Na današnji dan

VIDEO: Premijerno izvedena Wagnerova Valkira

Valkire

„Die Walküre“, djelo njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, jedna je od najpoznatijih melodija klasične glazbe. Dio je opere „Prsten Nibelunga“, inspirirane germanskim i vikinškim sagama, a govori o bogovima, junacima, mitskim bićima i njihovom potragom za čarobnim prstenom.

Na današnji dan 1870. godine u Narodnom kazalištu u Münchenu premijerno je izvedena opera inspirirana germanskim i vikinškim sagama i epovima njemačkoga skladatelja Richarda Wagnera Die Walküre, kao dio opere Prsten Nibelunga.

Kas Valkira, znan još kao The Ride of the Valkyires popularan je termin za uvod trećeg čina opere Valkire, druge od četiriju opera njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, koji je uključen u Prsten Nibelunga (Der Ring des Nibelungen). Glavnu temu Kasa Valkiri Wagner je prvi put zapisao na običnome listu papira 23. srpnja 1851. godine, a u potpunosti je orkestriran krajem prve četvrtine 1856. godine te predstavlja treći čin opere koji počinje s Valkirama, djevicama ratnicama koje je podizao bog Wotan, a jašu iz bitke prije nego što se nađu na vrhu planine kako bi zajedno odvele pale junake do Valhalle. 

Tema opere Prsten Nibelunga je borba bogova, heroja i mitskih bića oko čarobnoga prstena koji donosi dominaciju nad čitavim svijetom. Prsten je dao iskovati nibelunški patuljak Alberich od zlata koje je ukrao od rajnskih djeva. Uz pomoć boga Logea, kći vrhovnoga boga Wotana Valkira Brünhilda, koja je izgubila besrmtnost zbog  suprostavljanja ocu u namjeri da spasi Siegriedova oca Sigmunda, vraća prsten rajnskim djevama i izvršava samoubojstvo na Siegrfriedovoj lomači. Hagen se utapa pri namjeri da otkrije prsten, a u procesu i bogovi i Valhalla bivaju uništeni.

Opera je inspirirana različitim germanskim i vikinškim sagama i epovima kao što su Edda, Völsunga Saga te Nibelungenlied. Opera Prsten Nibelunga zapravo je slijed od četiri glazbene drame koje se dotiču nordijske sage o turbulentnoj obiteljskoj povijesti bogova i njihovoj potrazi za čarobnim zlatnim prstenom. Isprva je bila koncentrirana na smrt junaka Siegfieda, ali je s vremenom izrasla u ciklus od četiri opere koje uključuju Das Rheingold (Rajnsko zlato), Die Walküre (Valkire), Siegfried i Die Gotterdammerung (Sumrak bogova). Čitavi ciklus je dovršen 1874. godine, a prvi dovršeni performans Prstena, u trajanju od čak 18 sati, izveden je 1876. na Bayreuth Festivalu, u kazalištu koje je posebno projektirano za Wagnerovu produkciju.

Komentari na članak

Vezani članci

Lukava mala lisica

Nova suradnja studenata i HNK u Zagrebu

Više od 300 studenata priprema operu „Lukava mala lisica“ punu humora i erotičnih elemenata

Opera „Lukava mala lisica“ Leoša Janáčeka nova je operna premijera u kojoj više od 300 zagrebačkih studenata na pozornici središnjeg nacionalnog teatra predstavlja svoje umjetničko stvaralaštvo.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14731265_1147381251984298_7760743886394919955_n.jpg?oh=de6a18b34a290985c01c82d7b1551741&oe=589EE4D0

Intervju sa srpskim „punk-rock” bendom Atheist Rap

„Nije u pitanju tržište, nego emocije koje ljudi doživljavaju kroz glazbu“

„Punk-rock” bend Atheist Rap održat će koncert ove subote u zagrebačkoj Tvornici kulture. Bend nastupa već skoro 30 godina diljem regije te su nam uoči koncerta u Zagrebu otkrili nešto više o sebi, turneji i svom glazbenom izričaju.

Jaws

Upotpunite svoje ljeto!

Sedam filmova za ljetne večeri

Donosimo vam listu filmova koji će vam skratiti ljetne večeri, a na listi se nalaze i novi i stari filmovi koji su vrijedni vaših minuta!

Održan božićni susret mladih

Održan božićni susret mladih grada Splita

„Brak je žrtva, bojno polje na kojem dvoje ratnika kleče na krvavim koljenima“

O braku, bračnim krizama i rasklimanim odnosima raspravljali su mladi Splićani na božićnom susretu Hrvatskog Nadzemlja.

Grace Kelly

Na današnji dan

Najglamuroznije vjenčanje 20. stoljeća

Prije Williama i Kate te Charlesa i Diane, vjenčanje iz bajke imali su knez Monaka Rainier III. i američka glumica Grace Kelly.