezano s mozgom, a njime će kontrolirati avatara.

Također su organizirane utrke za osobe s protezama, egzokosturima te za osobe u invalidskim kolicima.

Pomagala kojima će se sudionici služiti mogu biti pomagala dostupna na tržištu te prototipovi iz istraživačkih laboratorija.

Egzokostur
 
Egzokostur FOTO: BBC
 

 Kao i na svakim igrama, pobjednicima će se dodijeliti medalje, a osim pobjednika, medalje će dobiti i proizvođači.

Svakodnevno se sve više radi na ovakvom vidu tehnologije. Bionički udovi i egzokosturi postaju tehnički napredniji te omogućuju osobama s invaliditetom sve realnije kretnje, što im uvelike poboljšava kvalitetu u izvođenju aktivnosti svakodnevnog života.

Protetičke ruke
 
Protetičke ruke FOTO: BBC
 

Tehnologija prilagođena korisnicima 

Na konferenciji u Vancouveru profesor Hugh Herr s Massachusettova instituta za tehnologiju (MIT-a) predstavio je dijelove protetičke opreme koje je izradio u suradnji sa svojim timom.

Ukazao je na nužnost da bionička oprema postane široko dostupna svima kojima je potrebna.

Organizator događaja, profesor na Sveučilištu u Švicarskoj, Robert Riener, nada se da će ovaj događaj pomoći u razvoju tehnologije koja će omogućiti proizvodnju pomagala za korištenje u svakodnevnom životu. Dodao je da su na tržištu dostupna pomagala koja izgledaju otmjeno, ali je potrebno raditi na tome da pomagala budu praktična te prilagođena korisnicima.

Profesor Reiner također je ukazao da je cilj bioničkih Olimpijskih igrara omogućiti natjecanje osobama koje nikada nisu imale priliku to učiniti:

– Dopuštamo tehnologiju koja nije omogućena na Paraolimpijskim igrama čime rušimo granice između pacijenta, društva i tehnologije. –

FOTO: BBC