Na današnji dan

VIDEO: Prikazan biografski film o raskalašenim Mozartovim zabavama

Amadeus

Prije trideset i tri godine premijerno je prikazan jedan od najboljih biografskih filmova osamdesetih godina prošloga stoljeća. Raskošna kostimografija, bezvremenska glazba i iritantno-zarazni smijeh glavnoga lika na trenutak nas vraća u Beč 18. stoljeća.

Na današnji dan, 6. rujna 1984. godine premijerno je prikazan film Amadeus, djelo češkog redatelja Miloša Formana, jedan od najteatralnijih povijesnih filmova. On nije opterećen povijesnom istinom i zapravo se cijelo vrijeme oslanja na Salierievo viđenje istine, zbog čega možemo i razumjeti zašto je Mozart kroz cijeli film prikazan kao hihotavi buntovnik.

Radnja je smještena u Beču u drugoj polovici 18. stoljeća. Sama priča počinje ispovijedanjem talijanskoga skladatelja Antonia Salieria, za kojega se inače drži kako je upravo on ubio velikog skladatelja. Prikazan je kao pobožan čovjek, zahvalan Bogu na talentu koji ima i radi prilika koje su mu omogućene. Diveći se Mozartovom djelu, ostaje zatečen kada ga prvi put vidi u carskoj palači kako se nedolično ponaša. Tada Salieri počne sumnjati u Boga i svoj vlastiti talent, vjerujući kako je ništa drugo do li prosječnog skladatelja. Ljut, odriče se Boga i kune se kako će uništiti Mozarta.

Kako priča ide dalje, možemo vidjeti kako su raskalašene Mozartove zabave i pijančevanja s vremenom došla na naplatu. Naime, ostao je bez novaca, zdravlje mu je narušeno, a ima i problema u braku. Salieri počinje kovati plan gdje će reći svom dragom skladatelju kako se njegov otac vratio iz mrtvih i zatražio da napiše misu za mrtve, rekvijem, a on će ju odsvirati na njegovom sprovodu tvrdeći kako ju je on napisao. Plan se, dakako, izjalovio ili se možda Bog još jednom narugao Salieriu, ai se ipak smilovao umirućem umjetniku i pomogao mu dovršiti rekvijem. Takve ih nalazi Mozartova žena koja ne dopušta Salieriu da sa sobom ponese glazbu. Mozart umire te biva pokopan u neoznačenoj masovnoj grobnici.

– That was not Mozart laughing, Father... that was God. That was God laughing at me through that obscene giggle... –

Ovaj biografski film bavi se temom genija, nastajanja umjetničkog djela, ali i zavisti te rivalstva. Zapravo je inspiriran kratkom dramom Aleksandra Puškina – Mozart i Salieri – u kojoj su opisani životi ovih dvaju skladatelja, ali i njihovo rivalstvo. Iako je radnja smještena u Beču, film je snimljen u Pragu jer antene, plastika i asfalt još nisu uzeli maha u komunističkoj Čehoslovačkoj. A zanimljivo je i za spomenuti kako je cijeli film snimljen pod prirodnim svjetlom. Glavni lik Mozarta, kojega je utjelovio Tom Hulce, zasigurno je među gledateljima ostao zapamćen po svom prpošnom smijehu. Čak postoje neizvjesni povijesni izvori koji spominju kako je Mozart imao nekakav odbojan smijeh. godine 1985. godine Amadeus je nagrađen s čak osam Oscara, između ostalog za najboljeg glumca, najboljeg direktora i kostimografiju.

Komentari na članak

Vezani članci

Veliki Gatsby

FILM: Veliki Gatsby (2013)

Kao i u knjizi, ljudi rado upadaju na Gatsbyjev tulum, ali nemaju pojma tko je to

Dok su u filmu iz 1974. uglavnom simpatične greške iz tadašnjeg razdoblja – vidi se kako Redford ispušta umjetnu krv iz desne ruke te se prikazuje most koji je izgrađen tek kasnih 1960-ih, u najnovijoj verziji službeni je problem - sve.

36th Golden Razzie Award

Zlatna malina

VIDEO: "50 nijansi sive" najgori je film godine

Održana je 36. dodjela Zlatnih malina, nagrade koju nitko ne želi osvojiti.

Shame Steve McQueen

Filmska preporuka: Shame (2011.)

Shame: Steve McQueenova ulaznica u filmski svijet

Glavna tema ovog atmosferičnog, teškog i tematski originalnog filma je ovisnost o seksu. S druge strane, film nosi i dublju poruku, onu o sve većoj socijalnoj i emotivnoj otuđenosti čovjeka u modernom društvu.

Noć hrvatskog filma i novih medija

Projekcije hrvatskih filmova u 8 gradova

Noć hrvatskog filma i novih medija

U osam gradova, na 17 lokacija, moći ćete pogledati preko 250 hrvatskih filmova u samo jednoj večeri.

Film Snježane Tribuson “Sve najbolje”

Romantična komedija „Sve najbolje“

Novi film Snježane Tribuson otvara Pulski filmski festival

Nakon nacionalne premijere u Puli, festivalska turneja filma nastavit će se krajem srpnja u glavnom programu 19. Motovun Film Festivala.