Na današnji dan

VIDEO: Slučajni telefonski poziv promijenio smjer komunikacije

Telefon

Na današnji je dan davne 1876. godine uspostavljen prvi telefonski poziv – Alexander G. Bell slučajno je telefonirao svome asistentu.

Izumitelj Alexander Graham Bell 10. ožujka 1876. godine u Bostonu na vlastitom je uređaju kroz mikrofon riječima: Gospodine Watson, dođite ovdje, trebam vas, označio prekretnicu u svjetskoj povijesti. Te su riječi označile prvu službenu uporabu telefona u komunikacijske svrhe. Bellov asistent, Watson, nalazio se u susjednoj prostoriji i jasno čuo svaku riječ. Bio je to prvi telefonski poziv u povijesti. Zanimljivo je da se taj poziv dogodio potpuno slučajno. Naime, dok je namještao telefon za eksperiment, Bell je po svojim hlačama prolio kiselinu. Iz tog je razloga pozvao Watsona koji se nalazio u drugoj sobi, a zvuk je čuo upravo preko telefona. Bell je dobio patent za telefon samo tri dana ranije.

Alexander G. Bell, PHOTO: Pixabay

Telefon je svakako jedan od najznačajnijih izuma u povijesti. Iako su danas standardni kućni telefoni zamijenjeni mobitelima, Bellovi su eksperimenti doveli do situacije da se isti uopće mogu koristiti. Nakon što je obavio prvi telefonski razgovor, Bell je dvije godine kasnije pomogao objaviti i uputstva za uporabu telefona. Izrađen je i prvi telefonski imenik s otprilike 20 stranica. Unutar prvih žutih stranica, stajale su i napomene o tome kako se javljati na telefon. Bell je predložio da bi prva riječ u razgovoru trebala biti pozdrav ahoj, Thomas Edison je predložio halo što je postao općeprihvaćen pozdrav. 

Nekoliko godina kasnije, prvi je put zazvonio telefon i u Hrvatskoj, 8. siječnja 1881. godine pomoću zračne telefonske linije. Ista je postavljena između Gradskog poglavarstva i Vodovodne strojarnice, što je udaljenost od oko tri i pol kilometra. ​

Komentari na članak

Vezani članci

Hrvatski studiji

Skup na Borongaju

Jubilarni „Dies historiae” posvećen izazovima hrvatske historiografije

U prostorijama Hrvatskih studija 6. prosinca će se održati petnaesti po redu skup „Dies historiae”, na temu mogućnosti i izazova hrvatske historiografije.

Šank

Intervju s Dinkom Deumićem iz grupe Šank?!

„Čeka nas oko dva sata žestoke svirke, pozitivne energije i Šanka?!”

Uoči koncerta grupe Šank?! u Tvornici kulture, Dinko Deumić otkrio nam je kako se njihov zvuk mijenjao od prvog do zadnjeg albuma, zašto ga redar nije pustio na bis bez bakšiša te na čemu trenutno rade.

Motorola Moto E

Korisničko iskustvo

Osvrt: Motorola Moto E

Uz odličan dizajn i mnoštvo mogućnosti, Moto E jest izvrstan omjer uloženog i dobivenog.

Sveučilište Westminster

Natječaj za stipendije

Studirajte na Sveučilištu Westminster u Londonu

Na natječaj za stipendije Sveučilišta Westminster mogu se prijaviti svi kandidati sa završenim preddiplomskim studijem. 

LOTR

„You shall not pass!”

VIDEO: Ian McKellen na sastanku oxfordskog debatnog kluba

Ian McKellen ima rješenje za sve one kojima je potrebna motivacija u pretkolokvijskom razdoblju.