Na današnji dan

Zatvaranje Alcatraza

Alcatraz, otok

“It’s mighty good to get up and leave. This Rock ain’t good for nobody.”, Frank Weatherman, posljednji zatvorenik koji je napustio zatvor 1963.

1775. godine, španjolski je istraživač Juan Manuel de Ayala doplovio do današnjeg zaljeva San Francisco. Površine od 90 000 metara kvadratnih, takozvani La Isla de los Alcatraces ili "otok pelikana", pusti je otočić bez vegetacije i znakova naseljenosti.

1850. godine Alcatraz je rezerviran za vojnu upotrebu pod vodstvom predsjednika  Millarda Fillmora. U međuvremenu se u planinama Sierra Nevade otkrivaju velike količine zlata što San Franciscu donosi rast i prosperitet, ali isto tako i navalu tragača za zlatom. Kako bi zaštitila zlato, američka je vojska izgradila tvrđavu na stjenovitoj obali Alcatraza i do 1859. je godine opremila s više od 100 topova, učinivši ga tako najstrože naoružanim subjektom na zapadnoj obali- utvrdom Alcatraz.

Alcatraz, hodnik
 
FOTO: wikipedia.org
 
 

Od obrambenog otoka, Alcatraz ubrzo postaje zatvor. Početkom 1860-ih godina, civili uhićeni zbog izdaje za vrijeme građanskog rata bili su smješteni na otoku, a kako se broj zatvorenika sve više povećavao izgrađene su dodatne prostorije za smještaj preko 500 ljudi Sljedećih je 100 godina Alcatraz služio kao zatvor, a broj prosječnog stanovništva varirao je uvijek između 200 i 300.

Nakon razornog potresa koji je 1906. zadesio San Francisco, zatvorenici iz obližnjih zatvora prebačeni su u Alcatraz pa je u sljedećih 5 godina izgrađen novi zatvor, nazvan "Podružnica Pacifik, vojni zatvor SAD-a, otok Alcatraz", popularno poznat i kao "The Rock". Do 1933. godine, zatvorenici su obrazovani te su primali vojno i stručno osposobljavanje. Početkom 20. stoljeća Alcatraz je bio zatvor s minimalnom sigurnošću, a zatvorenici su svo vrijeme provodili radeći ili učeći, dok su neki od njih čak bili zaposleni i kao dadilje za obitelji zatvorskih službenika. Imali su izgrađen novi bejzbolski teren te vlastite uniforme, a petkom navečer održavali su se boksački mečevi poznati pod nazivom "Alcatraz Fights". Mnogi su zatvorenici bili obučeni vrtlari koji su po otoku sadili ruže, mak i ljiljane.

 
Alcatraz, blagovaonica
 
FOTO: wikipedia.org
 
 

1930-ih godina, s dolaskom velike krize, stanje u Alcatrazu značajno se mijenja. Od strane Federalnog zavoda za zatvore, Alcatraz 1934. godine postaje prva američka kaznionica s maksimalnom mjerom opreza. Kao takav, postaje dom najgorim zatvorenicima, onima koji su ostalim saveznim zatvorima stvarali probleme. Njegov je izoliran položaj na osami bio idealan za izgon okorjelih kriminalaca poput Al Caponea, Alvina Karpisa ili Roberta Strouda koji je u njemu proveo čak 17 godina. Svakodnevni je život u Alcatrazu bio težak jer su zatvorenici imali samo četiri "privilegije"- odjeću, sklonište, hranu i liječnika. Sve su se rekreativne aktivnosti i posjete obitelji morale zaraditi napornim radom, a kazne za loše ponašanje ukljčivale su lance- zatvorenici su bili zaključani u samice preživljavajući samo na kruhu i vodi.

U cijeloj povijesti Alcatraza zabilježeno je 14 pokušaja bijega više od 30 zatvorenika, a onaj najpoznatiji je iz 1963. kada su Frank Lee Morris i braća John i Clarence Anglin kroz ventilacijske otvore pobjegli iz svojih ćelija te se spustili olukom s krova do obale. Iako je u potrazi sudjelovalo više stotina policajaca i vojnika, nikada nisu pronađeni.

Alcatraz, ćelija
 
FOTO: flickr.com
 
 

Kako su sve potrepštine trebale biti dopremljene na otok pomoću broda, zatvor je bilo sve teže financirati. Otok nije imao svoj izvor pitke vode pa bi se u svakom tjednu isporučilo na milijune galona vode. Na današni dan, 21. ožujka 1963. godine, odlukom Roberta F. Kennedyja, Alcatraz kao zatvor zauvijek zatvara svoja vrata, a danas se nalazi pod upravom nacionalnog parka te ga godišnje posjeti preko milijun turista iz cijeloga svijeta.

Komentari na članak

Vezani članci

Android logo

Aplikacija za izgubljene mobitele

Upravitelj Android uređaja

Ova aplikacija mogla bi biti ključna u trenutcima kada žurite na faks, a mobitel je izgubljen negdje u hrpi smeća u sobi.

Super Mario Bros 30 godina

Na današnji dan

Igrica Super Mario Bros danas slavi 30 godina

Brkati debeljko u plavomu radnom odijelu s crvenom kapicom na glavi pojavio se u više od 200 videoigrica, a također ima i vlastiti crtani film i strip.

Budućnost obrazovanja

Online programiranje

Želite naučiti programirati?

Želite naučiti programirati, ali ne znate kako? Ne brinite, pronašli smo rješenje za vas. Donosimo vam 10 načina na koje možete naučiti programirati online.

Komunikator

Prototip inspiriran kultnom serijom

Google je predstavio uređaj koji funkcionira kao komunikator iz „Star Treka“

Google je predstavio prototip komunikatora combadge iz „Star Treka“ s ciljem korištenja za pretraživanje, a ne za komunikaciju.

3D printer za 500KM

Maturanti u akciji

Mladi iz Banja Luke osmislili jeftinu verziju 3D printera

Nikola Stupar i Neven Berendika napravili su 3D printer koji u svijetu košta desetak tisuća eura, za samo 500 KM (otprilike 1930 kn).