LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zakon jačega

Afganistan: novi zakon dopušta nasilje nad ženama

Zapadne zemlje polako odustaju od stvaranja demokratskih standarda u Afganistanu pa lokalni zlostavljači dobivaju ono što žele.

Zapadne zemlje polako odustaju od stvaranja demokratskih standarda u Afganistanu pa lokalni zlostavljači dobivaju ono što žele.

Afganistan je već desetljećima poznat kao zemlja s velikim političkim, humanitarnim i društvenim problemima. Različiti režimi, ratna razaranja i nepodnošljivi životni uvjeti, potpuno su unakazili tu nesretnu zemlju. U takvim okolnostima, kršenja svih postojećih ljudskih prava, pa tako i onih najosnovnijih, normalna su pojava.

Još jedan korak unatrag napravljen je izmjenama afganistanskog kaznenog zakona. Naime, zakon koji će ubrzo postati aktualan, ne dozvoljava rodbini optužene osobe da svjedoči protiv nje. Kako se većina nasilja nad ženama, ali i djecom, u Afganistanu odvija u krugu obitelji, na ovaj način sprječava se svjedočenje žrtava i većine potencijalnih svjedoka. Posljednjih godina bili su postignuti određeni pomaci u zaštiti prava žena. Suđenja članovima obitelji koji su na najzvjerskije moguće načine vršili nasilje nad ženama, obišla su i zgrozila svijet. Ali, takva suđenja ubuduće neće biti moguća.

Poznata afganistanska "ubojstva iz časti" koja izvršavaju očevi ili braća žena za koje misle da se nemoralno ponašaju, postat će praktično nekažnjiva, a nemoguće će biti i kažnjavanje prisilnih brakova, trgovanja ženama i prostitucije. Protivnici ženskih prava u Afganistanu na taj su način dobili ono što su željeli, a zapadne zemlje poput SAD-a, koje su godinama ulagale milijarde dolara u razvoj afganistanskog pravosuđa, polako odustaju od napora i traže izlazne strategije - kažu iz Human Rights Watcha. Aktivisti Human Rigts Watcha smatraju da će ovaj zakon zlostavljače "pustiti s lanca". Ljudskim pravima u Afganistanu očito se ne piše dobro.

FOTO: FLICKR