LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Svemirska letjelica Apollo 16 sletjela na Mjesec

Svemirski program Apollo bio je treći program s ljudskom posadom agencije NASA, a Apollo 16 deseta ljudska posada koja je poslana na Mjesec. Ujedno, Apollo je bio jedan od najvećih i najskupljih programa toga vremena.

Svemirski program Apollo bio je treći program s ljudskom posadom agencije NASA, a Apollo 16 deseta ljudska posada koja je poslana na Mjesec. Ujedno, Apollo je bio jedan od najvećih i najskupljih programa toga vremena.

Možda vas oduvijek zanima svemir i sanjate da ćete jednoga dana otići na Mjesec, a možda to ipak nije vaše područje interesa. Bilo kako bilo, sigurni smo da ste čuli za letjelicu Apollo 16. Apollo 16 bila je deseta ljudska posada koja je poslana na Mjesec. Američka letjelica lansirana je iz Svemirskog centra John F. Kennedy 16. travnja 1972. godine, a na Mjesec je sletjela 20. travnja 1972. godine

Misija je imala tri osnovna cilja, a to su: pregledavanje i istraživanje uzoraka materijala i površine u odabranom krateru Descartes, postavljanje i aktiviranje eksperimenata na površini te provođenje eksperimenata u letu i izvršavanje fotografskih zadataka vezanih uz orbitu Mjeseca. Cijela je misija trajala jedanaest dana, a članovi posade bili su zapovjednik John W. Young, pilot zapovjednog modula Thomas K. Mattingly II. i pilot mjesečevog modula Charles M. Duke Jr. Tri su šetnje Mjesecom obavili Young i Duke Jr., a trajale su ukupno 20 sati i 17 minuta. Ukupno su na Mjesecu proveli 71 sat. Snimku misije možete pogledati u videu.

Osim ostalih provedenih eksperimenata, Apollo 16 pridonio je i fotografijama kojima su se nastojale dobiti što kvalitetnije panoramske slike površine Mjeseca. Tako su pripomogli velikom broju dosadašnjih znanstvenih istraživanja te su svojim radom obogatili postojeću dokumentaciju. Apollo 16 bio je dio Apollo programa te ujedno i peta posada koja je sletjela na Mjesec.

Svemirski program Apollo bio je treći program s ljudskom posadom agencije NASA. To je bio jedan od najvećih i najskupljih programa toga vremena, a osim pripreme za istraživanje, posada je imala i probne zadatke. Šest misija iz toga programa uspješno je sletjelo na Mjesec i vratilo se na Zemlju. Ukupno je 26 ljudi došlo do Mjeseca, a idejni je začetnik bio američki predsjednik Eisenhower. Budući da je 1961. godine na vlast došao predsjednik John F. Kennedy, cijeli se program od tada bazirao na jednom cilju, a to je bilo slijetanje na Mjesec.  

 

FOTO: WIKIPEDIA