LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Zanimljive činjenice o životu Hansa Christiana Andersena

Djela koja nam je ostavio nisu stvorena samo za djecu, danas ih, sigurni smo, čitaju rado i mladi i stari. Kako biste se prisjetili H. C. Andersena i njegove važnosti, donosimo vam nekoliko zanimljivosti o njegovu životu i djelovanju.

Djela koja nam je ostavio nisu stvorena samo za djecu, danas ih, sigurni smo, čitaju rado i mladi i stari. Kako biste se prisjetili H. C. Andersena i njegove važnosti, donosimo vam nekoliko zanimljivosti o njegovu životu i djelovanju.

S obzirom na ovogodišnje vruće ljetne dane, sigurni smo da često maštate i razmišljate o sebi kao da se nalazite u nekoj bajci ili biste barem htjeli da je tako. No koliko god razmišljali, vjerujemo da i samima sebi možete priznati da je teško napisati bajke kao što je to činio Hans Christian Andersen.

Na današnji dan, 4. kolovoza 1875., umro je H. C. Andersen, slavni danski pisac bajki zbog kojega je većina roditelja svojoj djeci mogla pričati najljepše priče. Ovaj velikan rođen je 2. travnja 1805. u Odenseu, gradiću u Danskoj.

Djela koja nam je ostavio nisu stvorena samo za djecu, danas ih, sigurni smo, čitaju rado i mladi i stari. Nije baš lako ostati sasvim miran i ne nasmijati se kada ponovno čitate kako je car u djelu Carevo novo ruho izašao pred svoje sugrađane u novom nevidljivom ruhu kojega zapravo nije bilo. Isto tako, rijetko tko ne zaplače kada čita o sudbini male djevojčice u jednom od poznatijih djela pod nazivom Djevojčica sa šibicama.

Među ostala važnija djela koja su proslavila ovog pisca spadaju bajke pod nazivom Mala sirena i Ružno pače. Kako biste se podsjetili H. C. Andersena i njegove važnosti, donosimo vam nekoliko zanimljivosti o njegovu životu i djelovanju.

  1. Nije odmah postao popularan

Njegove priče nisu odmah primljene s oduševljenjem niti su stekle bilo kakvu značajniju popularnost kod publike, roditelja i djece. Trebalo je proći više od deset godina kako bi svijet prepoznao djela H. C. Andersena i počeo u njima uživati. Danas su bajke koje je pisao vrlo cijenjene te je teško pronaći osobu koja nije čula za neke od njih, bilo od roditelja ili tijekom obrazovanja. Nadajmo se da će tako i ostati u budućnosti i da će sva djeca imati priliku čuti ove zanimljive bajke.

FOTO: Pixabay
  1. Nije volio školu

Možda vas ovo i ne iznenađuje toliko jer ste ovakve i slične izjave čuli puno puta od školaraca, a sigurno i od nekih studenata. Andersen nije volio školu, a nekoliko izvora navodi i da je jednom prilikom izjavio kako su njegovi dani provedeni u školi bili najmračniji i najgori dani. Sigurni smo da ga neki od vas razumiju.

  1. Nije imao djece

H. C. Andersen nije se nikada ženio niti je imao djece. Iako je postao poznat po tome što je pisao bajke i što djeca vole čitati njegove radove, nije smatran pretežito atraktivnim muškarcem. Postoje i neki navodi prema kojemu je djelo Ružno pače napisano na temelju njegova vlastitog iskustva i promišljanja o sebi.

Copenhagen, Mala sirena, FOTO: Pixabay
  1. Imao je disleksiju

Andersen je od rođenja imao disleksiju, a unatoč tome što je naučio čitati, nikada nije mogao pravilno pisati. Njegovi rukom napisani tekstovi zbog toga bili su puni grešaka, no kako bi sačuvali njegov stil koji se posebno primjećivao u njegovu govoru, nakladnici su ispravili greške, ali ostavili stil kojime je pisao djela.

  1. Međunarodni dan dječje knjige

Svake godine 2. travnja, na Andersenov rođendan, u svijetu se slavi Međunarodni dan dječje knjige. To je dan kada se posebno ističe važnost knjige i čitanja za djecu kako bi stekla navike koje će im pomoći tijekom razvoja i školovanja. Ovaj se dan obilježava na različite načine diljem svijeta, a kod nas je ove godine u Zagrebu održan događaj pod nazivom Knjižna booka gdje su učenici osnovnih i srednjih škola u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu imali priliku kroz zanimljive izvedbe prikazati svoju ljubav prema čitanju.

FOTO: PIXABAY