Na današnji dan

VIDEO: Premijerno izvedena Wagnerova Valkira

Valkire

„Die Walküre“, djelo njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, jedna je od najpoznatijih melodija klasične glazbe. Dio je opere „Prsten Nibelunga“, inspirirane germanskim i vikinškim sagama, a govori o bogovima, junacima, mitskim bićima i njihovom potragom za čarobnim prstenom.

Na današnji dan 1870. godine u Narodnom kazalištu u Münchenu premijerno je izvedena opera inspirirana germanskim i vikinškim sagama i epovima njemačkoga skladatelja Richarda Wagnera Die Walküre, kao dio opere Prsten Nibelunga.

Kas Valkira, znan još kao The Ride of the Valkyires popularan je termin za uvod trećeg čina opere Valkire, druge od četiriju opera njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, koji je uključen u Prsten Nibelunga (Der Ring des Nibelungen). Glavnu temu Kasa Valkiri Wagner je prvi put zapisao na običnome listu papira 23. srpnja 1851. godine, a u potpunosti je orkestriran krajem prve četvrtine 1856. godine te predstavlja treći čin opere koji počinje s Valkirama, djevicama ratnicama koje je podizao bog Wotan, a jašu iz bitke prije nego što se nađu na vrhu planine kako bi zajedno odvele pale junake do Valhalle. 

Tema opere Prsten Nibelunga je borba bogova, heroja i mitskih bića oko čarobnoga prstena koji donosi dominaciju nad čitavim svijetom. Prsten je dao iskovati nibelunški patuljak Alberich od zlata koje je ukrao od rajnskih djeva. Uz pomoć boga Logea, kći vrhovnoga boga Wotana Valkira Brünhilda, koja je izgubila besrmtnost zbog  suprostavljanja ocu u namjeri da spasi Siegriedova oca Sigmunda, vraća prsten rajnskim djevama i izvršava samoubojstvo na Siegrfriedovoj lomači. Hagen se utapa pri namjeri da otkrije prsten, a u procesu i bogovi i Valhalla bivaju uništeni.

Opera je inspirirana različitim germanskim i vikinškim sagama i epovima kao što su Edda, Völsunga Saga te Nibelungenlied. Opera Prsten Nibelunga zapravo je slijed od četiri glazbene drame koje se dotiču nordijske sage o turbulentnoj obiteljskoj povijesti bogova i njihovoj potrazi za čarobnim zlatnim prstenom. Isprva je bila koncentrirana na smrt junaka Siegfieda, ali je s vremenom izrasla u ciklus od četiri opere koje uključuju Das Rheingold (Rajnsko zlato), Die Walküre (Valkire), Siegfried i Die Gotterdammerung (Sumrak bogova). Čitavi ciklus je dovršen 1874. godine, a prvi dovršeni performans Prstena, u trajanju od čak 18 sati, izveden je 1876. na Bayreuth Festivalu, u kazalištu koje je posebno projektirano za Wagnerovu produkciju.

Komentari na članak

Vezani članci

Hollywood

Razvoj filmske umjetnosti

VIDEO: Evolucija filma u tri minute

Više od stoljeća filmske povijesti u tri minute.

Springsteen - naslovna

Na današnji dan

Bruce Springsteen objavio jednu od najvećih pjesama svih vremena – „Born in the U.S.A.“

Na današnji je dan Bruce Springsteen objavio jednu od svojih najpoznatijih, ali i jednu od najčešće pogrešno interpretiranih pjesama – „Born in the U.S.A.“

Brooklyn Bridge

Na današnji dan

VIDEO: Otvoren simbol New Yorka čija je gradnja uzela 27 života

Na današnji je dan otvoren drugi najpoznatiji most SAD-a, zdanje koje je promijenilo izgled New Yorka i život njegovih stanovnika.

Brownie sa šećerom u prahu

Na današnji dan

VIDEO: Jednostavan recept rajskog kolača za „Brownie“ dan

Samo dva dana nakon Svetog Nikole i svih pojedenih slastica vrijeme je da se počastite još jednom. Naime 8. prosinca slavi se „Brownie“ dan, a mi vam donosimo jednostavan recept za najbolji kolač u svemiru.

Vještice iz Salema

Na današnji dan

Početak suđenja „vješticama“ iz Salema

Prema ovom istinitom događaju snimljeni su filmovi i napisane knjige. Tko su zapravo bile „vještice“ iz Salema i zbog čega su optuživane?