Na današnji dan

Židovi su na današnji dan dobili svoju davno izgubljenu državu

Vijesti

Godine 1948. Izrael je proglašen državom. Židovi koji su dugi niz godina proveli u tuđini napokon su ostvarili svoju državu, no osamostaljenje Izraela rezultiralo je i mnogim nemirima.

Na današnji dan prije točno 71 godinu Izrael je postao država, a mnogi Židovi nakon dugo godina provedenih u emigraciji napokon su dobili svoju izgubljenu državu.

Nakon stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu Generalna skupština UN-a odlučila je u listopadu 1947. godine da se u Palestini stvore arapska i židovska država s Jeruzalemom kao slobodnim gradom pod upravom UN-a. Takva odluka pogoršala je arapsko-židovske odnose koji se do danas nisu izgladili. Prestankom britanskog mandata u Palestini Židovsko narodno vijeće proglasilo je 14. svibnja 1948. godine samostalnu državu Izrael. Ime je dobila prema počasnome biblijskom nazivu patrijarha Jakova, praoca Izraelaca, koji je prešao na njegove potomke i cijeli narod. Priznali su je SAD i SSSR, a arapske zemlje (Egipat, Irak, Libanon, Saudijska Arabija, Sirija i Transjordanija) odmah su je napale i time je započeo već dobro poznati Arapsko-izraelski sukob.

Izrael formalno nema ustav u jednome dokumentu već se politički i pravni sustav države temelji na Deklaraciji o utemeljenju (1948) te na većem broju osnovnih zakona. Predsjednik je na čelu države, izvršnu vlast ima Vlada. Zakonodavnu vlast obavlja jednodomni parlament (Kneset), a Vrhovni sud ima najvišu sudbenu vlast. Suce Vrhovnoga suda imenuje predsjednik države na doživotni mandat. Novčana je jedinica novi šekel.

Izraelska tržišna ekonomija tehnološki je visoko razvijena s pretežno privatnim vlasništvom i sa snažnim državnim intervencionizmom. Izrael ima koristi od visoko kvalificirane radne snage i jedna je od najobrazovanijih zemalja svijeta s obzirom na postotak građana koji imaju visok stupanj obrazovanja. Ova država ima najviši životni standard na Bliskom istoku i jedan od najviših životnih standarda u svijetu.

Komentari na članak

Vezani članci

UN izglasao za podjelu Palestine 1947. godine

Na današnji dan

Međunarodni dan solidarnosti s narodom Palestine

Godine 1947. na današnji datum proglašena je Neovisna Židovska Država.

Ne propustite predavanje o državnom terorizmu u Info zoni!

„Mala škola sociologije"

Predavanje o državnom terorizmu u Info zoni

U sklopu ciklusa „Mala škola sociologije" održat će se predavanje o državnom terorizmu.

mikronacija

Liberland - najnoviji primjer mikrodržave na našim prostorima

Dobrodošli u čudesan svijet izmišljenih valuta, putovnica i himni

Svakome je iznimno lako proglasiti državu, međutim, međunarodno priznanje nešto je što ove države vjerojatno nikada neće uspjeti postići.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Na današnji dan

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Na današnji dan 1938. godine nacistička je Njemačka započela progon židovskih naroda.

Izraelski premijer

Kontroverzne gradnje

Izrael najavio gradnju novih domova u istočnom Jeruzalemu

Gradnja će započeti naselju Ramat Shlomu gdje uglavnom žive Židovi, a zeleno svjetlo dobio je i plan gradnje nacionalnog parka blizu hebrejskog sveučilišnog kampusa, također u istočnom Jeruzalemu.