LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tko sam? Što sam?

12 povijesnih fotografija koje podsjećaju da smo samo ljudi

Ove fotografije prikazuju ljude koji nisu mogli odlučivati o svojim sudbinama, ali i one koji su se borili za svoja prava i živote.

Ove fotografije prikazuju ljude koji nisu mogli odlučivati o svojim sudbinama, ali i one koji su se borili za svoja prava i živote.

Jednom je legendarni pjevač Bob Marley upitao: “Otvori svoje oči, pogledaj u sebe. Jesi li zadovoljan životom koji živiš?” Možda ćete uvidjeti kako nije sve tako crno u vašim životima nakon što pogledate ove fotografije.

1. Ogrebotine nevinih žena i djece u plinskoj komori u Auschwitzu dok su umirali od gušenja.

Plinska komora
 
FOTO: lettersfrompeter.com
 

2. U listopadu 2010. na planini Kumgang dopušteni su kratki sastanci obitelji iz Sjeverne i Južne Koreje - 436 Južnokorejaca smjelo je ostati tri dana u Sjevernoj Koreji kako bi se upoznali ili našli s 97 rođaka od kojih su odvojeni od rata 1950-ih. Sjevernokorejac maše svom ožalošćenom rođaku iz Južne Koreje.

Sastanak rođaka, Koreja, 2010.
 
FOTO: Reuters
 

3. Misionar drži ruku izgladnjelog ugandskog dječaka. Novinar Mike Well za ovu je fotografiju osvojio nagradu World Press Photo. No bio je protiv nagrade i nagrađivanja takvih fotografija - naime, netko ga je drugi prijavio na natječaj. Sramio se samoga sebe što je fotografirao ovakav prizor.

Dječak iz Ugande
 
FOTO: reddit.com
 

4. Dvanaestogodišnji Brazilac svira violinu na učiteljevu sprovodu. Taj mu je učitelj pomogao izbjeći siromaštvo i nasilje putem glazbe.

Dječak s violinom
 
FOTO: imgur.com
 

5. Kršćani štite muslimane tijekom molitve za vrijeme ustanka u Kairu 2011.

Egipat, 2011.
FOTO: dailymail.co.uk
 
 

6. Pacifistkinja Jane Rose Kasmir stavlja cvijeće u cijevi pušaka tijekom protesta protiv Vijetnamskog rata 1967. Ova fotografija Marca Ribouda kasnije je postala simbolom pokreta Flower Power.

Flower power, 1967.
 
FOTO: bokeh.fr
 

7. Fotograf Jack Bradley uhvatio je prvotnu reakciju dječaka Harolda Whittlesa nakon što mu je doktor ugradio pužnicu u lijevo uho.

Harold Whittles prvi put čuje
 
FOTO: reddit.com
 

8. Pas Zanjeer spasio je tisuće života tijekom serijskih eksplozija u Mumbaiju 1993.;  otkrio je više od 3 329 kilograma eksploziva RDX, 600 detonatora, 249 ručnih granata i 6406 bojnog streljiva. U njegovu čast održali su sprovod i pokopali ga s ordenima 2000.

Pas Zanjeer
 
FOTO: Reuters
 
9. Fotografija Židova ispred jame pune trupla prije nego što će ga njemački vojnik upucati. Ova fotografija nađena je u albumu njemačkog vojnika, a na poleđini je pisalo "Posljednji Židov Vinnitse" (The Last Jew of Vinnitsa).
Posljednji židov Vinnitse
 
FOTO: imgur.com
 

10. Na Svjetskom prvenstvu 1970. koje je bilo narušeno rasizmom, Pele i Bobby Moore zamijenili su dresove da pokažu uzajamno poštovanje. 

Protiv rasizma, 1970.
 
FOTO: reddit.com
 

11. Nakon sedam mjeseci službe u Iraku Terri Gurrola prvi je put zagrlila svoju kćer.

Terri Gurrola s kćeri
 
FOTO: lilwhy.com
 

12. Nakon četiri dana potrage četveromjesečna djevojčica pronađena je živa u kršu nakon tsunamija u Japanu.

Tsunami u Japanu
 
FOTO: Reuters
FOTO: BOKEH.FR