Na današnji dan

VIDEO: Trenutak u kojemu je uz MTV pokrenuta glazbena revolucija

MTV logo

Već 36 godina poznati televizijski kanal diktira smjerove kretanja glazbene industrije.

Danas smo naviknuti na činjenicu da nam je glazba dostupna jednim klikom miša, da pjesmu možemo pronaći aplikacijom ili ukucavanjem nekoliko ključnih riječi u tražilicu, bez ikakvog napora. Glazbeni spotovi niču kao gljive nakon kiše i nisu nikakva senzacija, nego prije pozadinska slika koju uglavnom ne doživljavamo previše. Povratak u 1981. kada je na današnji dan lansiran glazbeni televizijski program, MTV, zato se čini kao prava pustolovina.

– Dame i gospodo, rock and roll. – bile su riječi kojima je jedan od osnivača, John Lack, otvorio glazbenu pustolovinu koja traje i danas.

Televizijski je program prvotno bio dostupan samo dijelu kućanstava New Jerseyja, a prikazivanje je otvoreno videospotom pjesme vrlo slikovitog naziva, Video Killed the Radio Star grupe The Buggles. Gledatelje je prikovao uz male ekrane – što se, iz današnje perspektive, može shvatiti itekako doslovno – te ih zarazio svojim ritmovima i plesnom groznicom. MTV je želio promijeniti glazbenu industriju te je uskoro počeo diktirati glazbene i produkcijske trendove američke popularne kulture. Proširio se cijelim svijetom i postajao sve popularniji. Danas obuhvaća različite kanale specijalizirane za različite glazbene žanrove te raznolike sadržaje.

U ranim se danima program sastojao od glazbenih spotova koje bi predstavljao VJ (video jockey), a osiguravale su ih diskografske kuće koje su na taj način promovirale svoj rad. Kako je popularnost kanala rasla, tako se taj način promocije počeo shvaćati vrlo ozbiljno, a novac se počeo ulagati u izradu kreativnih i pomaknutih videa. Postao je oruđe za promociju danas velikih zvijezda poput Michaela Jacksona, Princea, Duran Durana i Madonne. Televizijska je kuća dodjeljivala različite nagrade koje su poticale kreativnost i inovativnost redatelja i glazbenih zvijezda. Spot Take On Me dobio je primjerice 1986. nagrade za izvođača na kojeg treba obratiti pozornost, za vizualne efekte, nagradu po izboru gledatelja, za najbolju režiju, konceptualni i najeksperimentalniji video, a za ostale je nagrade prikupio nominacije. Ljestvica se podizala, a samim je time kanal postajao sve utjecajniji i cjenjeniji.

Uskoro su se počeli prikazivati i programi namijenjeni mladima s emisijama poput The Real World, The Osbournes, My Super Sweet 16, ali i animirana serija Beavis and Butthead te razne dokumentarne emisije, novosti, gamerske emisije te kampanje koje su promovirale različite teme – od glasačkih prava do sigurnih spolnih odnosa. Postali su poznati po pomicanju granica i kontroverznom poimanju ukusa: najpoznatiji je primjer Madonnina pjesma Like a Prayer. MTV još uvijek nekim svojim potezima oblikuje stavove publike i nameće određene društvene standarde. Jesmo li danas na njih imuni – moramo procijeniti sami.

Komentari na članak

Vezani članci

Bend Genova

Novi singl benda Genova

VIDEO: „Savršen dan” – savršena nova stvar talentirane sedmorke

„Savršen dan” novi je singl sedmeročlanog čakovečko-varaždinskog benda koji od 2012. godine niže koncerte i oduševljava publiku diljem regije.

Uspinjača

Kulturno-turistička atrakcija

Deset dana zabave i ovog ljeta u dvorištima

Ove je godine novitet jedinstveni zeleni unutarnji vrt Atelijera Meštrović u Mletačkoj s Meštrovićevim skulpturama, koji će biti otvoren cijelim tijekom manifestacije, a posebna atrakcija svakako je otvorenje kultnog dvorišta u Basaričekovoj 11 u kojemu je sniman najzagrebačkiji od svih filmova - remek-djelo Kreše Golika „Tko pjeva zlo ne misli“

Logo Unidu radio

Razgovarali smo s ekipom koja slavi 8. rođendan UNIDU radija

INTERVJU: „UNIDU radio je puno više od samo studentskog medija koji služi studentima za praksu. Tu se radi, ali se sklapaju i prijateljstva!“

Dubrovački studentski UNIDU radio slavi 8. rođendan. Tom prilikom razgovarali smo s izvršnim urednikom Alenom Rokijem, a svoje misli podijelili su i „radio-aktivni“ studenti Mislav Ćimić, Marijana Matulović i Robert Žarak.

Praktična žena S.A.R.S.

Praktična žena

VIDEO: S.A.R.S.-ov novi video čini puno više protiv nasilja nad ženama nego sve kampanje

"Praktična žena" pjesma je koja progovara o savršenoj ženi, no ostala je u sjeni videa koji je snimljen u sklopu kampanje #‎CrazyEnoughToChangeTheWorld.

Spomen ploča u Baćinu

Na današnji dan

12. obljetnica genocida kod Baćina

Sedmero počinitelja ovog zlodjel anepravomoćno je osuđeno u odsutnosti na riječkome Županijskom sudu 11. ožujka 2013. godine: četvero na 20 godina zatvora, a troje na 15 godina zatvora