Na današnji dan

VIDEO: Slučajni telefonski poziv promijenio smjer komunikacije

Telefon

Na današnji je dan davne 1876. godine uspostavljen prvi telefonski poziv – Alexander G. Bell slučajno je telefonirao svome asistentu.

Izumitelj Alexander Graham Bell 10. ožujka 1876. godine u Bostonu na vlastitom je uređaju kroz mikrofon riječima: Gospodine Watson, dođite ovdje, trebam vas, označio prekretnicu u svjetskoj povijesti. Te su riječi označile prvu službenu uporabu telefona u komunikacijske svrhe. Bellov asistent, Watson, nalazio se u susjednoj prostoriji i jasno čuo svaku riječ. Bio je to prvi telefonski poziv u povijesti. Zanimljivo je da se taj poziv dogodio potpuno slučajno. Naime, dok je namještao telefon za eksperiment, Bell je po svojim hlačama prolio kiselinu. Iz tog je razloga pozvao Watsona koji se nalazio u drugoj sobi, a zvuk je čuo upravo preko telefona. Bell je dobio patent za telefon samo tri dana ranije.

Alexander G. Bell, PHOTO: Pixabay

Telefon je svakako jedan od najznačajnijih izuma u povijesti. Iako su danas standardni kućni telefoni zamijenjeni mobitelima, Bellovi su eksperimenti doveli do situacije da se isti uopće mogu koristiti. Nakon što je obavio prvi telefonski razgovor, Bell je dvije godine kasnije pomogao objaviti i uputstva za uporabu telefona. Izrađen je i prvi telefonski imenik s otprilike 20 stranica. Unutar prvih žutih stranica, stajale su i napomene o tome kako se javljati na telefon. Bell je predložio da bi prva riječ u razgovoru trebala biti pozdrav ahoj, Thomas Edison je predložio halo što je postao općeprihvaćen pozdrav. 

Nekoliko godina kasnije, prvi je put zazvonio telefon i u Hrvatskoj, 8. siječnja 1881. godine pomoću zračne telefonske linije. Ista je postavljena između Gradskog poglavarstva i Vodovodne strojarnice, što je udaljenost od oko tri i pol kilometra. ​

Komentari na članak

Vezani članci

UN izglasao za podjelu Palestine 1947. godine

Na današnji dan

Međunarodni dan solidarnosti s narodom Palestine

Godine 1947. na današnji datum proglašena je Neovisna Židovska Država.

Valentinovo

Modne kombinacije za najromantičniji dan u godini

Idealni modni savjeti za Valentinovo

Za sve cure koje nemaju dovoljno vremena ili ne žele bacati lovu na „make up“ stručnjake, donosimo nekoliko ideja za „make up“ i „outfit“ za Valentinovo i za svaki drugi dan u godini kada vam šminkanje padne na pamet.

New York noću

Na današnji dan

Američki građanski rat

„Whenever I hear anyone arguing for slavery I feel a strong impulse to see it tried on him personally“ - Abraham Lincoln

Sassja Hoomstock

Festival u Humu na Sutli

Mayales, Sassja i The Balkan Wanderers se pridružuju ovogodišnjem Hoomstocku

Za potrebe festivala ponovno će se opremiti kamp koji će biti potpuno besplatan za sve koji žele kampirati. Uz to, Hoomstock je ponovno osigurao besplatni autobus koji će voziti na ruti Zagreb-Hum na Sutli-Zagreb tijekom oba festivalska dana.

Film

Uzbudljive filmske večeri

Najiščekivaniji filmovi ove sezone

Hladne večeri provedite na toplom, uz vaše najdraže i nove filmove koji tek trebaju ugledati svjetlo dana!