LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Snimljena pjesma koja je „stvorila“ Rolling Stonese

Na današnji dan 1965. godine snimljena je jedna od najpoznatijih pjesama britanskog rock sastava Rolling Stones koja je postala odrazom društvenih promjena u drugoj polovici 20. stoljeća.

Na današnji dan 1965. godine snimljena je jedna od najpoznatijih pjesama britanskog rock sastava Rolling Stones koja je postala odrazom društvenih promjena u drugoj polovici 20. stoljeća.

Prvi međunarodni hit britanskog rock sastava The Rolling Stones I Can't Get No Satisfaction koji je, riječima Mick Jaggera, „stvorio" Rolling Stonese, snimljen je 12. svibnja 1965. godine tijekom njihove treće sjevernoameričke turneje. Pjesma je nastala tako što je gitarist Keith Richards snimio grubu verziju rifova u hotelskoj sobi na Floridi, prebirući po instrumentima prije spavanja. 

Tekst pjesme napisao je pjevač Mick Jagger, a on se odnosi na otuđenje mladog čovjeka, njegovo nezadovoljstvo koje porasta konzumerizmom u modernom svijetu gdje se „na radiju čuju beskorisne informacije i gdje čovjek iz televizije govori koliko bijela majica mora biti“Pjesma je smatrana uznemirujućom zbog seksualnih konotacija, ali i samog negativnog pogleda na komercijalizaciju i druge aspekte moderne kulture zbog čega je često bila na zlu glasu te je i cenzurirana.


FOTO: Pinterest

Negativna priča zbog teksta ovu pjesmu nije spriječila da postane veliki hit. Satisfaction je snimljena 12. svibnja u RCA studiju u Hollywoodu, a objavljena 6. lipnja kao singl, te kasnije i na četvrtom studijskom albumu Out of Our Heads. Na američke ljestvice ulazi već šest dana kasnije te tamo i ostaje narednih 14 tjedana da bi 10. srpnja bila na prvom mjestu sljedeća četiri tjedna. Boraveći osam tjedana na američkim ljestvicama, pjesma je dobila zlatnu ploču zbog milijunske prodaje diljem SAD-a. Za razliku od Amerike, u Ujedinjenom Kraljevstvu pjesma je isprva puštana na piratskim radio stanicama jer su riječi smatrane previše seksualno nametljivima. Usprkos tome, zauzela je prvo mjesto na britanskim ljestvicama, postavši tako četvrtom pjesmom ovog znamenitog sastava na tom mjestu.

Već 1976. godine (I Can't Get No) Satisfaction je uvrštena među 100 najboljih, a 2004. godine časopis Rolling Stone pjesmu je uvrstio među 500 najboljih pjesama svih vremena. Iako je pjesma na kraju dosta komercijalizirana i bend je zasigurno zaradio na njoj kroz sponzorstvo i prodaju, sigurni smo kako se i dan danas mnogi mogu pronaći u njenim riječima.

FOTO: LAS2RILLAS