Na današnji dan

VIDEO: Trenutak u kojemu je uz MTV pokrenuta glazbena revolucija

MTV logo

Već 36 godina poznati televizijski kanal diktira smjerove kretanja glazbene industrije.

Danas smo naviknuti na činjenicu da nam je glazba dostupna jednim klikom miša, da pjesmu možemo pronaći aplikacijom ili ukucavanjem nekoliko ključnih riječi u tražilicu, bez ikakvog napora. Glazbeni spotovi niču kao gljive nakon kiše i nisu nikakva senzacija, nego prije pozadinska slika koju uglavnom ne doživljavamo previše. Povratak u 1981. kada je na današnji dan lansiran glazbeni televizijski program, MTV, zato se čini kao prava pustolovina.

– Dame i gospodo, rock and roll. – bile su riječi kojima je jedan od osnivača, John Lack, otvorio glazbenu pustolovinu koja traje i danas.

Televizijski je program prvotno bio dostupan samo dijelu kućanstava New Jerseyja, a prikazivanje je otvoreno videospotom pjesme vrlo slikovitog naziva, Video Killed the Radio Star grupe The Buggles. Gledatelje je prikovao uz male ekrane – što se, iz današnje perspektive, može shvatiti itekako doslovno – te ih zarazio svojim ritmovima i plesnom groznicom. MTV je želio promijeniti glazbenu industriju te je uskoro počeo diktirati glazbene i produkcijske trendove američke popularne kulture. Proširio se cijelim svijetom i postajao sve popularniji. Danas obuhvaća različite kanale specijalizirane za različite glazbene žanrove te raznolike sadržaje.

U ranim se danima program sastojao od glazbenih spotova koje bi predstavljao VJ (video jockey), a osiguravale su ih diskografske kuće koje su na taj način promovirale svoj rad. Kako je popularnost kanala rasla, tako se taj način promocije počeo shvaćati vrlo ozbiljno, a novac se počeo ulagati u izradu kreativnih i pomaknutih videa. Postao je oruđe za promociju danas velikih zvijezda poput Michaela Jacksona, Princea, Duran Durana i Madonne. Televizijska je kuća dodjeljivala različite nagrade koje su poticale kreativnost i inovativnost redatelja i glazbenih zvijezda. Spot Take On Me dobio je primjerice 1986. nagrade za izvođača na kojeg treba obratiti pozornost, za vizualne efekte, nagradu po izboru gledatelja, za najbolju režiju, konceptualni i najeksperimentalniji video, a za ostale je nagrade prikupio nominacije. Ljestvica se podizala, a samim je time kanal postajao sve utjecajniji i cjenjeniji.

Uskoro su se počeli prikazivati i programi namijenjeni mladima s emisijama poput The Real World, The Osbournes, My Super Sweet 16, ali i animirana serija Beavis and Butthead te razne dokumentarne emisije, novosti, gamerske emisije te kampanje koje su promovirale različite teme – od glasačkih prava do sigurnih spolnih odnosa. Postali su poznati po pomicanju granica i kontroverznom poimanju ukusa: najpoznatiji je primjer Madonnina pjesma Like a Prayer. MTV još uvijek nekim svojim potezima oblikuje stavove publike i nameće određene društvene standarde. Jesmo li danas na njih imuni – moramo procijeniti sami.

Komentari na članak

Vezani članci

Ill

Illectricity festival

Odličan „lineup” u klubu Boogaloo označio kraj 11. Illectricity Festivala

Hrvatski festival u hladnijem dijelu godine predstavio je sjajan program. Nakon odličnog Sound Clasha u Sirupu, radionice Illektroničke glazbe, kao i one Bring Your Own Beamer, Nucomers večeri koja je okrunila Anu Antonovu kao mladu nadu „clubbinga” , te Videoskop Guerrile koja je pokazala VJ umjetnost, kao vrhunac festival je zatvoren glavnom večeri uz sjajan „lineup” koji je napunio klub Boogaloo .

Google Play Music naslovna

Globalni glazbeni servis stigao u Hrvatsku

„Google Play Music” od prekjučer u Hrvatskoj

Poznati Googleov glazbeni servis Google Play Music od prekjučer je dostupan i u Hrvatskoj te odsada možete potpuno legalno slušati glazbu, točnije koristiti streaming i kupovati glazbu po povoljnijim cijenama na Google Playju.

Dubrovnik iz zraka

IndieDu!

Dubrovnik večeras zavijen akustičnom indie glazbom

Prvo izdanje IndieDu! festivala posvećen je isključivo autorima koji izvode akustičnu glazbu, a posljednjih su godina na sebe skrenuli pažnju svojim radom.

Ivan Hrvatska

Intervju s Ivanom Hrvatskom

„Kada bih bio premijer, studiranje bi bilo besplatno, a cijena bi rakije bila upola manja“

S vlasnikom hita "Hrvatska rakija" razgovarali smo uoči njegovog nastupa u Vrbovcu. Otkrio nam je zašto se nakon pet godina vratio u Hrvatsku i prokomentirao aktualna događanja u Lijepoj Našoj.

Winamp

Odlazak legende

Kraj za Winamp

Jedan od najpoznatijih glazbenih svirača u povijesti 21. prosinca gasi službene stranice