Na današnji dan

VIDEO: Rođen James Marshall, pokretač zlatne groznice

https://cdn.pixabay.com/photo/2015/02/06/21/27/pyrite-626549_960_720.jpg

Prije 169 godina graditelj mlinova James Wilson Marshall pronašao je prve grumene zlata u Kaliforniji. Ovo otkriće predstavljalo je početak kalifornijske zlatne groznice od koje on nije imao gotovo nikakve koristi – život je proveo kao pijanica u siromaštvu.

James Wilson Marshall bio je stolar i graditelj mlinova rođen 8. listopada 1810. godine u Hopewellu u New Jerseyu. Svoj je život proveo mirno, gradeći mlinove i brinući se o njima punih 38 godina sve dok jednog dana na posjedu u Kaliforniji na kojem je radio nije, sasvim slučajno, naišao na zlato. Ovo otkriće pokrenulo je dobro poznatu kalifornijsku zlatnu groznicu.

Marshall je svoj zanat izučio kod kuće, no nakon žestoke svađe sa svojim ocem odlučio je otići i potražiti sreću negdje drugdje. Iz New Jerseya otišao je na zapad te je nekoliko godina proveo kao farmer u Leavenworthu u Kansasu. Farmerski život i posao nisu ga uveseljavali pa je krenuo dalje na put te nakon još jednog kraćeg stajanja došao na jug Kalifornije. U Kaliforniji ga je zaposlio John Augustus Sutter s namjerom da Marshall za njega sagradi i održava mlin na podnožju Sierra Nevade, današnja Coloma.

FOTO: Wikipedia, Mjesto gdje je Marshall po prvi puta našao zlato

Marshall je sa zadovoljstvom prihvatio posao, sagradio mlin i provodio svoje dane brinući o njemu, ni ne sluteći o svom skorašnjem pronalasku. Prvi je put uočio da se nešto svjetluca u vodi mlina 24. siječnja 1848. godine ne znajući na prvi pogled što bi to moglo biti. Zagrabio je iz vode šaku šljunka i našao četiri mala grumena zlata. O svom otkriću obavijestio je poslodavca Suttera te su njih dvoje u početku pokušali otkriće zlata zadržati u tajnosti što je bilo i uspješno nekoliko mjeseci. Međutim, ubrzo se vijest o zlatu proširila i tada više nije bilo povratka – počela je kalifornijska zlatna groznica.

Marshall i Sutter pokušali su utvrditi isključivo pravo na zlato, no u to vrijeme posjedovanje zemlje nije bilo dobro regulirano zakonom na američkom Zapadu, a odvjetnici i suci nisu mogli ništa protiv anarhije zlatne groznice koja je zavladala. Marshalla su tada zasjenili brojni drugi tražitelji zlata te je on izjavio da ima neku mističnu moć pronalaženja zlata s namjerom da mu drugi plaćaju za njegove usluge. Umjesto toga, tražitelji zlata su mu zaprijetili smrću ukoliko ne pronađe zlato za njih. Zbog toga je pobjegao i tražio zlato u planinama blizu grada i pronalazio dovoljno za osnovne životne potrebe, nikad se ne obogativši.

FOTO: Wikipedia, Tražitelji zlata

Otkriće zlata u Kaliforniji uvelike je podiglo njezinu ekonomiju, a država je zauzvrat Marshallu dodijelila mali mjesečni prihod koji je prepolovljen 1874. godine, a ukinut je samo dvije godine kasnije. Ostatak svog života proveo je radeći kao kovač i majstor u obližnjem gradu Kelseyu, gdje je tu i tamo mogao prodati svoj autogram i gdje je, do svoje smrti 10. kolovoza 1885. godine, izgradio reputaciju kao lokalni pijanica.

Više o američkoj zlatnoj groznici možete pogledati u videu

Komentari na članak

Vezani članci

Ne gledaj mi u pijat

Svjetska premijera filma Hane Jušić

„Ne gledaj mi u pijat“ na Danima autora venecijanske Mostre

„Ne gledaj mi u pijat“ debitantski je dugometražni igrani film redateljice Hane Jušić. Svjetsku će premijeru imati na Danima autora u Veneciji.

Vješalice

Savjeti za bolju organizaciju

VIDEO: Jednostavni trikovi kojima ćete povećati prostor u svom domu

Zahvaljujući našim trikovima, u vašoj malenoj studentskoj sobi dobit ćete puno više prostora.

Johannes Kepler

Na današnji dan

Muke jednog znanstvenika – nevjerojatna priča Johannesa Keplera

Unatoč slabašnosti, obiteljskim nedaćama i podsmijehu poznatog suvremenika Galilea Galileija, čovjek koji je obožavao promatrati zvijezde svojim se radom u njih i vinuo. Doznajte nešto više o životu njemačkog astronoma Johannesa Keplera.

John Lennon 1

Na današnji dan

35. godišnjica smrti Johna Lennona

Na današnji dan 1980. godine ubijen je John Lennon, jedan od najpoznatijih tekstopisaca i član svjetski poznatog benda The Beatles.

Onetius

Video intervju s Mariom Novakom, pokretačem Onetiusa

„Sve je to dosta brzo počelo gorjeti i gorjet će vjerojatno zauvijek”

Znanje treba biti dostupno svakome pa je tako student Tehničkog fakulteta u Rijeci omogućio širenje znanja pokrenuvši web stranicu naziva Onetius. Sve o ovom hvalevrijednom projektu otkrio nam je sam njegov pokretač, Mario Novak.