LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Vikinška opsada Pariza

Na današnji dan, 28. ožujka 845. godine, za vrijeme Uskrsa, Vikinzi su pod vodstvom Ragnara Lodbroka opljačkali i okupirali Pariz.

Na današnji dan, 28. ožujka 845. godine, za vrijeme Uskrsa, Vikinzi su pod vodstvom Ragnara Lodbroka opljačkali i okupirali Pariz.

Na današnji dan 845. godine dogodila se opsada Pariza koji je tada bio grad-otok. Taj događaj bio je kulminacija invazije Vikinga na kraljevstvo Zapadnih Franaka. Vikinge je predvodio poglavica imenom Reginherus ili Ragnar, koji se tradicionalno poistovjećuje s likom Ragnara Lodbroka iz legendarne sage.

Ragnarova flota od 120 vikinških brodova s više od 5 000 ljudi ušla je u Seinu u ožujku i nastavila ploviti uzvodno. Kralj Zapadne Franačke, Karlo II. Ćelavi (Charles le Chauve), je okupio manju vojsku za obranu. Vikinzi su porazili jednu diviziju, odnosno polovicu vojske pa se ostatak povukao. Okupirali su i opljačkali Pariz. Konačno su se povukli kada su primili otkupninu u iznosu od 7000 francuskih livra (2, 570 kilograma ili 5, 670 funti) srebra i zlata od Karla II. Ćelavog.

Ragnaraova kampanja u Zapadnoj Franačkoj uključivala je uništavanje crkava i kulminirala je u uskrsno vrijeme u Parizu. U to vrijeme mnogi Vikinzi nastradali su od kuge koja je mogla biti katalizator za preobraćenje nekih Vikinga na kršćanstvo. Naime, bili su izloženi kršćanskoj religiji i nakon što su se obvezali na savjet jednog od svojih kršćanskih zarobljenika, kuga se povukla.

History od 2013. godine prikazuje povijesnu dramu Vikinzi, televizijsku seriju koju je napisao i stvorio producent Michael Hirst. Iako je Hirst rekao kako mu nije cilj raditi dokumentarnu seriju, što znači da nije povijesno u potpunosti točna, ipak traži autentičnost, vjerodostojnost i dosljednost te onoliko istine koliko to jedna dramska serija dopušta. Opsada Pariza 845. godine bitan je povijesni događaj za Vikinge i Ragnara koji je ekraniziran u trećoj sezoni serije.

 

 

FOTO: WIKIPEDIA