Na današnji dan

VIDEO: Premijerno izvedena Wagnerova Valkira

Valkire

„Die Walküre“, djelo njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, jedna je od najpoznatijih melodija klasične glazbe. Dio je opere „Prsten Nibelunga“, inspirirane germanskim i vikinškim sagama, a govori o bogovima, junacima, mitskim bićima i njihovom potragom za čarobnim prstenom.

Na današnji dan 1870. godine u Narodnom kazalištu u Münchenu premijerno je izvedena opera inspirirana germanskim i vikinškim sagama i epovima njemačkoga skladatelja Richarda Wagnera Die Walküre, kao dio opere Prsten Nibelunga.

Kas Valkira, znan još kao The Ride of the Valkyires popularan je termin za uvod trećeg čina opere Valkire, druge od četiriju opera njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, koji je uključen u Prsten Nibelunga (Der Ring des Nibelungen). Glavnu temu Kasa Valkiri Wagner je prvi put zapisao na običnome listu papira 23. srpnja 1851. godine, a u potpunosti je orkestriran krajem prve četvrtine 1856. godine te predstavlja treći čin opere koji počinje s Valkirama, djevicama ratnicama koje je podizao bog Wotan, a jašu iz bitke prije nego što se nađu na vrhu planine kako bi zajedno odvele pale junake do Valhalle. 

Tema opere Prsten Nibelunga je borba bogova, heroja i mitskih bića oko čarobnoga prstena koji donosi dominaciju nad čitavim svijetom. Prsten je dao iskovati nibelunški patuljak Alberich od zlata koje je ukrao od rajnskih djeva. Uz pomoć boga Logea, kći vrhovnoga boga Wotana Valkira Brünhilda, koja je izgubila besrmtnost zbog  suprostavljanja ocu u namjeri da spasi Siegriedova oca Sigmunda, vraća prsten rajnskim djevama i izvršava samoubojstvo na Siegrfriedovoj lomači. Hagen se utapa pri namjeri da otkrije prsten, a u procesu i bogovi i Valhalla bivaju uništeni.

Opera je inspirirana različitim germanskim i vikinškim sagama i epovima kao što su Edda, Völsunga Saga te Nibelungenlied. Opera Prsten Nibelunga zapravo je slijed od četiri glazbene drame koje se dotiču nordijske sage o turbulentnoj obiteljskoj povijesti bogova i njihovoj potrazi za čarobnim zlatnim prstenom. Isprva je bila koncentrirana na smrt junaka Siegfieda, ali je s vremenom izrasla u ciklus od četiri opere koje uključuju Das Rheingold (Rajnsko zlato), Die Walküre (Valkire), Siegfried i Die Gotterdammerung (Sumrak bogova). Čitavi ciklus je dovršen 1874. godine, a prvi dovršeni performans Prstena, u trajanju od čak 18 sati, izveden je 1876. na Bayreuth Festivalu, u kazalištu koje je posebno projektirano za Wagnerovu produkciju.

Komentari na članak

Vezani članci

Stranger Things

Netflix, Hulu i Amazon dominiraju

Najboljih 10 novih TV serija koje su nas oduševile u 2016. godini

Uz klasike Game of Thrones, Mr. Robot, Better Call Saul, The Flash, The Walking Dead ovu su godinu obilježile nove serije koje zaslužuju našu pažnju.

1

Tradicionalni koncert u Ciboni

Tomislav Bralić i klapa Intrade donose dašak Dalmacije u Zagreb

Mistični dalmatinski bariton Tomislav Bralić i jedna od najpopularnijih hrvatskih klapa, klapa Intrade, 9. će prosinca u Ciboni održati koncert za pamćenje pod vrhunskom Scardoninom produkcijom. Posebni su im gosti Miroslav Škoro i Marko Škugor.

Film

Uzbudljive filmske večeri

Najiščekivaniji filmovi ove sezone

Hladne večeri provedite na toplom, uz vaše najdraže i nove filmove koji tek trebaju ugledati svjetlo dana!

Majčin dan

Na današnji dan

U čast svim majkama koje su nas othranile i odgojile

Ne zaboravite danas poljubiti i zagrliti svoje majke te im zahvaliti na bezuvjetnoj ljubavi koju vam svakodnevno pružaju.

Clone Age

Predstavljamo vam Clone Age

INTERVJU: „Mnogi ne vjeruju da je to hrvatski bend. Svi komentiraju: 'To nije naš bend, sound, vokal, power, aranžman'.“

Iako su na sceni već 10 godina, možemo ih nazvati mladim alternativnim rock-sastavom.