Na današnji dan

VIDEO: Svijetom zavladala Y.M.C.A. groznica

Village People

Iako je prošlo mnogo godina od izlaska pjesme "Y.M.C.A.", uspješnica Village Peoplea i dalje je nezaobilazna u raznim prilikama.

Teško je i zamisliti da postoji netko tko nikada nije čuo pjesmu "Y.M.C.A." američke grupe Village People niti je ikad bjesomučno lamatao rukama pokušavajući shvatiti kako u koreografiji prikazati slovo M. Ipak, mnogo je manjem broju ljudi poznato kako je ova grupa, koja je na današnji dan, 6. siječnja 1979., dospjela na prvo mjesto britanske top ljestvice sa spomenutim hit singlom, uopće nastala.

Village People, naime, nastali su javljanjem na oglas koji je bio plod ideje dvaju producenata. Henri Belolo i Jacques Morali željeli su stvarati glazbu za gej publiku pa su mnogo razgovarali s gej zajednicom o tome kakav bi bio njihov bend iz snova. Odgovor na pitanje došao je sasvim neočekivano. Šetajući New Yorkom, dvojac je ugledao muškarca odjevenog u Indijanca kako ulazi u bar, gdje ga je drugi muškarac odjeven u kauboja promatrao kako pleše. Belolo i Morali zaključili su tada da bi idealan bend bio utjelovljenje različitih tipova američkoga muškarca te su ubrzo postavili oglas u kojem su tražili mačo tipove s brkovima. Šestorica muškaraca koji su se javili, mahom pjevači angažirani na manjim projektima, tako su postali ikonski kauboj, policajac, građevinar, mornar, bajker i Indijanac.

Tipovi likova iz Village People, FOTO: Pinterest

Iako su Village People imali i drugih hitova poput San Francisco (You've Got Me) i In the Navy, Y.M.C.A. ne samo da je ostao njihov najveći hit, na vrhuncu popularnosti prodavao se i u 150 tisuća primjeraka dnevno, već se pretvorio i u univerzalnu feelgood pjesmu koju se može čuti posvuda, od (trash) tuluma do bejzbolskih utakmica. YMCA., punim imenom The Young Men's Christian Association, zapravo je organizacija gdje mladići mogu na kratko vrijeme odsjesti kada tek dođu u New York bez ikakvog novca. Međutim, poznato je bilo da u YMCA-u odsjeda velik broj gej muškaraca pa je pjesma vrlo brzo postala gej himnom. Y.M.C.A. postala je popularna čak i u Japanu, gdje ju je na japanskom obradio Hideki Saijo.

Zanimljivo je da je za popularnu koreografiju u kojoj se rukama stvaraju četiri slova iz imena pjesme zaslužna publika – Village People su na nastupima u početku samo pljeskali iznad glave, no publika je te pokrete interpretirala kao slovo Y i nadodala M-C-A.

Ipak, kako vjerojatno mora biti sa svakim boy bendom, zbog nesuglasica su se vrlo brzo razišli. Kasnije su se ponovno okupili bez namjere da snimaju novi materijal – usmjerili su se na sviranje na vjenčanjima i bar micvama. Ipak, nove generacije nisu bile previše zainteresirane za njihovu glazbu pa su napustili i taj poslovni plan. Unatoč tome Y.M.C.A. se i dalje nalazi na vrhu gotovo svih top ljestvica dance i disko glazbe. Očito je njezina vesela, prpošna melodija svejedno pronašla svoj put do mlađe publike.

Komentari na članak

Vezani članci

Tjestenina

Na današnji dan

VIDEO: Pet recepata s tjesteninom koje možete napraviti u studentskom domu

Svjetski je dan tjestenine. Na ovaj poseban dan donosimo vam pet recepata koji su ,,za prste polizati", a možete ih napraviti i u domskoj kuhinji.

Cold Snap, Throattwsiter, Apex - Good Vibrations

Nastupit će Cold Snap, Throattwister i Apex

Metal fešta za treći rođendan Good Vibrationsa!

Organizatori su  povodom rođendana priredili i bogate nagradne igre koje će se moći odigrati na fan page-u Good Vibrationsa, dok će iduće izdanje biti besplatno i, između ostalog, ponuditi panel diskusiju.

Davor Rostuhar

Ekspedicija „Polarni san“

Davor Rostuhar u potrazi za plemenom sanjara koje će ga pratiti na Južni pol

Prvom hrvatskom ekspedicijom na Južni pol Davor Rostuhar poručuje nam da se usudimo sanjati. Njegov projekt „Polarni san“ trebao bi postati uzbudljiv putopis uživo koji će pokazati kako Davor živi svoj san i kako se nosi s preprekama na putu.

FreeMental Festival

Festival na Cresu

Freemental: beta-izdanje upotpunjeno je eko akcijom i novom pozornicom

FreeMental uz dobru glazbu donosi niz drugih sadržaja i noviteta. Organizira zelenu akciju, a postavlja i dub/reggae pozornicu.

Kayo Dot

Istraživanje bezgraničnosti glazbe

Avangardni Kayo Dot priprema „uvrnuti” nastup u Močvari

Ljubitelje zahtjevne glazbe u Močvari će ovog petka okupiti Kayo Dot. Bend već godinama fascinira pripadnike različitih glazbenih pravaca.